hirdetes

Luxus lehetett a Lada?

GE.
Lada

Az eredeti, fordulatszámtól függő, közvetlenül a vízszivattyú tengelyéről hajtott lapátok helyett egy elektromos ventilátoros hűtőrendszert terveztek, amely helyett egy hőgombot helyeztek el, mivel a 75 lóerős motor sokkal több hőt termelt, és az orrfal előrébb került.

Az elektromos megoldás azonban az első tesztek során elvérzett, ezért a korai gyártásban visszatértek a közvetlen meghajtáshoz. Az első néhány ezer példány után kis légáramlási lyukakat véstek az orrfalon, hogy segítsék a légáramlást az elektromos megoldás tesztelése közben. A tesztsorozatú autókat eladták, mert nagy volt a kereslet az új modell iránt. 1975 elején a problémát megoldották, az orrfal bemeneti nyílásait meghosszabbították, és az elektromos ventilátor ismét használhatóvá vált.

A luxuskombi, az 1500 Universal, vagy ahogy a gyári projektkódon jelölték, 2104, a negyedik jármű volt, amelyet az olaszok az eredeti licenc alapján építettek és szállítottak (a modellszámozás magyarázatát lásd a keretes írásban). Három prototípus készült, mielőtt a programot leállították. A kistermelők és a gyártók kénytelenek voltak alternatív közlekedési eszközöket találni, mivel a keleti blokk országaiban a teherautók, a furgonok és a pick-upok magántulajdonba vétele jellemzően tilos volt. Az űrt a kombik töltötték ki, amelyek hosszú tetején jellemzően nagy csomagtartók voltak. Az elvtársak pedig nem akarták a nép luxusautóját a munkásokéra redukálni.

hirdetes

Hogy ez mennyire pontos volt, mutatja az a tény, hogy a Merkur 1974-ben és 1975-ben olyan kombi gépkocsikat kínált, amelyeket két héten belül át lehetett venni. Más modellekre éveket kellett várni. A hasznos 2102-es kombi így messze a legkisebb gyártott típus volt. Ennek következtében a 2104-es projektet tizenegy évre félretették, és a 2102-es utódja csak jóval később kapta meg ezt az elnevezést.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Tojásfestés technikák

Tojásfestés technikák: Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást.... Tovább

Pécsi Székesegyház

A pécsi Szent Péter- és Szent Pál-székesegyház a Pécsi egyházmegye katedrálisa, a város... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek
X
Kövess minket facebookon!