hirdetes

1000 évenként látható csodás égi jelenség lesz megfigyelhető: az összes bolygó látható lesz

VN

Valószínűleg sokunk szeretet hobbija, nyáresti kedvelt kikapcsolódása az égboltot kémlelni. Valahogy olyan megnyugtató érzés az egész: nézni távoli dolgokat, amit valószínűleg sosem érhetünk el, sosem tudunk meg, hogy hogyan is néz ki igazából, de azért egy kicsit mégis ismerünk. Hab a tortán, ha egy hullócsillagot is elkapunk, és kívánhatunk egy csodát, vaaaaaagy ha olyan különleges égi jelenséget tapasztalhatunk, ami ezerévente csak egyszer, vagy kétszer fordul elő. 

az összes bolygó látható lesz egy különleges égi jelenség miatt

1000 évenként látható csodás égi jelenség

Június 17-28. között a Naprendszer összes bolygója látható lesz a hajnali égbolton egymás után sorakozva. A ritka együttállásra legutóbb több mint ezer éve került sor. Aki lemarad, az kimarad, ugyanis leghamarabb is 500 év múlva adódik majd lehetőség hasonló jelenséget megnézni, akkor meg ki tudja, hogy mi lesz, nem igaz? Mire kell figyelni? Mikor kell az égboltot nézni? Mit kell keresni, Mutatjuk a részleteket, és egy kis segédletet, hogy tényleg senkinek se kelljen elszalasztania ezt a csodás égi jelenséget! 

Az összes bolygó látható lesz az égen

A Svábhegyi Csillagvizsgáló oldalán közzétett cikk szerint amennyiben június 17-28. között hajnalban, napkelte előtt a keleti égbolt felé fordulunk, a Naptól való távolságuk sorrendjében, öt fényes bolygó is feltűnik majd: egy sorban lesz látható a Merkúr, a Vénusz, a Mars, a Jupiter és a Szaturnusz. Ráadásként a folyamatosan fogyatkozó Hold végig is halad a bolygók mellett a napok múlásával, így minden egyes hajnalban más-más arcát mutatja a bolygósor.

hirdetes

hirdetes

Lesznek bolygók, amiket csak távcsővel lehet látni  

Az említett bolygók mellett, további két bolygó, az Uránusz és a Neptunusz, valamint a Pluto, és a legfényesebb kisbolygó, a Vesta is beáll a sorba. Azonban ezek az égitestek kizárólag távcsővel pillanthatóak meg. Ez a sor szinte egész júniusban látható, a Merkúr azonban csak a hó második felében csatlakozik a "bolygóvonathoz". Nagyon izgalmasan hangzik, ugye ti is kihasználjátok ezt a nagyszerű alkalmat, és egyszer-kétszer az égboltra tekintetek majd? Mikor pontosan? Mutatjuk azt is! 
 

Mit kell keresni az égen?   

Mint írják, az együttállás meglehetősen lazának számít, a nyolc bolygó 105 fokos látószögű egyenes mentén sorakozik az égen. A Jupiter-Mars-páros 12 fokra, a Merkúr és a Vénusz 10 fokra lesznek egymástól. A bolygósor így szabad szemmel mutatja a legszebb látványt. Aki szabad szemmel és binokulárral szeretné megfigyelni a bolygókat, érdemes még szinte teljes sötétségben, 3 óra körül elkezdenie. Ekkor a Neptunuszt és az Uránuszt is megtalálhatja még binokulárral. Az együttállás 3 óra 30-kor lesz a legszebb, ekkor a pitymallat már megvilágítja az eget. A cikk szerint azonban mindenképp érdemes 4 óráig várni, hogy a Merkúr is becsatlakozhasson. A különleges égi jelenségre legutóbb 947-ben volt példa, és legközelebb 2492. áprilisában lesz lehetőség a megfigyelésére. Még belegondolni is ijesztő ebbe a dátumba, nem igaz? 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Rendszerváltás

Rendszerváltás: A rendszerváltás Magyarországon szűkebb értelemben véve azon korszakot... Tovább

Július

Július: az év egyik legmelegebb hónapja, mikor is a népi hagyományok, a régies munkák,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Szórakozás