hirdetes

Nemzetünk külföldi szemmel – 7 sztereotípia a magyarokról

LK

Minden nemzetnek van néhány meghatározó sztereotípiája, ami szerves részét képezi a világ róluk alkotott képének. A kanadaiakról úgy tartják, hogy végtelenül kedvesek, míg az olaszok hangosak, az angolok pedig képtelenek kibírni 24 órát egy csésze tea nélkül.

7 sztereotípia a magyarokról, amit érdemes elolvasnod!

De mi a helyzet a magyarokkal? Miként látnak minket a határon túl? Milyen tévhitek keringenek a nagyvilágban népünkről, amiknek minimális, vagy semmilyen valóságalapja nincs? Összegyűjtöttünk néhány ilyen előítéletet érdekességként, hogy megmutassuk, milyen humoros, és gyakran érthetetlen dolgokat feltételeznek rólunk más nemzetek.

1. A magyarok leleményesek

Ez a sztereotípia azon alapszik, hogy a magyarokról úgy tartják, mindig sikerül kiskaput találniuk a különböző problémák kikerülésére. Ez a kiskapu azonban nem mindig szerepel a hivatalos szabályzatban, bármiről is legyen szó. Való igaz, hogy a magyarok több évtizedes (ha a törökökre gondolunk, évszázados) elnyomása során a nép kénytelen volt mindenféle találó megoldással előállni a szorult helyzetek élhetőbbé tételére.

2. A magyarok rengeteg paprikát és zsírt esznek

Nem nehéz kitalálni, hogy honnan ered ez a feltételezés – a magyar konyha valóban tele van zsíros, fűszeres, általában paprikás ételekkel, és számos magyar ízeket kínáló, külföldi vendégköröket is bevonzó étterem csak tovább erősíti a sztereotípiát. A modern magyar konyha azonban már messze nem csak ezekre a hozzávalókra összpontosít, hiszen mi is igyekszünk haladni a sokkal egészségesebb megoldások irányába. A városi és nemzetközi éttermek szintén egyre színesebb választékkal szolgálnak a vendégeknek.

hirdetes

7 sztereotípia a magyarokról, amit érdemes elolvasnod!

3. A magyarok fázósak

A külföldiek megfigyelték, hogy Magyarországon érezhetőbben magasabb hőfokot igyekszünk megtartani otthonunkban vagy munkahelyünkön, mint az Egyesült Államokban. Úgy vélték továbbá, hogy a magyarok többet panaszkodnak a hideg idő miatt, mint a nagy melegben. A közösségi hálók hozzászólásait elnézve azonban egyértelműen látszik, hogy akár hideg van, akár meleg, valaki biztosan nem lesz megelégedve az időjárással.

4. Minden magyarnak lova van

Ezt a sztereotípiát valószínűleg néhány XIX. századi külföldi látogató teremtette meg, akik nálunk jártak. Habár a magyar valaha tényleg lovas nép volt, manapság a legtöbben csak a TV-ben vagy az interneten látnak lovakat a hétköznapok során. Ettől függetlenül vidéken valóban több lóval találkozhatunk, mint sok más országban.

hirdetes

5. Minden magyar férfi bajszos

Ez a tévhit szintén egy régebbi forrásnak köszönhető. A XX. század elején a bajusz valóban nagyon népszerű volt hazánkban, és egy akkori divatmagazin alapján érthető, hogy külföldön azt feltételezték, minden magyar férfi bajszos. Persze mindannyian tudjuk, hogy ez már manapság nem divat, legalább is nem olyan formában, mint száz évvel ezelőtt.

7 sztereotípia a magyarokról, amit érdemes elolvasnod!

6. A magyarok mindig panaszkodnak valamiért, mert végtelenül pesszimisták

Habár a magyarságra ténylegesen jellemző egyfajta negatív világnézet és hozzáállás, ez az általánosítás ilyen formában enyhe túlzás. A magyarok jellegzetes száraz humora elviselhetőbbé, és viccesebbé teszi ezt a jellemző pesszimizmust.

A panaszkodás tehát valós jelenség, azonban az idegen nyelvű látogatók számára a valósnál sokkal súlyosabbnak tűnhet ez a negatív világnézet. Ott van például az angol „How do you do?” kifejezés, ami magyarul pontosan azt jelenti, hogy „Hogy vagy?” Azonban míg az angol nyelvű kultúrákban ez a kérdés általában nem több egyszerű formalitásnál, addig Magyarországon csak azok kérdezik meg, akik valóban érdeklődnek is a másik hogyléte felől.

Ennek köszönhetően ha egy külföldi ezzel a számára megszokott kis kérdéssel indít egy beszélgetést, akkor meglepetten hallgathatja a bőséges negatív hangvitelű választ.

7. A magyaroknak mindenről van egy véleményük, amihez ragaszkodnak, és ezért mindig veszekednek egymással

Külföldön sem titok, hogy a magyarok büszke, szenvedélyes emberek – ez a szenvedély pedig véleményeink védelmezésében is megjelenik, legyen szó bármilyen olyan témáról, amiben érintett az ember.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csapatépítő tréning

Céges rendezvény, csapatépítő tréning, vacsora? Tökéletes alkalom arra, hogy a kollégák... Tovább

Hagyomány

Hagyomány: azokat az elődök örökségéből átvett cselekvéseket, dolgokat értjük, amelyeket... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!