hirdetes

Nem mindennapi: Kossuth Lajos egyetlen fennmaradt beszéde

Pi
Kossuth beszéde

Kossuth Lajos az egyik legnagyobb magyar volt, de az egészen biztos, hogy történelmünk meghatározó alakja, lévén, hogy a személyében tisztelhetjük a reformkor egyik legnagyobb politikusát.  Nevét már az egészen fiatal utódik is megismerhetik, hiszen népszerű verbunkos dalok szövegei szólnak róla, melyet az általános iskolás gyerekek nagy része megtanul.

Kossuth Lajos Monokon született, 1802. szeptember 19-én. A halál Torinóban érte 1894. március 20-n, miután több éves száműzetését töltötte, távol Magyarországtól. Innen kapta ismert nevét: Torinói remete. Mint írtuk, a magyar történelem egyik meghatározó szereplőjét tisztelhetjük személyében. Hogy mivel érte el, ezt a megtisztelő címet? Azzal, hogy ha róla beszélünk, akkor ő egy személyben volt magyar államférfi, a Batthyány-kormány pénzügyminisztere, a Honvédelmi Bizottmány elnöke, Magyarország kormányzó-elnöke. 

Ha mindez nem lett volna elég, akkor tevékeny részese volt azon törekvéseknek, melyek a nemzeti függetlenségért, a rendi kiváltságok felszámolásáért és a polgári szabadságjogok biztosításáért vívott 19. században. Így lett ő a magyar szabadságharc szellemi vezére. Máig egyike azoknak, akik a magyar nép emlékezetében leginkább megtestesítik az 1848–1849-es forradalmat és szabadságharcot, Széchenyivel és Petőfivel együtt.

hirdetes
30 év száműzetés után sem kapta meg az esélyt a hazatérésre. 1894 márciusában, az amúgy is betegeskedő Kossuthot ledöntötte a lábáról az influenza, 20-án, este tizenegy óra előtt öt perccel meghalt.

Ha életében nem is, halála után hazatérhetett Magyarországra. Temetésen sem a hadsereg tagjai, sem az államhatalmi szervek munkatársai nem vehettek részt hivatalosan. A Nemzeti Múzeumtól a Kerepesi temetőbe közel félmilliós temetési menet kísérte végső útján a magyar szabadság atyját. 

Fotó: Fortepan / Szarvasy Mihály

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar operett

Magyar operett: Az operettet a könnyed, fülbemászó stílus jellemzi, de operai igénnyel... Tovább

Haláp (hegy)

Haláp (hegy): A Balaton-felvidéknek 9 tanúhegye van, a Haláp közülük az egyik. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Történelem
X
Kövess minket facebookon!