hirdetes

Magyarország 3 legkülönlegesebb labirintusa – Útvesztők országszerte

ZH

Gondoltad volna, hogy a mesebeli labirintusok igazából is léteznek és ráadásul Magyarországon is kerülhetünk útvesztőbe, ráadásul három helyen is? Olvass tovább, mert most megmutatjuk melyek azok a helyek, ahol a legkülönlegesebb labirintusokkal találkozhatsz az országban!

labirintusok

Különleges labirintusok Magyarországon

Az emberiség kultúrtörténetében körülbelül már 5000 éve vannak jelen a labirintusok, mint egyfajta szimbólum, amely az újjászületést és a beavatást jelképezi amellett, hogy különleges esztétikumként jelent meg a várak aljában vagy a kastélyok kertjében. A labirintusok misztikuma még ma is érezhető a fennmaradt és az újonnan létrehozott labirintusok esetében is és bizony Magyarországon is találkozhatunk ilyen különlegességekkel. Nem hiába látogatja több tízezer turista ezeket a látványosságokat, legyen akármelyik évszak is, mindig megtalálhatjuk a szépségét ezeknek az útvesztőknek. Most mutatjuk a legszebb és a legizgalmasabb labirintusokat Magyarországon, hogy ne kelljen messzire utaznod, ha egy kis kalandra vágynál!

1.    Tiszadobi labirintus


Ha a mesebeli labirintusokra gondolunk, akkor általában mindenki fejében a klasszikus sövénylabirintusok jelennek meg egy kastély parkjában. Hát bizony Magyarországon is van ilyen nem csak a mesékben, méghozzá Szabolcs-Szatmár-Bereg megyébe kell érte utazni a Tiszadobon található Andrássy-kastélyba. A kastély védett parkja az élő bizonyíték arra, hogy ezek a lenyűgöző látvány nyújtó labirintusok nem csak mesékben és nem csak valamilyen francia vagy angol kastély parkjában léteznek, hanem hazánkban is megcsodálhatjuk a lélegzetelállító csodákat.


hirdetes


1950 óta gyermekotthonként működik az impozáns megjelenésű palota, melynek északi oldalát a Magyarországon egyedülálló, tiszafasor-koszorúval övezett bukszuslabirintus szegélyezi.


2.    Budavári Labirintus


Akár Budapestről sem kell kitennünk a lábunkat, hogy ha egy izgalmas kalandban vennénk részt. A budai várnegyedben van egy olyan hely, ami sokak számára ismeretlen, és bár a várkertben vagy magában a várban már számtalanszor jártak, a várnegyed alatt húzódó labirintust még sosem fedezték fel. Pedig hidd el megéri! Mintegy 1200 méteren kanyarog a labirintus a Budai Vár alatt, és járataiban őrzi a történelem nyomait.


Igazi kalandtúra a kirándulók számára felfedezni a barlangrendszer legnagyobb termeit és kanyargó labirintusait. Felfedezhetjük a modernkori Világtengelytől kezdve az Őskori Barlanglabirintusokon keresztül a Csodaszarvas-ösvényen át, a Más-világi Labirintusig és a Bátorság Labirintusáig. Szóval igazából, ha ide ellátogatsz, akkor nem csak egy labirintust fedezhetsz fel, hanem többet is bebarangolhatsz.

Ne hagyd ki a Sámán-átjárót, a Hun magaslatot, az Árpád-házi boltíves termet és a Reneszánsz sziklatermet se, mint ahogy a labirintustárlatot is érdemes megtekintened, segítségével ugyanis számos érdekességet tudhatsz meg a titokzatos útvesztők történetéről.

hirdetes

3.    Ópusztaszeri Csillagösvény


Közvetlenül a Nemzeti Történeti Emlékpark mellett találhatjuk Ópusztaszeren a hivatalosan is az egyik legszebbnek nyilvánítható magyar labirintust a Csillagösvény Élményparkban. A 3,5 kilométer hosszú sövénylabirintus a világ harmadik legnagyobb labirintusának számít, így a rajzolata még a műholdakról is látszódnak, ami azért nem hétköznapi, hiszen a Csodaszarvast mintázza.

Igazán különleges program lehet akár kicsikkel, akár nagyokkal megyünk, az Élménypark nem csak a labirintussal, de mindig megújuló programokkal készül minden látogató számára.


+1 Zsámbéki kukorica-útvesztő

Számos nevezetességéről híres Zsámbék, amikről bizonyára már te is hallottál az a templomrom, a Zichy-kastély, a Török-kút és a Zárdakert, de ezek mellett érdemes ellátogatni a kukoricásba is, hogyha kalandosabbra fognánk a kirándulást. A Kukorica-útvesztőt félig a természet alkotta, félig pedig megtervezett és többek között a tulajdonosok a kukorica értékére szeretnék felhívni a figyelmet az idelátogatókban.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Túrós csusza

Túrós csusza: Cukros vagy sós? Nagy talány, és tényleg létezik mind a kettő változat... Tovább

Gróf Vécsey Károly

Gróf Vécsey Károly: Gróf hernádvécsei és hajnácskői gróf Vécsey Károly honvéd... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás
X
Kövess minket facebookon!