hirdetes

Kijárási korlátozás – Hogyan sétáltathatom a kutyám?

Bartók Vivien

A legújabb rendelet és a jogszabályok már nem csak minket, embereket érintenek, hanem a házi kedvenceinket is. Március 28-tól meghatározott ideig (április 11.) csak munkavégzés esetén, illetve az alapvető szükségletek ellátása céljából hagyhatjuk el otthonunkat. De vajon a kutyasétáltatás is idetartozik? Most megválaszoljuk!

Kutyasétáltatás a kijárási korlátozás alatt

Hiába a nagy udvar, kutyusainknak szüksége van a mozgásra és a külső ingerekre, melyek a kutyasétáltatás során érik őket. A jelenlegi helyzet, a COVID-19 koronavírus világjárvány ideje alatt, egy udvarral (legyen az kicsi vagy nagy) rendelkező gazdi meg tudja oldani a házi kedvence számára szükséges mozgást, illetve a szobatiszta kutyák esetén az alapvető szükségletek elvégzését is.

De mi a helyzet azokkal, akiknek nincs erre lehetőségük? Mit csinálhatnak azok, akik társasházban laknak?

Kutyasétáltatás a kijárási korlátozás alatt

A tisztifőorvos, Müller Cecília szerint a kutyasétáltatásra nem vonatkoznak a kijárási korlátozások, viszont be kell tartanunk a higiéniai előírásokat! A kijárási tilalom esetén is lesz lehetőségünk kutyasétáltatásra, de meg lesz határozva, hogy a lakó- illetve tartózkodási helyünktől számított x méteren belül történhet. Legalábbis más országokban már bevezették ezt a rendeletet.

hirdetes

De reméljük, hogy mindenki be fogja tartani a korlátozásokat és erre nem fog sor kerülni.

Kutya a lakásban!

A lakásod rendszeres fertőtlenítésével és a munkában viselt ruháid külön mosásával, jelentősen hozzájárulsz ahhoz, hogy elkerüld a koronavírus járványt. Ugyanakkor ehhez az is hozzátartozik, hogy kutyasétáltatást követően (amennyiben szobatiszta/ lakásban tartott) házi kedvencünk lábát alaposan tisztítsuk meg.

Ehhez használhatunk speciális fertőtlenítő spray-t, törlőkendőt, melyet kifejezetten kutyáknak készítettek. Sok helyen olvashatunk DIY (Do it yourself = Csináld magadnak!), házilag elkészíthető fertőtlenítő spray készítésről, de ezeket semmiképp sem ajánlom házi kedvenceiteken való felhasználásra.

hirdetes

TIPP: Sajnos tombol a kullancs-szezon, ezért érdemes beszerezni otthonra kullancskiszedő kanalat és idejében beoltatni a kutyusunkat. Sétáltatás után ezt is rendszeresen ellenőrizzük!

Érdekelhet: Így fertőtlenítsd a lakásod, hogy vírusmentes legyen – 5 egyszerű lépésben!

Összegezve

Sétáltathatjuk természetesen a házi kedvenceinket, de kerülnünk kell a társaságot, legalább másfél méteres távolságot kell tartanunk. Lehetőleg egyedül menjünk és készítsünk egy pontos napirendet ezzel kapcsolatban. Kutyasétáltatás után, a kutyusunk lábát fertőtlenítsük (erre a célra külön megvásárolható speciális spray), hiszen ez is hozzátartozik az alapvető higiéniához.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sárospataki tengerszem

Sárospataki tengerszem: elképesztően ritka ezen a vidéken a tengerszem, azonban Sárospataktól... Tovább

Korondi kerámiák

Korondi kerámiák: Székelyudvarhelytől 26 km-re, a Korond-patak völgyében található Korond... Tovább

Tovább a lexikonra
Állatok Érdekességek Hírek Kirándulás Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!