hirdetes

Környezetvédelem a hétköznapokban: szokások, amelyek egy forintodba sem kerülnek, mégis sokat segíthetsz velük

csn

A környezetvédelem minden eddiginél fontosabb témává vált napjainkra. Ma már nem tehetjük meg, hogy egymásra mutogatunk, és várjuk a megoldást: nekünk is részesévé kell lennünk a folyamatnak, amivel megakadályozhatjuk – vagy legalább is lelassíthatjuk – élőhelyünk rombolását! Néhány apró lépéssel is sokat segíthetsz ebben a folyamatban, most pedig össze is gyűjtöttünk Neked néhány ötletet, szokást, amellyel Te is részese lehetsz egy jobb, tisztább világnak! 

Környezetbarát szokások

A legalapvetőbb dolog, amit mindannyiunknak meg kell érteni: hogy ne várjunk másra…

Ha környezetvédelemről, és tudatos környezetbarát viselkedésről beszélünk, mindig előkerül a két legveszedelmesebb mondat, amely csak eszünkbe juthat a témában:


 „Senki sem foglalkozik ezzel, én miért tenném? Egyedül nem tehetek sokat!” 
„Én csak egy kisember vagyok! A nagy gyárak, a multik – na ők azok, akik igazán környezetszennyezőek, ezt pedig nem tudom megakadályozni!”

Nos, valóban, mást hibáztatni, másra mutogatni mindig könnyű megoldás egy kérdésben. Az első mondatot nem hiszem, hogy sokáig kéne cáfolnunk – hiszen a szíve mélyén mindenki jól tudja, hogy nem állja meg a helyét, mint kifogás. Ha mindenki megtesz egy-két könnyebb lépést, már sokkal előrébb vagyunk – és ha szokássá alakultak azok, jöhetnek az „újabb első lépések”… Először csak a szemetet gyűjtjük szelektíven, majd az energiafelhasználásunkra is odafigyelünk…

Megakadályozza ez a hatalmas cégeket, gyárakat (stb.) abban, hogy tovább szennyezék a környezetet? Az emberek, a végfelhasználók szokásai hosszú távon bizony, hogy meg! Ha nincs igény a szívószálakra, ha senki sem kér több műanyag szatyrot, egy idő után a gyártás is leáll… persze ez még utópikus gondolatnak tűnik…

Sok kicsi sokra megy: 5 szokás, amellyel tehetsz környezetünk védelméért!

De mit tehetsz Te, hétköznapi emberként, nagyobb önfeláldozás nélkül és teljesen ingyen azért, hogy elindulj a környezetbarát életszínvonal felé? Az alábbiakban összefoglaltunk 5 olyan szokást, teendőt, amely igazán nem igényel nagyobb erőfeszítést – és első lépésnek tökéletes egy jobb út felé. 

#1 Ami számodra szemét, másnak lehet, hogy érték! – “Dobozom van” gyűjtő akció

Az újrahasznosítás fontosságának gondolata talán a legtöbb ember fejében már megszületett, és bár nyugattól még némileg le vagyunk maradva a témában, a szelektív hulladékgyűjtés is terjedésnek indult. Nem csak az általános használati tárgyak, és a felgyülemlett hétköznapi szemét vehet részt az újrahasznosítás folyamatában! 
Nagyon jó példa erre a közösségi média felületen alakult „Dobozom van!” csoport (IDE kattintva akár rögtön csatlakozni is tudsz), ahol a céges felhasználók és magánszemélyek is közzé tehetik megüresedett, kukába (jobb esetben papírgyűjtésre) szánt dobozaikat – a többiek pedig igényt nyújthatnak be rá. 

