hirdetes

A körforgalmak városa, innen is beceneve – ismerjétek meg Circle City-t

TK

Van egy város, ahol nem tudtak leállni a körforgalmak építésével. Nem is véletlen tehát, hogy itt a legmagasabb az egy főre jutó körforgalmak száma – ismerjétek meg Ti is Carmelt!

Carmel

Hazánkban 1950-ben adtak át új építésű körforgalmat – az 53-as és az 55-ös főút találkozásánál. Miután Kisszállás közelében megjelent ez a körforgalom, népszerűségük és számuk is egyre csak nőtt országszerte. Jelenleg Magyarországon 32 ezer kilométernyi úton megközelítőleg 830 körforgalom található meg – melyekben nincsennek benne a belterületi, önkormányzatok által fenntartott darabok.


Ugyanakkora világ számos pontján nem számítanak a körforgalmak ennyire elterjedtnek – a tengerentúlról inkább csak furcsaságnak számítanak. Ezzel szemben, mégis, van egy amerikai város, ahol szinte gyűjtik ezeket a forgalomszervezési megoldásokat. Az Egyesült Államokban szám szerint több mint hétezer körforgalom található meg. További példaként felhozva, Franciaország ezen megoldásból több mint harmincezer született.

hirdetes


Nemrégiben Kentucky államban adtak át egy új körforgalmat, mégis tőle pár álammal arrébb található meg az a város, amiről cikkünk szól.

Amennyiben érdekel Carmel, tekints meg róla egy rövid videót!


A körforgalmak fővárosa


hirdetes
Ez az amerikai város, csak halmozta a körforgalmakat – megközelítőleg 2 százaléka az ország körforgalmainak itt található. Ezen a ponton gondolhatnánk valamelyik metropoliszra, esetleg Detroitra, mégsem róluk esik majd szó – hanem egy náluk valamennyivel kisebb kertvárosról.


A város története egészen 1816-ig húzódik vissza, amikor Indiana elnyerte államiságát – ekkor Elias Pym és Alexaner Ralston földmérnökök kezdték meg az új állam székhelyének megtervezését. 1821-ben kerül megalapításra a város, melynek középpontja egy magas veterán emlékmű, mely körül egy vöröstéglás burkolatú körforgalom található – innen kapta a város becenevét, a Circle City-t.


Innen mindössze 20 kilométerre helyezkedik el északra Carmel, mely 138 körforgalmat tudhat magáénak egyelőre.

 

 

Amennyiben érdekel cikkünk folytatása, lapozz!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mikszáth Kálmán

Mikszáth Kálmán: Mikszáth Kálmán magyar író, újságíró, szerkesztő, országgyűlési... Tovább

Kakaóscsiga

Kakaóscsiga: Nyugodtan lehet azt mondani a kakaós csigáról, hogy sokak nagy kedvence,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Külföld