hirdetes

Orbán Viktor meghosszabbította a korlátozó intézkedéseket

VN

Február 1-jéig meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt elrendelt korlátozó intézkedéseket - jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök pénteken a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. A kormányfő kérése szerint, amíg nem érkezik elegendő vakcina, mindenkinek be kell rendelkeznie arra az életre, amit a jelenlegi keretek adnak.

Korlátozások hosszabbítása

Újból meghosszabbítják a korlátozásokat

A koronavírus második hullámának megjelenésére hivatkozva először 30 napra november 11-én vezettek be szigorú korlátozásokat, ezt, még a lejártuk előtt további 30 napra meghosszabbították, azaz hétfőig voltak hatályosak. Ma azonban Orbán Viktor bejelentette, hogy továbbra is maradnak a szigorú intézkedések, amiket a koronavírus terjedésének visszaszorítása érdekében rendeltek el. „A fennálló korlátozási intézkedéseket február elsejéig meghosszabbítjuk. Középiskolákban is marad az online oktatás. A kijárási tilalom úgy marad, ahogy eddig volt. A kiszámíthatóság legalább olyan fontos, mint a hatékonyság.”-mondta, hozzátéve, hogy „bár nem boldogok az emberek a korlátozásoktól, de a belátósképesség és az összefogásra való képesség kiemelkedő Magyarországon.” Mit is jelent ez?

A jelenleg, a koronavírus miatt érvényben lévő szabályok

 • Este 8 és reggel 5 óra között kijárási tilalom van érvényben.
 • Magán- és családi - például születésnapi - rendezvények maximum 10 ember részvételével tarthatók, de a létszámba a 14 év alattiak nem számítanak bele.
 • hirdetes
 • Kiemelten fontos az idősek és krónikus betegek védelme. Felhívták a figyelmet arra, hogy a kórházakban és az idősotthonokban változatlanul látogatási tilalom van érvényben.
 • Az egészségügyi dolgozók mellett a védekezésben igazoltan részt vevő szociális dolgozók, a rendőrök, katonák és közszolgálati tisztviselők is díjmentesen használhatják a közösségi közlekedést.
 • Az üzletek - a gyógyszertárak és a benzinkutak kivételével - este 7 óráig maradhatnak nyitva. A rendeletben nem említett szolgáltatók és szolgáltatások (például fodrász, masszőr, személyi edző) a szokott rendben működhetnek a kijárási tilalom szabályai mellett.
 • A maszkviseléssel és távolságtartással kapcsolatosan eddig bevezetett szabályok továbbra is érvényesek.
 • Minden gyülekezés tilos. Az éttermek vendéget nem fogadhatnak, vendég ott csak az étel elvitele céljából tartózkodhat. A szállodák turistákat nem, csak üzleti, gazdasági vagy oktatási célból érkező vendégeket fogadhatnak. Minden rendezvény - köztük a kulturális események - megtartása tilos. A sportmérkőzéseket zárt kapuk mögött kell megtartani. A szabadidős létesítmények használata tilos, beleértve különösen a fitnesztermeket, fedett uszodákat, múzeumokat, könyvtárakat, mozikat, állatkerteket, korcsolyapályákat.
 • hirdetes
 • Temetésen legfeljebb 50-en lehetnek, esküvők pedig csak lakodalom nélkül tarthatók meg.
 • A közterületi parkolás ingyenes. A kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban az ingyenes parkolást lehetővé tenni.
 • A rendőrség szigorúan ellenőrzi a szabályok betartását, pénzbírságot szabhat ki, és azokat a helyeket, ahol nem tartják be az előírásokat, bezárja. A katonák az ország több városában támogatják a rendőrök munkáját és a kórházban tehermentesítik az egészségügyi dolgozókat.
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Andrássy út

Andrássy út: Budapest egyik leghíresebb utcája. Az Andrássy út Budapest 2310 méter... Tovább

Kerecsensólyom

Kerecsensólyom: Büszke madár, melyek közül nem egy Magyarországon él. A korábban vadászatok... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!