hirdetes

Magyarországot sem fogja elkerülni a legfertőzőbb koronavírus-mutáció!

ZH

Dél-Afrikában egy újabb variáns fedeztek fel, ami minden bizonnyal Magyarországot sem fogja elkerülni, ugyanis már több Európai országban is megjelent. A WHO szerint van min aggódni, ez a legerősebb mutáció az omikron-alfajok között.

omikron variáns

Újabb omikron-variáns érheti el Magyarországot


Az új SARS-CoV-2 mutánsok a megfigyelések szerint félévente váltják egymást. A tudósoknak egy-egy új variáns kapcsán már csak azt kell megvizsgálniuk, hogy a mutáció okozhat-e súlyos megbetegedést, ami kórházi kezeléssel jár. A WHO szerint a BA. 4 és a BA. 5 mutánsok miatt van miért aggódni és a veszélyes omikron-alfajokhoz sorolja őket. A delta és az omikron, és ezek összes alfaja ehhez a kategóriához tartozik. 
Az omikron először 2021 novemberében jelent meg több országban is, és szuper gyorsasággal terjedt el az egész világon. A saját alkalmazkodó képességének köszönhetően az eredetitől eltérő alfajokat is létrehozott, ami a BA 1, BA 2, BA 3, BA 4 és B5 elnevezést kapták.

Omikron testvérmutánsok


Az omikron előbb említett utolsó két alfaja, a BA 4 és a BA 5 egyre aktívabban fertőz világ szerte. Leginkább Dél-Afrikában jelentős a fertőzöttség, ugyanis itt azonosították először a mutánst, de már Európában és az Egyesült Államokban is találkoztak vele. A virológusok úgy gondolják az esetszám növekedés teljesmértékben a BA 4-nek és a BA 5-nek köszönhető. 

hirdetes


Az omikron eleve magasabb számban fertőzött meg embereket az elődeinél  és most több tanulmány azt állítja, hogy a BA.4-re és a BA.5-re ez méginkább igaz. A BA.4 és a BA.5 tavaly december közepén, illetve 2022 január elején jelent meg a Dél-Afrikai Köztársaságban, Tulio de Oliveira, a dél-afrikai Stellenbosch Egyetem bioinformatikusa és munkatársai által végzett elemzések szerint, de jelenleg a COVID-19 fertőzöttek 60-75%-át ez a mutáció teszi ki. Ha az esetszámokat figyeljük Afrikában, ez 5000 új fertőzést jelent naponta, ami márciusban még 1200 körül mozgott. Tehát úgy gondolják, hogy az eddigi mutánsok közül ez az alfaj fertőz a leggyorsabban.


Ezek a variánsok eleve jobbak a terjedésben és ügyesebben kerülik ki az antitesteket, mint az előző Covid-fertőzések és oltások nyomán kialakult társaik, de a BA4 és a BA5 egyaránt egy kulcsfontosságú mutációt hordoz a tüskefehérjéjükben, ami az a avírusfehérje, ami felelős a fertőzésért.

hirdetes

Újabb vírus hullám érkezik?


Alex Sigal virológus, az Africa Health Research Institute munkatársa és a csapata szerint a BA.4 és BA.5 nem drámai, de elég bajt okozhat, és újabb járványhullámhoz vezethet.


Ezek az új változatok azonban nem okoznak súlyosabb betegségeket, mint az elődeik, különösen igaz ez a már beoltott emberekre. Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa azt mondta, most is, ahogy korábban is, csak tapasztalati úton tudjuk majd megmondani, mennyire veszélyesek az új omikron-alfajok. Egy dolgot azonban fontos tudnunk, ugyanis már nem a nettó esetszám a mérvadó egy-egy új variáns megjelenésekor, hanem a vírusváltozat veszélyessége, azaz, hogy milyen számban okoz súlyos fertőzéseket és mennyire terheli le az egészségügyi rendszert. A szakember szerint, ahol magas az átoltottsági arány, ott nincs mitől tartanunk, de bármilyen meglepetést okozhat a magyarországi megjelenése az új variánsoknak.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Haláp (hegy)

Haláp (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Haláp közülük az egyik. A... Tovább

Lovas kultúra, pásztorok

Lovas kultúra, pásztorok: A magyarság lovas nemzet: lovas népként érkeztünk a... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Hírek Magyar Magyarország