hirdetes

Örök kedvencünk a napindító kotyogós kávé!

GE.

A bömbölő kávéfőzőnek határozott személyisége van; egyesek nosztalgiáznak, mások rajonganak érte, és persze mindenki úgy gondol rá, mint a méregdrága feketére. De hogyan is kerültünk ide? Olvass tovább, hogy megtudd, hogyan hódította meg a púpos a világot.

kotyogós

A gyárakból egyre kifinomultabb, kifinomult technológiával rendelkező kávéfőzők kerülnek ki, és a különleges kávéfőzők egyre szélesebb körben válnak megfizethetővé. Mégis, ha van ideje és türelme, valamint kedveli a retrót, érdemes kéznél tartani egy klasszikus kávéfőzőt. De azon kívül, hogy nagyanyáink forró, fekete nedű készítésére használták, mi mást tudunk még erről a szerkezetről?

Örök kedvencünk a napindító kotyogós kávé

A Moka Express olasz találmány ezt tisztázzuk azért! Az olasz nemzet a modern kávékultúra számos újításáért és módszeréért felelős, köztük ezért a csodálatos gépért, amelyet eredetileg Moka Express néven ismertek. A Moka Express-t Alfonso Bialetti alkotta meg, aki egyben a gép tulajdonosa és feltalálója is volt. A fémfeldolgozással és gépgyártással foglalkozó gyárát közvetlenül az első világháború után, 1919-ben alapította. Közben elkezdett érdeklődni a kávé világa iránt, és közel másfél évtizeddel a gyár alapítása után megalapította a Moka Express-t.

hirdetes

Az első hat évben mindössze 70 000 darabot gyártottak belőle, és csak az olasz háztartások számára volt elérhető. A továbbfejlesztett termék 1933-ra készült el, de a következő világháború leállította a gyártást, és csak a háború befejezése után vált elérhetővé minden háztartás számára. Renato Bialetti 1946-ban vette át a gyárat, és igazi sikerre vitte, és exporttermékként népszerűsítette.

A kávéfőző győzelme

A kávéfőző volt a felelős a globális kávéforradalomért. Korábban a kávégépek a nagyközönség számára elérhetetlenek és nehezen kezelhetőek voltak. Mivel a kávé már világszerte népszerű szokás volt, sokáig hiányzott egy mindenki számára megfizethető, felhasználóbarát gép. Az emberek szerették volna hazavinni magukkal a kávéfogyasztás rituáléját. Amikor a gyár új tulajdonosa úgy döntött, hogy ezt a gépet a külföldi piacokra gyártja, egy vagyont keresett.

hirdetes

A megnövekedett kereslet mellett természetesen a nagyszerű reklám is szerepet játszott: ekkor született meg a világhírű bajuszos figura, amelyet Alfonso Bialettiről mintáztak. Továbbá a "Kávé otthon is olyan, mint a kávé a bárban a főzőlével" szlogen segítségével hatékonyan értékesítették a terméket világszerte.

A kávéfőző még ma is felveszi a versenyt a modern kávéfőzőkkel, és az érdeklődés iránta töretlen. Az eredeti gyárban máig a legtöbb eladott termék rekordját is tartja (330 millió). Nem véletlen, hiszen igazi klasszikusról van szó!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tüskevár

Tüskevár: az egyik leghíresebb magyar regény. A Tüskevár Fekete István tollából származik... Tovább

Somogy megye

Somogy megyét szokás a Balaton megyéjének is hívni, mivel a tó déli része hozzá... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!