hirdetes

125 éves Budapest egyik legizgalmasabb helye, az egykoron kofáktól hangos Központi Vásárcsarnok

VN

1897-ben épült szecessziós stílusban a sokak által csak Nagycsarnoknak nevezett, hivatalosan Központi Vásárcsarnok, egyéb nevein Vásárcsarnok, Fővám téri központi vásárcsarnok, régebben Dimitrov csarnok, azaz Budapest legnagyobb vásárcsarnoka. Ez volt Budapest első polgármesterének, Kamermayer Károlynak a legnagyobb beruházása, aki az átadáson már csak egyszerű polgárként vett részt. Nézzük milyen érdekességekre bukkanunk még a Vásárcsarnok 125 éves történelmében!

Központi Vásárcsarnok Budapest

Így épült a Vásárcsarnok

Talán a sors fintora, hogy Kamermayer Károly 1896-os visszavonulását követően egy évvel, 1897-ben adták át fő művét, azt az épületet, ami még 125 év után is hűen szolgálja a város lakóit. A csarnok Pecz Samu építész, műegyetemi tanár tervei alapján készült el. A tetőt a pécsi Zsolnay-gyár színes épületkerámiái díszítik. Sokak szerint a historizmus téglaépítészetnek a legszebb hazai példánya ez az épület. Az épület alapterülete eléri az egy hektárt, és óriási acélszerkezet fedi az egészet. A 125 év sok idő, természetesen ez idő alatt érték károk, éppen ezért 1994-ben vált esedékessé egy felújítás elvégzése, z egyébként 1977-ben műemlékké nyilvánított épületen.

125 éves a Vásárcsarnok

125 éves a Vásárcsarnok, amit még ma is eredet funkciója szerint használnak. Friss zöldségek, gyümölcsök, mindenféle húsféle, az elmaradhatatlan hazai kolbászokkal, tej, tejtermékek, finom sajtok, olyan hagyományosan magyarnak számító termékek, mint a méz, paprika, bor, pálinka is megtalálható a hatalmas tető alatt a csarnokban, vannak kifejezetten hungarikumokat kínáló standok, de egy mezei bevásárlást is meg lehet ejteni itt. Mi volt a helyzet annak idején, mi volt a helyzet 125 éve? Ezekben az időkben a város népessége robbanásszerűen megugrott, így a korábbi infrastruktúra már nem szolgálta ki Budapestet. A régi utcai árusítás, a nyílt piaci rendszer nem működött, ezt váltotta fel nyugati példára a csarnokosítás, ennek eredményeképpen született meg 125 éve a vásárcsarnok.

hirdetes

Nézzétek meg ezeket a nosztalgikus forókat a Vásárcsarnokról!

A Vásárcsarnok Európa legszebb piaca

A Vásárcsarnok szépségét és különlegességet többen elismerik, nemcsak mi magyarok, hanem számtalan turista is.  Szerintem a Budapesti lakosoknak is érdemes néha erre nézni, be is menni, kicsit hagyni, hogy a hely szelleme átjárjon minket, ahogyan ezt egyébként a turisták is szokták tenni. A megközelítése nagyon egyszerű, hiszen a mai Szabadsághíd pesti hídfőjénél található monumentális épületet, eltéveszteni sem lehet, és számtalan tömegközlekedési eszköz szinte előtte tesz ki. Itt halad el a legújabb metróvonal, a négyes metró, és a legendás 2-es villamos is, ami a Duna mentén kanyarogva csodaszép panorámát biztosít az utasoknak. Ezen a nagyon jól megközelíthetőségén érdemes egy kicsit elgondolkozni! Azért került éppen ide a Vásárcsarnok, mert az áruszállítás szempontjából ez a hely tűnt tökéletesnek a Duna közelsége miatt, annak idején saját vasúti rakodóvágánya is volt, és a felszín alatt folyosó kötötte össze a dunai rakparttal, ahonnan érkezett az áru. De apropó a szépsége, és hogy kik és hogyan ismerték el, még mezei nézelődőkön kívül is…? Azt, hogy műemlékké nyilvánították, már írtuk, de ezen túl 1999-ben elnyerte az építészeti szakma legkiemelkedőbb nemzetközi elismerését, a FIABCI Prix d’Excellence díját, és ami szintén említésre méltó, hogy 2013-ban a CNN Travel Európa legjobb piacának nevezte.

hirdetes
 

Forrás: Kép: Fortepan / Szalay Zoltán

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Komárom-Esztergom megye

Komárom-Esztergom megye Magyarország északnyugati részén található. Északról a Duna illetve... Tovább

Kárpáti György

Kárpáti György: a 20 háromszoros olimpiai bajnokunk egyike. Kárpáti György a Nemzet... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Retró Szórakozás