hirdetes

Mi a különbség a különböző koronavírus elleni vakcinák között?

VN
Különböző koronavírus vakcinák összehasonlítása

Sinopharm koronavírus elleni vakcina

A kínai koronavírus vakcina estében az úgynevezett inaktív vírus technológiáját alkalmazzák. Mit jelent ez? Tulajdonképpen ez azt jelenti, hogy az inaktivált, azaz nem fertőzőképes vírust fecskendezik be a szervezetbe, ami megbetegedést ugyan nem okoz, de kiváltja az immunválaszt. Ennek a technológiának a hatékonyságáról megoszlik a vélemény. Vannak tesztek, amik 79%-os hatékonyságot mértek, de más független mérések alapján ez a vakcina 86%-os hatékonysággal bír. Tárolni szintén hagyományos hűtőkben lehet, és szintén kétszer kell beadni. 

Sputnik-V koronavírus elleni vakcina

hirdetes

És nem is maradt más hátra, mint az orosz vakcina. Az oxfordi koronavírus elleni vakcinához hasonlóan az adenovírus vektor módszer alapján működik, azaz a sejtbe befutó, teljesen ártalmatlan adenovírus, amely tartalmazza a SARS CoV-2 vírus tüskefehérjéjét kódoló gént, átíródva megkezdi a tüskefehérjék termelődését a szervezetbe. ez pedig kiváltja a megfelelő immunválaszt. Hatékonysága nem publikus adatok alapján messze megelőzi az oxfordit, tárolni azonban mínusz 20 fokon kell. 

Mennyire biztonságosak a különböző koronavírus elleni vakcinák?

Összességében elmondható, hogy az engedélyezett koronavírus vakcinák számos klinikai teszt, és egyéb mérés alapján teljesen biztonságosnak mondhatóak. Az inaktivált vírust tartalmazó vakcina a betegséget okozó vírust vagy egy részét tartalmazza, de a kórokozó genetikai anyaga elroncsolódott, így nem kell arra számítani, hogy megbetegedést okoz. Az engedélyezett koronavírus vakcinák tehát egytől-egyik biztonságosak, mellékhatásokra, eddig még csak nagyon kevés esetben volt példa, és akkor is enyhe lefolyásúak voltak, amik csupán kisebb kellemetlenséggel jártak. 

hirdetes
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szlovénia

Szlovénia Közép-Európa déli részén, az Alpok lábánál terül el. Nyugaton Olaszország,... Tovább

Munkácsy Mihály

Munkácsy Mihály: személyében az egyik leghíresebb magyar zeneszerzőről beszélhetünk.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Hírek
X
Kövess minket facebookon!