Tél közepén járunk, és amennyiben te is megfelelően készültél, azaz tettél el mindenféle gyümölcsöt, valamint zöldséget a nyáron, akkor minden bizonnyal sorakoznak még a befőttek a polcodon. Itt a remek lehetőség, hogy felhasználd őket: készíts mennyeien finom tortát körtekompótból!
![körtebefőtt torta körte torta befőttből egyszerűen](/kep/730x400/109349.jpg)
Körte befőttből mennyei sütemény
Ha engem kérdeztek, egy ültő helyemben be tudok falni egy egész üveg kompótot, befőttet, főleg, ha körtéről van szó. Nincs is jobb, mint a tél kellős közepén leemelni egy hatalmas üvegnyi finomabbnál finomabb formába bújtatott vitamint, és azt kanalazni. Ha így vagytok vele, ti , vagy ha nem, - és épp ellenkezőleg alig fogynak a spájzból a befőttek-, akkor is imádni fogjátok et a receptet, ami kicsit új szintre emeli a befőtt evést. Ha nem fogynak a befőttek, akkor azért, hogy fogyjanak, ha meg alapból fogynak, akkor azért, hogy kicsit megextrázva fogyjanak, kell elkészítened ezt a mennyei körte befőttes tortát, ami nagyon különleges!
Hozzávalók a körte befőttes tortához
- 46 dkg körtebefőtt
- 4 db tojás
- 8 dkg cukor
- 8 dkg finomliszt
- 125 ml habtejszín
- 8 evőkanál pálinka (körte a legjobb, de a pálinka elhagyható, helyettesíthető a befőtt levével is)
- 225 evőkanál lekvár
- 1 teáskanál habfixáló
- 1 csomag vaníliás cukor
- 50 g étcsokoládé
A körte befőttes torta elkészítése
- Első lépésként a szokásos módon elkészítjük a piskóta alapot a tojásokból, cukorból, lisztből- összekeverjük, majd egy 26 cm-es tortaformában egyben kisütünk. 180 fokos, előmelegített, hőlégkeveréses sütőben 25 percig kell sütni, de beállítás, teljesítmény függően lehet több, és kevesebb is a sütési idő. A sütés után várni kell, míg kihűl a piskóta. Ha megfelelő hőmérséklete van, akkor pedig ketté vágjuk vízszintesen a piskótalapot.
- A vágást követően az alsó lapot tortástálra tesszük, és körtepálinkával átitatjuk. A lekvárt, vagy zselét (mi ribizli zselét használtunk, mert az volt otthon, de baracklekvárral is tökéletes!) kis edénybe tesszük és folyamatos kevergetés közben felmelegítjük. Az átitatott tortalapot a zselé egy részével megkenjük majd óvatosan a felső lapot is rátesszük, végül pedig a megmaradt zselével a torta oldalát, valamint tetejét is bekenjük.
- Most jön a körtekompótos rész: a körtéket lecsöpögtetjük, szeletekre vágjuk, és szép sorjában a torta tetejére pakolgatjuk őket, méghozzá úgy, hogy egy csík maradjon üresen a torta szélén. Tehát így valahogy a közepétől kell indítani a pakolást.
- Következő lépés a hab elkészítése lesz, ehhez a tejszínből habfixálóval és a vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd nyomózsákba töltjük, és a torta üresen hagyott szélét ezzel díszítjük. A díszítés befejezéséhez pedig az étcsokit olvasztjuk fel vízgőz felett, és ebből csoki csíkokat rajzolunk a tortára
- Egy kis plusz infó: A tortát körte helyett barackkal is meg lehet csinálni, de ekkor a tortalapot barackpálinkával itassuk át, sőt alkohol nélkül is el lehet készíteni eme remekművet, ha a pálinka helyett a körtekompót veével itatjuk át a tortalapot.