hirdetes

Hogyan távolítsuk el a kullancsokat kutyánkból?

TR

A kullancsok sokszor komoly fertőzéseket terjeszthetnek, például Lyme-kórt, melyeket kedvenceink is elkaphatnak. A zöld övezetben élő kutyusokra különösen oda kell figyelni, ők nagyobb veszélynek ki vannak téve. 

Távolítsd el szakszerűen a kullancsot

Nem csak tavasszal vagyunk veszélyben: Általános tévhit, hogy a kullancsok csak tavasszal szaporodnak, melegebb nedvesebb közegben és 0 fok alatt illetve tűző napon elpusztulnak. Viszont magasabb hőmérsékletű zugokban, lakott területeken kívül nagy esély van kullancscsípésre! Nem csak a fás területeken vagyunk veszélyben, a sima füves területek és a cserjeszint magasságában is támadnak a bogarak.

Kullancs eltávolítása

A legalkalmasabb eszköz a kullancs eltávolítására, egy csipesz. kimondottan a speciális, erre kialakított eszközök.

Első lépés: Ragadjuk meg a kullancsot a csipesz segítségével ott, ahol a kullancs feje befúródott a bőrbe. Így lehetőségünk lesz a fejénél eltávolítani a bogarat a kutyából. Ez azért fontos, mert ha a kullancsot a testénél ragadjuk meg, nagy eséllyel szakítjuk bele a kullancs fejét a bőrbe. Ez azzal a kockázattal is jár, hogy a kullancs nyála bekerül a kutya testébe, ezáltal nő a fertőzés veszélye.

hirdetes

Második lépés: Miután megragadtuk stabilan a kullancsot, gyengéden, de határozott mozdulattal. egyenesen húzzuk ki a kutyából! Nem kell tekerni, csavarni, csak húzni.

Harmadik lépés: Fertőtlenítsük a kullancs helyét. Vizsgáljuk meg, nem maradt-e a bőrben még egy kis darab a bogárból. Ha úgy véljük, hogy mégiscsak bent maradt a feje, vagy egy darab, mindenképp keressünk fel egy állatorvost!

Negyedik lépés: Semmisítsük meg a kullancsot! Erre a legegyszerűbb mód, ha alkoholba tesszük.

Távolítsd el szakszerűen a kullancsot

Vannak népi bölcsességek, melyek az interneten terjednek, de nem tanácsosak alkalmazni. Ilyen például ha gyufa fejét tartunk a kullancshoz, akkor kimászik, mert szereti a foszfor illatát. Viszont a manapság gyártott gyufák fejeiben már nincs foszfor. Alkohollal sem tanácsos a bőrt bedörzsölni, nem használ a módszer, de komoly bajt okozhatunk vele. 

hirdetes

Miután a kullancsot eltávolítottuk, tartsuk szemmel az állatot és a csípés helyét is. Gyanús jel lehet kiütés, étvágytalanság, nehézkes séta. Ha bármelyiket észleled, azonnal fordulj a kutyával orvoshoz. 

Mindezek mellett, nagyon fontos a megelőzés, használjatok kullancs elleni nyakörvet, cseppeket!

Forrás: kutyaspolo.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Debreceni páros kolbász

Debreceni páros kolbász: Hungarikum. A debreceni páros kolbász alapból marha és... Tovább

Szeptember

Szeptember: az év 9. hónapja, sokak szerint az év legszebb időszaka. Az ősz kezdete, a munka... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Magyarország
X
Kövess minket facebookon!