hirdetes

Hol válthatjuk be a még megmaradt kunáinkat?

ZH

Bizonyára nálad is akad a szekrénymélyén néhány megmaradt kuna egy nyaralásról, azonban mivel Horvátország január elsejétől euróra váltott, jobb lesz minél előbb beváltanod! Mutatjuk hol tudod még a megmaradt kunáidat euróra váltani!

kune beváltás

Így tudod még euróra váltani a kunát!


Január elsejével a magyarok egyik kedvenc nyaralási úti célja, Horvátország is euróra váltotta a horvát kunát, így ha még használható pénzre szeretnéd cserélni, akkor van egy rossz hírünk; ugyanis itthon erre már nincsen lehetőséged! De akkor hogyan tudod beváltani a megmaradt kunáidat? 

Egy kéthetes türelmi időszak követte az ország fizetőeszközévé vált euró bekövetését, amely során akár még kunával is lehetett fizetni a horvát üzletekben, azonban már ez a türelmi két hét is letelt, így ha neked még akad otthon a tavalyi nyaralásból megmaradt kunád, ezek ellenére sem kell kidobnod, mert a következő horvátországi nyaralásod alkalmával még van lehetőséged beváltani!

Kuna beváltás Euróra

Tehát, hogy összegezzük mondanivalónkat, mostantól kunát már csak Horvátországban válthatunk be, ott is csak euróra és erre 2025 évvégéig van lehetőségünk. 

A kunát rögzített árfolyamon váltják, így egy eurót pontosan 7, 5345 kunáért kaphatunk.

hirdetes

Hol váltják be a kunát?


2023 évvégéig minden horvát postán, kereskedelmi bankban vagy horvát Pénzügyi Ügynökségen is beváltják számunkra a kunát euróra, így a következő horvátországi tartózkodásunk alatt, könnyedén elintézhetjük a már nem használatban lévő bankjegyek beváltását.

Azonban azt érdemes tudni, hogy egy beváltás alkalmával legfeljebb 100 bankjegyet és 100 pénzérmét lehet díjtalanul euróra váltani ezeken a helyeken.

2024. január elsejétől csak a Horvát Nemzeti Banknál (HNB) lesz lehetőségünk a kunát euróra beváltani, ahol szintén ezzel a rögzített árfolyammal váltják majd a bankókat.

Mi történik majd a kunával?


A Horvát Nemzeti Bank szerint az állampolgárok körülbelül 1,1 milliárd fémpénzt és 500 millió bankjegyet váltanak be összesen, amelyből az érmék súlya 5600 tonna, a bankjegyek pedig egy kilométeres oszlopot alkotnának. 

hirdetes

Eddig összesen 2600 tonnányi érme futott be és egyelőre a hadsereg raktáraiban őrzik, de hamarosan bezúzzák és ipari nyersanyagként használják majd fel, a bankjegyeket pedig a papíripar fogja hasznosítani megsemmisítésük után.

Euróra váltanak az ATM-ek is!

Hogy az állampolgároknak könnyebb legyen az átállás, idén még a boltok polcain egyszerre láthatjuk az árakat kunában és euróban is kiírva, az ATM-ek pedig az átállás első idejében tízeurós és húszeurós bankjegyekkel lesznek feltöltve. Egyes ATM-nél arra is van lehetőség 150 euró-nál magasabb összeg felvétele esetén, hogy 50 eurósban kapjuk meg a bankjegyeinket.

Az ATM-ekben április elsejétől lesznek megtalálhatóak az eurócímletek összes lehetősége.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Turizmus

Turimusnak nevezzük azt, mikor az emberek valamennyi állandó életvitelükön és... Tovább

Déri Miksa

Déri Miksa: az egyik leghíresebb magyar feltaláló. Déri Miksa egy személyben mérnök,... Tovább

Tovább a lexikonra
Hírek