hirdetes

Befőttből mennyei sütemény: körte torta készítés körtebefőttből

VN

Tél közepén járunk, és amennyiben te is megfelelően készültél, azaz tettél el mindenféle gyümölcsöt, valamint zöldséget a nyáron, akkor minden bizonnyal sorakoznak még a befőttek a polcodon. Itt a remek lehetőség, hogy felhasználd őket: készíts mennyeien finom tortát körtekompótból!

körte torta befőttből egyszerűen

Körte befőttből mennyei sütemény

Ha engem kérdeztek, egy ültő helyemben be tudok falni egy egész üveg kompótot, befőttet, főleg, ha körtéről van szó. Nincs is jobb, mint a tél kellős közepén leemelni egy hatalmas üvegnyi finomabbnál finomabb formába bújtatott vitamint, és azt kanalazni. Ha így vagytok vele, ti , vagy ha nem, - és épp ellenkezőleg alig fogynak a spájzból a befőttek-, akkor is imádni fogjátok et a receptet, ami kicsit új szintre emeli a befőtt evést. Ha nem fogynak a befőttek, akkor azért, hogy fogyjanak, ha meg alapból fogynak, akkor azért, hogy kicsit megextrázva fogyjanak, kell elkészítened ezt a mennyei körte befőttes tortát, ami nagyon különleges!

Hozzávalók a körte befőttes tortához

  • 46 dkg körtebefőtt
  • 4 db tojás
  • 8 dkg cukor
  • 8 dkg finomliszt
  • 125 ml habtejszín
  • 8 evőkanál pálinka (körte a legjobb, de a pálinka elhagyható, helyettesíthető a befőtt levével is)
  • 225 evőkanál lekvár
  • 1 teáskanál habfixáló
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • hirdetes
  • 50 g étcsokoládé

A körte befőttes torta elkészítése

    hirdetes
  • Első lépésként a szokásos módon elkészítjük a piskóta alapot a tojásokból, cukorból, lisztből- összekeverjük, majd egy 26 cm-es tortaformában egyben kisütünk. 180 fokos, előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 25 percig kell sütni, de beállítás, teljesítmény függően lehet több, és kevesebb is a sütési idő. A sütés után várni kell, míg kihűl a piskóta. Ha megfelelő hőmérséklete van, akkor pedig ketté vágjuk vízszintesen a piskótalapot.
  • A vágást követően az alsó lapot tortástálra tesszük, és körtepálinkával átitatjuk. A lekvárt, vagy zselét (mi ribizli zselét használtunk, mert az volt otthon, de baracklekvárral is tökéletes!) kis edénybe tesszük és folyamatos kevergetés közben felmelegítjük. Az átitatott tortalapot a zselé egy részével megkenjük majd óvatosan a  felső lapot is rátesszük, végül pedig a megmaradt zselével a torta oldalát, valamint tetejét is bekenjük.
  • Most jön a körtekompótos rész: a körtéket lecsöpögtetjük, szeletekre vágjuk, és szép sorjában a torta tetejére pakolgatjuk őket, méghozzá úgy, hogy egy csík maradjon üresen a torta szélén. Tehát így valahogy a közepétől kell indítani a pakolást.
  • Következő lépés a hab elkészítése lesz, ehhez a tejszínből habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd nyomózsákba töltjük, és a torta üresen hagyott szélét ezzel díszítjük. A díszítés befejezéséhez pedig az étcsokit olvasztjuk fel vízgőz felett, és ebből csoki csíkokat rajzolunk a tortára
  • Egy kis plusz infó: A tortát körte helyett barackkal is meg lehet csinálni, de ekkor a tortalapot barackpálinkával itassuk át, sőt alkohol nélkül is el lehet készíteni eme remekművet, ha a pálinka helyett a körtekompót veével itatjuk át a tortalapot.
     
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hollókői vár

Hollókői vár: A hollókői vár a Cserhát hegyei között, az UNESCO által a Világörökség... Tovább

A kopjafák

A kopjafák: A halál utáni élet ősi magyar elképzelése abból az alapgondolatból indul ki,... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Hírek Szórakozás