Aki költözött már valaha, pontosan tudja mekkora hiánycikk lehet egy-egy megfelelő méretű doboz – amely a költözés befejeztével gyakorlatilag azonnal felesleges szemétté alakul. Ebben az akcióban a cégvezetők, és cégben befolyásos emberek is rengeteget tehetnének – engedd meg, hogy elmeséljek egy személyes történetet szemléltetésként…

Annak idején középiskola mellett egy diákszövetkezetnek köszönhetően az egyik legismertebb bolthálózat helyi üzletének polcai között találtam magam diákmunkán (valahol el kell kezdeni :) ). A gyümölcsök és zöldségek kipakolásakor körülöttem kisebb fajta erőd gyűlt össze a felhalmozódott dobozokból, amely egy idősebb bácsinak azonnal szemet szúrt, és udvariasan kérdezte meg tőlem, hogy elvihetne-e két nagyobb banános dobozt. Költözködnek – és nagyon nehéz manapság dobozt találni ha az embernek nincsen rá pénze… - mesélte. 

hirdetes


Mint a legapróbb láncszem a boltban, az első napjaim egyikében lelkesen kerestem meg a felettesem, hogy adhatok-e a bácsinak 2, azaz kettő darab dobozt – aki hivatkozva az áruházlánc szabályzatára közölte, hogy sajnos lehetetlen. Szó szót követett, a bácsi szomorúan távozott, én pedig visszatértem a raktárba a dobozhallommal, és ekkor megkaptam a következő utasítást: „Akkor most szét kéne taposni a dobozokat laposra, hogy kisebb helyet foglaljanak a szemetesben…” 

Ugye nem kell magyarázni ennek a tanulságát?

#2 Néhány hétköznapi használati tárgy, amelyet többet sosem kéne levenned a boltok polcairól…

Minden háztartásnak megvannak a saját szokásai, kedvenc termékei. Természetesen ezeknek csaknem 100%-ára rá lehet húzni valamelyest, hogy környezetszennyező – ha épp nem a keletkező szemét miatt, akkor a gyártási eljárás, vagy éppen a messzi országokból történő szállítások miatt…


Mindent pedig nem tudunk nélkülözni, és a cikk elején azt ígértem hogy könnyen tartható, egy forintba sem kerülő megoldásokat hozok nektek.

Nézz hát körül a háztartásban! Mennyi olyan dolog van körülötted, amelyet más termékcsoporttal, szemetet nem generáló tárgyakkal tudsz helyettesíteni – vagy éppen valójában semmi szükség nincsen rá?

Segítek: minden olyan termék ide tartozik, amely „egyszer használatos” (vagy igen hamar tönkre megy), eldobható, és műanyagból készül. Nem véletlen, hogy ezeket Európai Uniós szinten kívánják korlátozni. A szívószálak, a party-kra vásárolt eldobható műanyag tányérok, a lufi tartó pálcikák… sorolhatnánk.


Pedig semmi mást nem kéne tennünk, mint vásárláskor az ilyen termékek előtt megállni egy kicsit, és felmérni, hogy valóban szükségesek-e ezek!  A legtöbb esetben nem, ha mégis – és a sajnos sokszor drágább, környezetbarát megoldást nem engedhetjük meg magunknak vagy nem elérhető – akkor jöjjön a következő pont…

#3 Néhány hétköznapi használati tárgy, amelyet sűrűbben kéne elővenned, tovább kéne használnod! 

hirdetes

Ide tartozik minden olyan termék, amely a fentieket képes helyettesíteni, vagy ami ugyan a fenti kategóriába tartozik és „megkerülhetetlen”, hosszabb távú használatával mégis tudunk tenni környezetünk védelme érdekében.

A legtipikusabb példa erre a bevásárló szatyrok kérdése. Természetes, hogy a legjobb az lenne, ha egyáltalán nem használnánk ilyesmit – ám a legtöbb ember számára ez túl nagy „önfeláldozás”, és az ötlet már a gondolat megszületésekor kudarcba fullad. A papírszatyrok is jó alternatívák lehetnek – persze mindannyian tudjuk, hogy ezek könnyen szakadnak, sokszor egy-egy nagyobb bevásárlást el sem bírnak. 


Ha a fentiek közül egyiket sem tudod beiktatni szokásaid közé, egy valamit még mindig tehetsz: a már megvásárolt strapabíró szatyrokat minden vásárláskor vidd magaddal! Rengeteg termelődő szemet spórolhatsz meg ezzel, ráadásul kompromisszummentesen – és nem hogy ingyen van, de még spórolhatsz is vele. 

