hirdetes

5 különleges hely a Balatonnál, amit idén neked is fel kell keresned

VN

Mutatunk 5 bizonyítékot arra, hogy a Balatonnál nem csak strandolni, napozni és fröccsözni lehet, úgy, hogy még csak szóba sem fogjuk hozni a lángosokat, sőt még a vízibicikliket sem. A Balaton és környéke jóval különlegesebb annál, mint ahogyan azt sokan gondolják, és nagyon sok olyan hely van, ami hazánkban máshol sem. Mutatunk 5 nagyon különleges helyet a Balatonnál.

5 különleges hely a Balatonnál

Barlangos, csónakos különleges hely a Balatonnál: Tapolcai tavas barlang

Jóból, na meg tóból sosem elég, ugye? Ha a Balatonnál jársz, akkor egy másik tavat is muszáj lesz felfedezned, persze csak akkor, ha egy mesevilágba tervezel cseppenni. Hazánk egyetlen olyan tavas barlangja, ahol csónakázni is lehet nem máshol, mint a magyar tenger hullámai mellett található, Tapolcán. Egyébkén egész Közép-Európában nincsen másik ilyen különleges hely. Ráadásul télen-nyáron jó itt a klíma, mindig 18 fok van, nyáron lehűlni, télen felmelegedni lehet a karsztvízben, csónakba pattanva. Mindenképpen próbáljátok ki!

Fenyőkkel telepakolt különleges hely a Balatonnál: Folly Arborétum

A Balaton valóságos édenkertje, a különböző óriásira nőtt fenyőkkel telepakolt Folly Arborétum, aminek több, mint 100 évre nyúlik vissza a története. A családi kertből egy csodaszép arborétum született, ami telis-tele van szebbnél szebb, és különlegesebbnél különlegesebb növényekkel. Van borászatuk, játszóterük, sőt még kilátójuk is. Amit mi a legjobban imádunk benne, a fenyőkön kívül, hogy annyira csodálatosan szép panoráma nyílik a Balatonra innen, mint sehonnan máshonnan. Irány Badacsonyörs, irány a Folly Arborétum! Máté Balázs, fotós csodaszép képein mutatjuk be ezt a különleges Balatoni helyet!

hirdetes

Különleges hely a Balatonnál, amit maga a Dalai Láma avatott fel: Zalaszántói Béke Sztúpa

A Balaton annyira egy különleges vidék, hogy még egy Dalai Láma által felavatott Béke Sztúpa is áll itt. Már az ezt körbe ölelő vidék, a bokrok, és a fák is sugározzák a békességet, nyugalmat. A buddhista béke jelképe hófehér szentélye a Kovácsi-hegyen, egy erdei tisztás közepén található. A pontos címe ennek a nem kicsit különlegese Balatoni látványosságnak: Zalaszántó, Világosvár 13., amit Keszthely vagy Hévíz felől haladva a falu után balra található bekötőúton lehet megközelíteni. A közeli fákra imazászlókat feszítettek. Nagyon különleges látvány. Bővebben itt olvashatsz róla!  

Romantikus irodalmi hely a Balatonnál: Jókai Mór Villája

Jókai Mór, a magyar irodalom legnagyobbika olyannyira rajongott a Balatonért, hogy még a magyar irodalom egyik legzseniálisabb alkotását, a legnépszerűbb könyvét, Az arany embert is Balatonfüreden írta meg. Ezért a magyar irodalom szerelmeseinek is ajánljuk, hogy jöjjenek el a Balatonra, de ne csak ám strandolni, hanem Jókai Mór nyomaiban is tenni egy hatalmas sétát. Ebben a cikkben valamennyi Jókai Mórhoz kapcsolódó különleges Balatoni helyszín össze van gyűjtve, de az egykori Jókai Mór Villa, ma emlékházként szolgál, azt semmiképpen sem szabad kihagyni! 

hirdetes
„A felújított Jókai-villa 2010 májusa óta emlékházként, az országban szinte egyedülálló író-ház enteriőr típusú kiállítással várja látogatóit, felidézve a szellemi miliőt, bepillantást engedve a család füredi mindennapjaiba. Ugyanúgy megtalálható itt Jókai íróasztala, nevezetes távcsöve, botgyűjteményének, valamint híres ásvány- és csigagyűjteményének jeles darabjai, mint felesége színpadi kellékei és egyéb relikviái. A korhűen berendezett konyha mellett olyan érdekességek várják a látogatót, mint Jókai saját készítésű rajzai, miniatúrái vagy elefántcsont-faragványai.”

Bazaltvulkánok a Balatonnál: a Hegyestű

Te tudtad, hogy az egykori vulkán kürtőjében megrekedt, kihűlt bazalt még ma is látható a hegy oldalán? A Hegyestű egy igen különleges látvánnyal, és élménnyel vár minket a Balaton-felvidéken. Egy kellemes tavaszi túrának is kiváló a 337 méter magas geológiai különlegesség. A Balaton-felvidék igazi kincse ez a hely ami rendszerint kicsiket és nagyokat is elvarázsol. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar Szent István-rend

Magyar Szent István-rend: kitüntetésfajta Magyarországon. A Magyar Szent István-rend a... Tovább

Knezić Károly

Knezić Károly: Knezić Károly honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike.  Ő is,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!