hirdetes

Könyvelőváltás? Segítünk!

CZs

Ahhoz, hogy cégünket vagy vállalkozásunkat sikerre vihessük, bizony minden esetben szükségünk van egy biztos alapra, amelyet a legjobb esetben könyvelőnk, adótanácsadónk folyamatosan biztosít számunkra. Ez olyan – a jogszabályi változásokat figyelembe vevő – támogatást jelent, aminek köszönhetően képessé válunk a legfontosabb döntések meghozatalára, így egy jó könyvelő tulajdonképpen hozzájárulhat eredményességünkhöz, fejlődésünkhöz. 

Könyvelőváltás előtt állsz? Ezeket a dolgokat vedd figyelembe!

Te megbízol a könyvelődben?

A könyvelőd rendszeresen tartja veled a kapcsolatot? Előfordult, hogy neked kellett rászólnod valamilyen határidő miatt? Úgy érzed, hogy nem tud biztos válasszal szolgálni a kérdéseidre? Bizony időről időre el kell gondolkoznunk azon, hogy könyvelőnk vajon tényleg olyan precizitással áll-e a feladatához, mint amit elvárnánk tőle. Amennyiben a kétely újra és újra felmerül, úgy érdemes elgondolkodni a váltáson. Hogy miért? Mert jobb megelőzni a bajt, jobb biztos alapokra építkezni. Bár a könyvelőváltás tulajdonképpen rengeteg munkával, utánajárással, talán még plusz költséggel is járhat, ha a következőt jól választjuk meg, akkor érdemes belevágni.

Milyen a jó könyvelő?

Alapvető, hogy a könyvelő munkájának meg kell felelnie a Számviteli és adótörvényeknek. Nem szakmabeliként elvárjuk az alaposságot, a pontosságot, a határidőkre való odafigyelést, a naprakész tudást, és a szakmai tapasztalatot is. Az azonban már kérdés, hogy vajon inkább belelátnánk, és pontosan megértenénk a könyveléssel kapcsolatos folyamatokat, vagy ráhagynánk mindent a könyvelőre, és az lenne számunkra kényelmesebb, ha önállóan végezné a dolgát. Az ehhez hasonló elvárásokat magunkban kell mérlegelnünk, vannak azonban olyan alapvető kritériumok, amelyek meglétéről feltétlenül meg kell bizonyosodnunk.

Szakképesítés

Talán magától értetődő, sokan mégis megfeledkezned róla, ha esetleg a jövendőbeli könyvelő önmagában is megnyerő személyiség. Soha nem szabad elfeledkeznünk arról, hogy meggyőződjünk a könyvelőnk megfelelő szakképesítéséről. Ellenőrizhetjük, hogy rendelkezik-e mérlegképes könyvelőként regisztrációval a Nemzetgazdasági Minisztériumnál.  Talán nem tudtál róla, de a könyvelés komoly adójogszabályi ismereteket igényel, éppen ezért érdemes olyan könyvelőt keresni, aki rendelkezik adótanácsadói vagy adószakértői képesítéssel. Ha ezt szakmai regisztráció is kíséri, újabb garanciát kapunk arra, hogy tudását folyamatosan frissíti, és részt vesz a kötelező szakmai továbbképzéseken.

hirdetes

Szerződés

A jó könyvelő nem csak figyelembe veszi igényeinket, terveinket, elképzeléseinket (természetesen a jogszabályok által alkotott kereteken belül), de személyre és/vagy cégre szabott szerződést köt ügyfeleivel. Csak úgy tudhatjuk, hogy mit várhatunk tőle, és mi az, amit nekünk kell biztosítanunk számára a tökéletes munakvégzéshez, ha ezek rögzítésre kerülnek. Olvassuk el figyelmesen a könyvviteli szerződésünket, és beszéljük át a könyvelőnkkel annak részleteit, ha valami nem világos!

Felelősségbiztosítás

Fontos, hogy a leendő könyvelőnk rendelkezzen felelősségbiztosítással. Erre nem azért van szükség, mert eleve arra kell számítanunk, hogy hibázni fog. Sokkal inkább növeli a hitelességét, hiszen ennek köszönhetően biztosak lehetünk abban, hogy felelősségteljesen végzi munkáját, és pontosan tisztában van annak súlyával. 

Ha olyan könyvelő és adótanácsadó irodát keresel, ahol ezeket együttesen megtalálod, az Advitax Consulting Kft. tökéletes választás lesz számodra. Átfogó szakmai tapasztalattal rendelkeznek az adózás és a számvitel területén, ráadásul folyamatos részt vesznek szakmai továbbképzéseken, így a változó jogszabályi környezetben is biztos pontot nyújtanak. A legfontosabb területek kezelését érdemes megbízható kezekbe adni, ők valóban azok! Az alábbi linken még több információt találhatsz róluk, kérdések esetén is készséggel állnak ügyfeleik rendelkezésére: könyvelés Budapesten.

hirdetes

További tippekért lapozz a következő oldalra!

Könyvelőváltás előtt állsz? Ezeket a dolgokat vedd figyelembe!

A könyvelőváltás nem könnyű feladat

Pláne nem akkor, ha arra a pénzügyi év közepén kerül sor. Számolnunk kell azzal, hogy a korábbi könyvelőnk talán nem végzi majd olyan alapossággal a rá maradt feladatokat, át kell gondolnunk, hogy szeretnénk-e újrakönyveltetni az évet az új könyvelővel, ám ekkor nyilván plusz költségre kell számítanunk. Alapvetően érdemes a könyvelőváltást évfordulóhoz kötni, de tudjuk jól, hogy ez nem mindig kivitelezhető. Ekkor bizony fel kell kötnünk a gatyát, a folyamat azonban jó eséllyel kielégítő eredménnyel zárul majd. Bár az egykori, és az új könyvelőnek is plusz munkát jelent majd a váltásunk, ne féljünk azt meglépni, ha érezzük, hogy rezeg a léc.

Amiket érdemes átbeszélni

Fontos felismerni, hogy az új könyvelő talán soha nem tud majd teljes felelősséget vállalni az elődje által elvégzett feladatokkal kapcsolatban, ezért nagyon fontos, hogy a könyvelésünk minden részlete pontosan tisztázódjon. Érdemes esetleg az új könyvelővel átnézetni az addigi év történéseit, probléma esetén pedig újrakönyveltetni azt. Ha ezt semmiképpen sem szeretnénk, akkor is tekintsük át az adóbevallásokat, áfabevallásokat, havi járulékbevallásokat. Kérjünk könyvelőnktől egy listát azokról a dolgokról, amelyek szerinte kiemelésre érdemesek, így minimalizálhatjuk a félreértések esélyét.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Mohácsi busójárás

Mohácsi busójárás, maszkos télűző szokás modellje: hungarikumnbak számít. Félhivatalosan... Tovább

Legidősebb hotel Budapesten

Budapest legrégebbi hotelét nem akár ol találod meg. A Budai Várnegyed egyik kis zeg-zugos... Tovább

Tovább a lexikonra