hirdetes

Kővé dermedt lakodalmas menet, Mini-Plitvice: Pécs környékének csodaszép titokzatos helyei

VN

A Mecsek lankáin felkúszó Pécs városát minden bizonnyal mindenki ismei. A Dzsámit, a Zsolnay-negyedet, a Bikafejes kutat senkinek sem kell bemutatni. Az ország egyik legdélebben fekvő városa, nemcsak mediterrán jellege és kulturális kincsei miatt nagyon érdekes, hanem nagyon különleges helyei miatt is, amit nem sokan ismernek. Most ezekből mutatunk be néhányat. 

Különleges helyek Pécs környékén

Mini-Plitvice a Mecsekben, avagy a Mésztufalépcsős vízesés

Pécs egy egyedülálló kulturális örökségektől gazdag városunk, de ha valaki kimerített ezeket a kulturális, valamint történelmi látnivalókat, vagy egyszerűen csak valami kicsit másabb élményre vágyik, akkor a természet is el tudja varázsolni Pécs környékén. Nagyon szép és különleges természeti kincsekre ehet itt lelni, az egyik legkülönlegesebb a Mésztufalépcsős vízesés, amit sokan csak Mini-Plitviceként emlegetnek. A Melegmányi-völgyben kell keresni a szépséget, itt a patakká duzzadt forrásvíz a mederbe hullott faágakon, leveleken, gyökereken átbukva „lerakja” mésztartalmát és gyönyörű mésztufagátakat, vízeséseket és apró tavacskákat hoz létre, érdemes megcsodálni.

Kővé dermedt lakodalmas menet

Mondákra, legendás történetekre is lehet bőven lelni, ha Pécsett, illetve Pécs környékén kalandozunk. A Kővé dermedt lakodalmas menet is egy ilyen legenda köré épült természeti képződmény: különleges vörös homokkő képződmény, két dölyfös, egymással versengő család lakodalmas menete, akik nem voltak hajlandóak egymás útjából kitérni, így, ahogyan a mesékben, kővé dermedtek. Ezt a különös képződményt lehet megcsodálni Kővágószőlős fölött, a Jakab-hegy déli oldalán.

hirdetes

hirdetes

„Kelta-gyűrű” a Mecseken

Mondtuk, izgalmas kincsekből nincsen hiány ezen a környéken, valósággal különlegesebbnél különlegesebb látnivalók táháza a Mecsek és Pécs városának környéke.  A „Kelta-gyűrűnek” nevezett látnivaló gyakorlatilag egy földvár, ami még időszámításunk előtt ezer évvel épült, és Európa második legmagasabb ilyen jellegű építménye, 4-8 méteres magasságával. Ráadásul a Jakab-hegyi vaskori földvár és pálos kolostor romjai egy országos jelentőségű védett terület, nem érdemes kihagyni, mert igazán különleges hely, ahol szinte már életre kel a történelem.

Óbánya: eldugott mesefalu a Mecsekben

Azt gondolnád, hogy ilyen csak a mesékben van: bájos kis falu, vízeséssel, patakkal, helyi mesterekkel. A környék egyik legfelkapottabb községe, nem véletlenül. Vízesésekkel tarkított patakkal, közepe táján a Csepegő-sziklával és a Ferde-vízeséssel, forrásaival páratlan szépségű túraútvonal, amiből nem maradhat ki a kilátó megmászása sem, hiszen csodaszép a kilátás onnan. 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Szent Korona

Szent Korona: A magyar Szent Korona Európa egyik legrégebben használt és mai napig épségben... Tovább

Élet és Irodalom

Élet és Irodalom: Az Élet és Irodalom (röviden ÉS) magyar irodalmi-közéleti hetilap 1957... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Hírek Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Utazás
X
Kövess minket facebookon!