hirdetes

Lassan 100 éve főzzük vele a kávét, a kotyogós kávéfőző története

VN

Ahogy nagymamám mondaná: „ha egy jó kávét akarsz inni, akkor kotyogóst kell főzni”. A kotyogós kávéfőzőt minden bizonnyal mindenki ismeri, még a fiatalabbak is találkozhattak vele, hiszen hiper-szuper, csúcsmodern kávéfőzők ide vagy oda, azért nem egy háztartásban találkozhatunk még a mai napig is kotyogós kávéfőzővel. Na de mégis mit kell és lehet tudni erről a kis, de annál meghatározóbb találmányról? 

A kotyogós kávéfőző története

A kotyogós kávéfőző történte

Már gondolom korábban is sejtetted, hogy a kotyogós története nem ma kezdődött, de a címet elolvasva már teljesen biztos is lettél benne, hogy nem egy mai darabról lesz szó. Nos a kotyogós kávé őse ugyan még nincsen 100 éves, de lassan az lesz. Alfonso Bialetti 1919-ben megalapította saját vállalkozását, ahol először általános fémfeldolgozás és gépgyártással foglalkozó üzemet vezetett, majd később, 1933-ban befejezte a Moka Express tervezését, azaz a legendás kotyogós kávéfőzőt, ez később a világ minden táján akkor vált ismertté, amikor Renato Bialetti 1946-ban átvette a gyár vezetését, és elkezdte exportálni a háztartási eszközt.

A kotyogós kávéfőző hihetetlen sikere

Ma, ha azt mondom kotyogós, mindenki tudja miről beszélek. De a sikerhez vezető út közel sem volt ilyen egyértelmű és egyenes. Sokáig nem hozta meg a várt sikert a kis szerkentyű, holott elég újítónak számított. Ennek köszönhetően ugyanis bárki készíthetett egy átlagos háztartásban is egy kiváló kávét. Az első hat évben csupán 70 000 darabot gyártottak, a második világháború alatt pedig le is állították a gyártást. A helyi piacokra való koncentrálás nem volt jó stratégia, de a nemzetközi piacokra való evezés hatalmas sikerrel járt, ami részben a jó marketingnek is köszönhető. A marketing stratégia egyik eleme volt, hogy ekkora született meg a ma már világhírű bajszos figura is, ami Alfonso Bialettit ábrázolja. Később világszintű exportba fogott a cég, és nem volt megállás.

hirdetes

A kotyogóssal „otthon is olyan kávé, mint a bárokban”

Ez a szlogen csalogatta kotyogós vásárlásra az embereket. A kotyogós kávéfőző előtti gépek meglehetősen drágák voltak, és nehezen kezelhetőek voltak ahhoz, hogy egy átlagos reggelihez lefőzzenek egy-egy adagot rajtuk, pedig az olaszok aztán szerettek kávézni nagyon. Így a kotyogós kávéfőző azt is mondhatnánk, hogy elhozta a kávézás forradalmát. Az olcsón beszerezhető kütyü működése egyszerű, praktikus, gyors ráadásul rendkívül gazdaságos, a baristákká avanzsált háziasszonyok pedig otthon is éttermi minőségű kávét tudtak előállítani, a kávézás így már nemcsak a jómódúak kiváltsága lett.

hirdetes

A kotyogós kávéfőző a Guiness rekordok könyvébe is beírta magát

Olyannyire sikeressé vált ez a masina, hogy a mai napig csúcstartó, méghozzá abban, hogy a 330 milliós eladással ez a legtöbbet értékesített termék, ami a mai napig az eredeti gyárában készül. Igazi olasz ikon lett. A Nutella, a FIAT 500 és a Vespa mellett bizony a Moka Expresszt tartják a legikonikusabb Made in Italy terméknek.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hevesy György

Hevesy György: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1943-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Céges karácsonyi buli helyszín

Egy céges karácsonyi buli esetében kifejezetten fontos, hogy jó helyszínt találjunk, hiszen a... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Gasztronómia Külföld
X
Kövess minket facebookon!