hirdetes

Különleges helyszíneket látogathatunk meg idén is a Kulturális Örökség Napjain

ZH

Az ősszel együtt elérkezett egy sokak által kedvelt program is a Kulturális Örökség Napjai, ahol idén is olyan különleges helyszíneket járhatunk be, amiket egyébként egy egyszerű hétköznapon nem lenne lehetőségünk. 2022 szeptemberében 17-én és 18-án szinte soha nem látogatható titkos kertek és különleges épületek nyitják ki kapuikat az építészet szerelmesei számára, hogy megcsodálhassák közelebbről is ezeket a méltán örökségünknek hívott épületi csodákat.

A Kulturális Örökség Napjai

Kulturális Örökség Napjai 2022


Idén szuper felhozatallal készülnek a Kulturális Örökség Napjai alkalmából, hogy szinte megszámolni sem lehet hány különleges hely fért fel a listára, amit az ünnep alkalmából kivételesen meglátogathatunk. Kedvenc programunk lehetővé teszi, hogy az egyébként egy átlagos hétköznapon nem látogatható különleges épületeket és titkos kerteket is meglátogassuk, és nem is gondolnánk mennyi ilyen szépség rejtőzik a fővárosunk szívében. Természetesen a különböző helyszíneken találkozhatunk különböző programokkal is szeptember 17. és 18. között, így érdemes felírnod a naptáradba a különleges szórakozási lehetőséget!
 

A Kulturális Örökség Napjai története


A programsorozat 1984-ben indult Franciaországban, amely mára már Magyarországon is két évtizede a hazai kulturális élet egyik legfontosabb eseményének számít, ahol a műemléki és kulturális helyszínek üzemeltetői és a különböző szervezetek rengeteg felfedezni valóval és rengeteg izgalmas programmal készülnek. Az idei program azért is olyan különleges, mert 2022-ben lett az intézményes magyar műemlékvédelem 150 éves.

Olyan helyekre is bepillantást nyerhetünk, mint a Martsa Műterem és Művészkert vagy a Színháztörténeti Múzeum, az Országos Levéltár, az Országos Széchenyi Könyvtár és a régről ismert Pesti Vigadó, amik egyébként zárva vannak a nyilvánosság előtt. Természetesen nem csak a fővárosban találhatunk jobbnál-jobb helyszíneket, de számos Pest megyei és vidéki helyszín is csatlakozott a programhoz. A legjobb, hogy a legtöbb helyre ingyenes a belépés és csak regisztrálni kell, ha megszeretnénk tekinteni az időszakos kiállítást.

hirdetes

Különleges helyszínek, amiket meglátogathatunk a Kulturális Örökség Napjai keretein belül:

1.    Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet

A Lánchíd építését is vezető, Clark Ádám egykori lakásán, a Krisztinavárosban található Áldásy-házban üzemel az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet, amit 1952-ben alapítottak és bemutatja a magyar színjátszás múltját.

2.    Újpesti Városháza

A historizáló és szecessziós motívumokkal is díszített 1900-ban épített városháza, Újpest jelképe, ahol több programot is szerveznek az odalátogatóknak.

hirdetes


3.    Kúria

Az egész programban talán a legizgalmasabb a Kúria bejárás lesz, amit egyébként egész évben szigorúan őriznek hiszen bírósági terület. Már a főkapun belépve is elképesztő látvány fogad, hiszen egy 3 méter magas Justitia szobor köszönti a látogatókat. A palotát 1913-ban építették és 1918-ban költözött be az Igazságügyi Minisztérium, ami jelenleg a Kúriának ad otthont.


4.    Conti utcai börtön

A fogda 1899-ben nyitott, ahol kezdetekben hadbíróság és börtön is működött és mai napig teljesen eredeti állapotban maradt fent. Ebben a börtönben töltötte büntetését Mindszenty József bíboros is.

5.    Sándor-palota

A Sándor-palota nevét, leghíresebb lakója, Sándor Móric után kapta, aki Ördöglovas néven vált híressé. Az eredetileg magánpalotának épült épületet a kiegyezés utáni években már reprezentatív célokra használták és az első miniszterelnök Andrássy Gyula be is költözött. A Sándor-palota csak a Kulturális Örökség Napjai keretében látogatható.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Csíkszereda

Csíkszereda város Hargita megyében, Erdély egyik legnagyobb települése. . Régen  ez... Tovább

Eu belépés napja

Eu belépés napja: Május 1.:2004 május 1-től Magyarország kilenc más országgal együtt... Tovább

Tovább a lexikonra
Programajánló