hirdetes

Korai előkészületek a kertben a fagyokra és a télre

Oláh Tamás

Hamarosan egyre nagyobb esély lesz rá, hogy jönnek az éjszakai fagyok, de az sem probléma, ha előre gondolkodunk és már most felkészülünk a télre. Ön valószínűleg már elvégezte a kertben az előkészületeket, de az is lehet, hogy még nem volt rá elegendő ideje. Íme, egy lista azokról a teendőkről, amelyekre érdemes odafigyelni a tél beköszönte előtt. Ha átfutja, könnyen kiderül, nem feledkezett-e meg esetleg valamiről.

kert előkészítése

A tó


Sem a benne élő növényeknek, sem a halaknak nem jó, ha télen befagy a kerti tó, ezért telepítsen a tóba jegesedés gátlót. Még optimálisabb megoldás, ha a jegesedés gátlót levegőztető szivattyúval kombinálja. Ez a tó területének egy részét jégmentesen tartja a fagyos időszakokban, miközben a szivattyú biztosítja a szükséges mennyiségű oxigént az élőlények számára. Ez a kombináció lehetővé teszi, hogy a halak és a vízinövények egyaránt túléljék a telet.

Az öntözés


A jég több kárt tud okozni, mint gondolnánk. A víz térfogata megnövekszik, miközben megfagy, ezért a csövekben és a kerti tömlőkben megnő a nyomás. Így – ha víz marad bennük – könnyen eltörhetnek vagy el is szakadhatnak, így tavasszal pótolni kell ezeket. A kültéri vízvezetékekből ezért még a fagyok beállta előtt le kell engedni a vizet. Először vegyük le a kerti csapot a benti vízvezetékről, majd nyissuk meg a kinti csapot, amíg a víz teljesen ki nem folyik. Ne feledkezzünk meg a kerti tömlő és locsolócsövek kiürítéséről sem.

hirdetes

A madarak


A télre való felkészülés nem egyszerűen csak a növények és eszközök védelméről szolgál. A madaraknak is támogatásra van szüksége. A téli túléléséhez megfelelő mennyiségű táplálékot igényelnek, amihez hideg tél esetén nem tudnak hozzájutni. Segíthetünk a kis madarakon, ha kertünkben ellátjuk őket megfelelő élelemmel. Vegyük figyelembe, hogy csak olyan helyen tudnak táplálkozni, ahol biztonságban érzik magukat. Az eleséget legalább 1,75 méter magasságban helyezzük el minden irányból nyitott helyre. Higgyük el, hogy hálásak lesznek érte.

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták

Magyar pásztor- és vadászkutyafajták: Az alábbi ősi magyar kutyafajták számítanak... Tovább

Magyarország

Magyarország egy közép-kelet Európában található ország, mely közelebbről a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyarország Magyarság