Vagy nézzük például a fagyis dobozok kérdését… Biztos vagyok benne, hogy nálad is megfordul a háztartási szemétben ezekből a műanyag dobozokból. Ezt környezetbaráttá „kisemberként” nem tudjuk tenni, egy valamit azonban tehetünk: használjuk őket olyan sokáig, amíg csak lehet – ezzel elkerülve más műanyag dobozok vásárlását! Végérvényben úgyis minden magyar tudja, hogy a hűtőben a fagyis dobozban csak is pörkölt lehet, nem igaz? :)

#4 Tanítsd gyermeked is a környezetvédelemre! 

A környezetvédelem, a környezetbarát szokások kialakítása nehéz feladat – és ha pozitív változást szeretnénk elérni, egy generáció bőven kevés. 
Éppen ezért az egyik legfontosabb dolog, amit tehetsz, hogy gyermeked tanítod erre! Sőt, valójában a tanítás nem is jó kifejezés. Sokkal fontosabb, hogy ő már azokat a szokásokat, mintákat vigye tovább felnőtt korára, amelyek segítik az ügyet. 

Ha lufiért könyörög, ha szívószálat szeretne a party-ra, ha feleslegesen folyatja a vizet vagy minduntalan úgy felejti a villanyt, magyarázd el neki miért teszi rosszul! Természetesen az, hogy mennyire mélyen mész bele a témába a gyermek korától is függ, a környezetvédelem gondolatának elültetése azonban rendkívül fontos.

A hétköznapi „tiltások” és magyarázatok mellett a környezetvédelem játszva is tanítható! A legújabb játék dobozaiból készítsetek együtt valamit – az alkotás közben pedig elmondhatod neki, milyen fontos küldetésetek is van.

DLAND városépítő játék

A DLAND városépítő játékért kattints a képre! 

Sőt, a környezetvédelemre való tanításra már kifejezetten gyártottak is játékot: a DLAND városépítő játék lényege, hogy a csomagban mindenféle formájú és nagyságú „csomagoló anyagokat” találtok. Ezekből akkor lesz város, ha a gyerkőc összegyűjti a hozzájuk tartozó dobozokat – kidobásra ítélt dolgokat. A kidobásra ítélt tejesdobozok, üdítős dobozok vagy épp alumínium konzervek méretei tökéletesen passzolnak a megvásárolt kiegészítőkhöz, így a város építésekor ezeket tudjátok felhasználni! 

#5 Változtass közlekedési szokásaidon – amellyel akár pénzt is spórolhatsz! 

Ezzel a ponttal már biztosan találkoztál, ha valaha is érdeklődtél a környezetvédelem iránt – de szerintem akkor is, ha nem.
Az autók, a buszok mérhetetlenül sok környezetszennyező anyagot juttatnak a levegőbe, és ha nagyobb városban élsz, jól láthatod mennyire túlterheltek az utaink. 

Ha teheted, vagy ahova csak teheted próbálj biciklivel, vagy sétálva közlekedni! Sajnos azt mi is tudjuk, hogy ez nem mindig ilyen egyszerű – és bár mindenkit arra bíztatok, hogy mérlegelje ezt a lehetőséget is – amellyel egyébként rengeteg pénzt is lehet spórolni – én magam is autóval közlekedek a munkahelyemre. A biciklihez egyszerűen túl messze van, a tömegközlekedés meg katasztrófa. 

De körül néztél már az utakon, a munkaidő lejártával? Hány ember ül egy autóban? Egy… A legtöbb esetben egy. Szomszédok járnak be egyesével autóval a belvárosba, gyakran ugyan arra a munkahelyre vagy nagyon közel egymáshoz. Talán még intünk is egymásnak az utcasarkon kikanyarodva, aztán odaérve is… Egy pici előrelátással, összefogással és megbeszéléssel meggyőződésem, hogy jelentősen tudnánk csökkenteni a forgalmat azzal, ha családon, vagy ismeretségi körön belül együtt utaznánk amikor lehetséges.  
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Tisza

Tisza: az országot keresztező második leghosszabb folyó. Az Alföld szíve, mely Ukrajnából... Tovább

Magyar Mezőgazdasági Múzeum

Magyar Mezőgazdasági Múzeum: Budapest egyik legjelentősebb múzeuma a főváros XIV.... Tovább

Tovább a lexikonra