hirdetes

Főszerepben az apák! Hamarosan itt van az Apák napja!

vd

Kiharcolt vagy reális ünnep? Sokszor tapasztalhattuk már meg, hogy ha valaki az ’Apák napját’ emlegeti, sokaknak szarkasztikus mosoly ül ki az arcára. Nevetségesnek hangozhat, hogy miért is kell külön megünnepelni az apákat, de nagyon is nyomos oka van annak, miért is lesz egyre inkább elfogadott ez az ünnep. Lássuk hát a miértet!

Köszönet az apáknak - hamarosan itt az apák napja

Honnan ered az apák napja?

Az ’Apák napja’ egyáltalán nem újkeletű ünnep a világban. Nálunk, Magyarországon viszonylag friss ünnepnek számít olyannyira, hogy hivatalosan nincs is benne a naptárakban még, de sok intézményben – főleg óvodákban és néhány iskolában – az Anyák napjához hasonlóan megünnepelik a gyerekek és a pedagógusok egyaránt. Ilyenkor az apák kerülnek a középpontba és olyan műsorokat, programokat szerveznek a gyerekeknek, ahol az apukákkal együtt kell valamit csinálniuk.


De honnan is származik ez az ünnep? Naná, hogy az Egyesült Államokból!


Egy amerikai lány, Sonora Smart Dodd volt az, aki édesanyja halála után 9 gyermekét egyedülálló szülőként felnevelt édesapja szülői értékeinek szeretett volna emléket állítani. Sonorát elképeztő módon inspirálta édesapja példája, aminek nyomán kezdeményezte, hogy az apáknak is legyen saját ünnepe, akár csak az édesanyáknak. Az ünnep eredeti dátuma június 5-e lett volna – Sonora édesapjának születésnapja - de a hatóságok nem készültek el a teendőkkel addigra, így lett az ünnep hivatalos dátuma június harmadik vasárnapja és tartják azóta is ezen a napon az ünnepet.


Az első hivatalos ünneplést 1910. június 19-én tartották Spokane-ben.

Az Apák napja Magyarországon

Magyarországon is egyre nagyobb népszerűségnek örvend ez az ünnep, idén egészen pontosan június 17-re esik az Apák napja. Habár nálunk még nem számít hivatalos ünnepnek, rengetegen ünnepelik meg az Apák napját valamilyen formában éppen úgy, ahogyan az Anyák napját ünnepeljük évtizedek óta. Egyre több gyerek és felnőtt figyel oda arra, hogy ezen a napon egy kicsivel több figyelmet fordítsanak a családjuk férfi tagjaira, legyen az az apuka vagy nagypapa. Apróbb ajándékokkal és együtt töltött idővel, közös programokkal szokták ünnepelni ezt a napot. A legtöbb helyen az Anyák napi szokásokhoz hasonlóan kedvezményeket biztosítanak ahhoz, hogy az apákkal eltöltött közös idő még felhőtlenebb és élménydúsabb legyen. 

hirdetes


Egy szuper program lehet, ha te is szeretnél egy kicsit időt szakítani arra, hogy megünnepeld az apukákat ezen a jeles napon, ha egy közös hétvégét terveztek együtt a családdal. A noszvaji Oxigén Hotel külön Apák napi csomagajánlattal is készült azoknak, akik szeretnék családi körben, kikapcsolódással eltölteni ezt az ünnepet. Bővebb információt erről a szálloda honlapján találsz róla.
 

Köszönet az apáknak - hamarosan itt az apák napja

Manapság már egyre inkább elfogadott és elismert az apák szerepe is a családi életben és mi ennek nagyon örülünk. Már nem egyszerűen csak arról van szó, hogy családfenntartóként reggel, meg maximum esténként találkozik a családjával, a munkájának él és szinte egyáltalán nem folyik bele a gyereknevelésbe vagy ha mégis, akkor is csak a fegyelmet és a szigort testesíti meg. 

hirdetes

Miért is fontos ünnep az Apák napja

A nők szerepének megváltozásával együtt sokat változott – sokak örömére – az apák szerepe is egy család viszonylatában. Az ugyan vitatott, hogy ennek ki és mennyire örül, de mindenképpen fontos változások jelentek meg ebből a szempontból a család modellekben. Egyre inkább elfogadott sőt, divatos lett, hogy az anyák helyett az apák maradnak otthon a kicsikkel GYES-en, vállalnak át olyan feladatokat a család életéből, amik eddig nem az ő „hatáskörükbe” tartozott. De nem csak a trendekben történt változás.

Azon férfiak nagy többsége, akik a közelmúltban lettek friss apukák, sokkal inkább igénylik maguk is, hogy minél jobban részeseivé válhassanak a gyerekek mindennapjainak és felcseperedésükben is fontos szerepet szeretnének betölteni, és hát meg kell mondani, ez nagyon nagy örömhír mindenki számára. Nincs is annál cukibb, mint amikor apás programokról látunk képeket mindenhol az interneten, hiszen akárcsak egy anya, az apák is utánozhatatlanok, pótolhatatlanok és imádnivalóak. 


Azonban az apák szerepe nem pusztán érzelmi alapon elengedhetetlen egy egészséges gyermek felnövéséhez. Tudományos kutatások is bebizonyították, hogy bizony komoly pszichológiai vonzata van annak, hogy egy gyerek milyen kapcsolatot ápol az édesapjával.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Soproni borvidék

Soproni borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Soproni borvidék Magyarország egyik... Tovább

Aulich Lajos

Aulich Lajos:  Aulich Lajos honvéd vezérőrnagy, az 1848–49-es forradalom és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek Magyarország