hirdetes

Irány a Tisza-tó: Végre körbetekerhető az egész Tisza-tó!

VN

A Balatont körülvevő bicikliutat mindenki jól ismeri, és ami azt illeti igen népszerű is, de azt csak kevesen tudják, hogy a Tisza-tó köré is elkezdték a kerékpárút kiépítését, mely végre teljesen meg is valósult. „Immár teljesen körbekerekezhető a Tisza-tó - közölte Palkovics László szombaton Poroszlón, amikor átadta a tó körül megépült 67 kilométeres kerékpárút utolsó szakaszát.” -írta az MTI.

Elkészült a Tisza-tavi bicikliút

Régi adósságot törlesztettek

Az innovációs és technológiai miniszter hangsúlyozta, régi adósságot törlesztettek azzal, hogy a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. beruházásában, nettó 3,1 milliárd forintból megépült a Tiszafüred és Poroszló közötti, a 33-as főút mellett futó 6,5 kilométeres szakasz.
Az itt közlekedők biztonságát garantálja a 2,5 méter széles kerékpárút fizikai elválasztása a közúttól - mondta Palkovics László, emlékeztetve arra, hogy a fejlesztés részeként négy híd is megépült. A fejlesztés alapvetően turisztikai céljához igazodva, tiszteletben tartja a táj szépségét, illeszkedik a természetes környezetbe - tette hozzá.

70 kilométeres kerékpárút a Tisza-tó mentén

A sport szerelmesei, vagy a szimplán egy kis kikapcsolódásra vágyók is örülhetnek, hogy végre befejeződött a bicikliút kiépítése, hiszen a természetben, varázslatos tájakon át lehet itt tekerni. Meg lehet tenni egy kisebb, 70 kilométeres, és egy kicsivel nagyobb 95 kilométeres kört is. A kis kör kényelmes tempóval 3-3,5 óra alatt megtehető, a nagy kör ennél kicsivel több idő, de mindenképpen tökéletes nyári program! Közben Tiszafüreden, vagy Abádszalókon meg lehet állni a szabadstrandon csobbanni egyet. 

hirdetes
hirdetes

Néhány szót a Tisza-tóról

Magyarország második legnagyobb tava, de méltatlanul kevés szó esik róla, a Balaton teljesen elnyomja, pedig élővilága, környezete igen különleges. Az Alföld északi részén, Heves megye délkeleti szélén, Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye határán fekszik, területe 127 km². Sokak szerint egyik fő vonzereje, hogy lényegesebben olcsóbb a Balatonnál. Szerintem megvan a maga varázsa, csendesebb, nyugodtabb, békésebb, kevesebb turista van, a természet is sokkal érintetlenebb, sokkal barátságosabb közeg, ahol azért akadnak bőven látnivalók, persze nem annyi, mint a Balatonon, de egy hétvégét eltölteni tökéletes helyszín!

Tisza-tavi Ökocentrum

Ha már Tisza-tó, akkor muszáj megemlíteni a 2012-ben nyílt Poroszlói Tisza-tavi Ökocentrumot, ami egy interaktív kiállítással szeretné bemutatni a Tisza-tó változatos növény- és állatvilágát, van itt állatbemutató, játszótér, és skanzen, 735 000 liter össztérfogatú akváriumrendszere a legnagyobb édesvizű akvárium Európában. Nyitva tartás: 9.00-18.00, jegyárak: felnőtt 2190 Ft, kedvezményes 1990 Ft. Egyébként kishajós kirándulásokat is szoktak szervezni, ami során fel lehet fedezni a tó varázslatos élővilágát, és megcsodálni a csodaszép tájakat, az érintetlen természetet. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A 12 pont

12 pont: A 12 pont volt az 1848. március 15-én kitört pesti forradalom követeléseinek... Tovább

A karimatömítések tulajdonságai

Az azbesztmentes karimatömítések a lapos nyugvótömítések legelterjedtebb típusai. Számos... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!