hirdetes

Engedélyezte a Pfizer koronavírus elleni GYÓGYSZERÉT az Európai Gyógyszerügynökség

VN

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) a Pfizer gyógyszeripari vállalat Paxlovid nevű, szájon át szedhető, koronavírus ellen kifejlesztett gyógyszer feltételes forgalomba hozatali engedélyének megadását javasolja - közölte az uniós gyógyszerügynökség csütörtökön.

Koronavírus elleni gyógyszer engedélyezése

AZ EU jóváhagyja a koronavírus elleni gyógyszert?

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti hatóságának szerepét betöltő, amszterdami székhelyű ügynökség Humángyógyszer Bizottsága (CHMP) megállapítása szerint a Paxlovid nevű gyógyszer alkalmas a koronavírus kezelésére olyan felnőtteknél, akiknek nincs szükségük kiegészítő oxigénre, azonban esetükben fokozottan fennáll a betegség súlyosbodásának kockázata.
 

Mit kell tudni a koronavírus elleni gyógyszerről?

A Paxlovid az első, koronavíruselleni szájon át alkalmazható gyógyszer. A gyógyszerből napi két tablettát kell bevenni öt napon át, közvetlenül a fertőzés diagnosztizálása után, illetve a tünetek megjelenését követő öt napon belül.Az EMA ajánlását követően az Európai Bizottság engedélye szükséges a gyógyszer uniós forgalmazásához. Mindenesetre Németországban és Olaszországban már rendeltek a koronavírus elleni gyógyszerből előre.

hirdetes
hirdetes

Mennyire hatékony a koronavírus elleni gyógyszer?

Az adatok azt mutatják, hogy a Paxlovid jelentősen csökkentette a kórházi ápolás szükségességét, vagy az elhalálozást azoknál a betegeknél, akiknek alapbetegsége súlyosbodásának kockázatával jár koronavírus-fertőzés. Noha a vizsgálatban részt vevő betegek többsége a koronavírus delta variánsával volt fertőzött, a Paxlovid várhatóan hatékony az omikron és más vírusvariánsok ellen is - közölték. A Paxlovid gyakorlatilag egy két gyógyszerből álló antivirális kezelés. Az előzetes teszetek azt mutatjk, hogy közel kilencven százalékban hatásos a kórházi beutalás és a halál megelőzésében a magas kockázati csoportba tartozó betegeknél. Azt azonban hozzá kell tenni, hogy a gyógyszert egyelőre még csak oltatlanokon tesztelték le.
   
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar pálos rend

Magyar pálos rend: hungarikumnak nevezhetjük ezt a rendet is. A pálos rend közel 800 éve tölt... Tovább

Neszmélyi borvidék

Neszmélyi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Neszmélyi borvidék a Dunántúl... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Európa Külföld Technológia
X
Kövess minket facebookon!