hirdetes

Komjáthy György Csak fiataloknak című műsorát mindenki imádta

Bettina, ZH

Komjáthy György sokat tett hozzá a zenei fejlődésünkhöz. Kicsit menjünk vissza az időbe, hogy miért is szerettük annyira Komjáthy rádiós műsorait!

rádió műsor Komjáthy György

A Sugar baby love volt az első. Emlékeztek, hogy a The Rubettes nyomta megállás nélkül? Unásig hallgattuk ezt a kettő számot. Ezeket még magnóra vettük fel. Utána jött a  Sweet, a Slade, s meg még ki tudja hány aktuális sztárzenekar felvétele. Imádtuk ezeket a zenéket.

Pedig Komjáthy György nem volt az a rocker-típus vagy valamiféle lemezlovas. 1933. december 2-án, Budapesten született. A 87 éves népszerű rádiós a Bartók Béla zenei szakközépiskolában tanult, a fő érdeklődési területe az orgona, a zeneszerzés és a népzene volt. Később 1958-ban már a Magyar Rádióban dolgozhatott, kezdésként technikai rendezőként, majd zenei szerkesztőként kapott állást a Magyar Rádióban. A Csak fiatalokat egy évvel megelőzte egy másik népszerű műsor, a Vasárnapi koktél és ez 1998-ig szórakoztatta a nagyérdemű hallgatókat. Aztán volt még a nagy kedvencünk a Komjáthy-műsor, 1970-től a Töltsön egy órát kedvenceivel és akkor még nem volt egy szó sem a Huszonöt perc beat, és a Beat kedvelőinek című zenei adásokról. Milyen jó visszagondolni ezekre a műsorokra igaz? Annyira szerettük őket!

hirdetes

Komjáthy György

De maradva a Csak fiataloknál – jókora felelősséget kapott ezzel Komjáthy György nyakába. Minden kétséget kizárva ez a műsor nem csak ízlés, de véleményformáló is volt. Ez a műsor volt az amiről állítható, hogy hatott a honi ifjúságra. Az elvtársak úgy gondolták, hogy ezzel majd nevelhetik, nevelgethetik a fiatalságot, mondhatni úgy ahogy ők maguk szeretnék, de ez egy naív gondolat volt. A műsort úgy állították össze, hogy a hallgatók leveleiből, kéréseiből szerkesztették a zenei anyagot. Egy nagyon fontos és mindenek felett álló szabály volt, ami kőbevésett törvényük volt: – olyan szám nem kerülhet a műsorba, ami valamiért zavarná a pártház lakóit.

hirdetes

A műsor nagyon gyorsan, szinte pillanatok alatt népszerűvé vált, rengeteg levél érkezett naponta a szerkesztőségbe, s akik írták, reménykedtek benne, hogy majd lejátsszák az ő kedvencüket, éppen ezért folyton rá volt mindenki cuppancva a műsorra. Komjáthy Györgynek pedig volt honnan merítenie, ugyanis elmondása szerint rendszeresen belehallgatott a Szabad Európa Rádióban sugárzott Tinédzserpartiba, Cseke László műsorába, vsizont a magyar kiadás még ekkoriban mellőzte a keményebb, rockosabb számokat.

Nézd meg ezt a beszélgetést, tetszeni fog:)

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bejgli

Bejgli: A 14. század óta ismert Európában, eredetileg Szilézia vidékéről származik. A... Tovább

A pogány madonna

  Az egyik leghíresebb magyar filmről van szó. A Pogány Madonna 1980-ban forgatott,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Állatok Belföld Érdekességek Ételek Európa Gasztronómia Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Regény Retró Sport Szórakozás Technológia Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!