hirdetes

Magyarország 3 kevésbé ismert, de annál különlegesebb borvidéke

VN

Itt van az ősz, itt van újra…és ez egyet jelent a szüreti vigaszságokkal, újborkóstolásokkal, borrégiók bejárásával, borkóstolással egybekötött túrázásokkal, nem igaz? Ha egyetértesz, akkor ez a cikk neked szól, ugyanis 3 olyan különleges borvidéket mutatunk be, ami nem olyan ismert, mint az egri, vagy a badacsonyi, esetleg, villányi, vagy a balatonfüredi, de annál különlegesebb, és nagyon finom borokat tartogat az arra járóknak.

Magyarország különleges borvidékei

Amit elöljáróban tudni kell, hogy Magyarország 6 nagyobb borrégióra van felosztva, amik további borvidékekre vannak tagolva. A borrégiók: Balatoni borrégió, Duna Borrégió, Felső-Magyarország borrégió, Felső-Pannon borrégió, Pannon borrégió, Tokaji borrégió. Ezeken a borrégiókon találhatóak azok a borvidékek, amiket mi most külön be fogunk mutatni. A többi is nagyon varázslatos, de ez az 5 talán az, amiről méltatlanul kevés szó esik, ezért mi ezekről beszélünk.

Magyarország borrégiói és borvidékei

Nagy- Somló Borvidék

Kezdjük rögtön a legkisebbel! A Nagy-Somlói borvidék, vagy ahogyan sokan emlegetik a Somlói borvidék hazánk legkisebb területű borvidéke, de ez nem jelenti azt, hogy nem különleges, sőt! Területe csupán 1 158 ha, és csak 9 település található rajta, oklevélben először 1093-ban tettek róla említést, de eredete még a római korra nyúlik vissza valószínűleg. A borvidék fénykorát a XVIII. században élte, amikor is világhíressé váltak boraik. A "nászéjszakák bora"-ként nevezett somlói borról ugyanis azt tartották, hogy fogyasztása az utódnemzésben fiú gyermeket eredményez, ezért a királyok nagy szeretettel fogyasztották ezt esküvőjük napján. Az itt termett borok savban gazdagok, kemény karakterűek, testesek, teltek diszkrét illatúak. Köszönhetően annak, hogy a Somló különböző oldalain más-más mikroklíma van, többféle szőlő is megterem. Egyébként a dombtetőn áll egy frissen felújított vár is, amit nem szabad egyetlen kirándulás alkalmával sem kihagyni. Még egy nagyon jó szállást is tudunk ajánlani a Somló lábánál, a négycsillagos Kristály Hotelt, ahol van wellness, bowling pálya, és nagyon jó étterem is, részletek itt: vidéki wellness hotel.  

hirdetes

Ászár-Neszmélyi borvidék

Az Észak-dunántúli borrégióban található, olyan híresebb borrégiók mellett, mint az Etyek-Budai borvidék, a Móri borvidék, és a Panonnhalmi borvidék, de mivel csak keveset hallani róla, gondoltuk szót ejtetnénk az Ászár-Neszmélyi borvidékről is. A borvidék területe 7 407 ha, 23 lakott településsel. Szintén a római korra nyúlik vissza az eredete, nagy valószínűséggel ők telepítették az első tőkéket, és milyen jól tették. A középkorban virágzott itt a szőlészet, borászat, de most is igen gazdag borkultúrát találunk itt.Napjainkban két jól elkülöníthető körzetben folyik a termelés, az Ászári (8 település) és a Neszmélyi (15 település) körzetben. A borvidék hagyományos fajtái közé tartozott az Ezerjó, a Mézes fehér, a Budai zöld, a Dinka félék. 

hirdetes

Balatonmelléki borvidék

Több mint 6000 hektár, 26 település mentén a Zala folyó kanyarulatában, a Keszthelyi hegységhez tartozó Vindornyalaki medencében, valamint a Zalaapáti hát lankáin. Szlovéniával és Horvátországgal is határos, de érdemes felkeresni ezt a részt is, és megkóstolni boraikat. Hazánk legcsapadékosabb borvidéke, olyannyira, hogy alig ismerik az aszálykár fogalmát. legnagyobb részben Olasz rizlinget termesztenek, több mint a terület felén, de van Cserszegi fűszeres, Ottonel muskotály, Irsai Olivér és Tramini is.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Terror Háza

Terror Háza: Budapest egyik legmegindítóbb múzeuma, melyet évente több százezer magyar és... Tovább

Torockó épített öröksége

Torockó épített öröksége: határon túli hungarikum. A magyar határtól körülbelül 300... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Belföld Érdekességek Gasztronómia Hírek Kirándulás Magyar történelem Magyarország Magyarság Programajánló Szórakozás Történelem Utazás