hirdetes

Negyvenöt ember halt meg idén lakástűzben, illetve szén-monoxid-mérgezésben

VN

Lakástűzben negyven, szén-monoxid-mérgezésben pedig öt ember halt meg idén - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivője csütörtökön az MTI-vel.

Lakástüzek 2023

Kevesebb tűz volt idén

Mukics Dániel tűzoltó alezredes tájékoztatása szerint az első félévben 3433 lakástűz keletkezett, 703-mal kevesebb, mint a tavalyi év első hat hónapjában, ami 17 százalékos csökkenést jelent. A félév folyamán negyvenkétezer négyzetméternyi épített terület égett le. A közlemény felidézi, hogy a legnagyobb tűz május 6-án Zalaegerszegen volt, ahol egy társasház földszinti lakása gyulladt ki. A nyolcszáz négyzetméteren pusztító lángok a ház tetőszerkezetére is átterjedtek. Az oltás három órán át tartott, 30 tűzoltó 11 tűzoltójárművel avatkozott be, 49 embert és két kutyát mentettek ki a társasházból.
   

Komoly veszélyt jelentenek a lakástüzek

A tavalyi év hasonló időszakának tűzesetei során az idei félévihez képest kilenccel több, 49 ember hunyt el, idén öt olyan tűzeset volt, amelyben két-két ember is életét vesztette - közölte a szóvivő. Az év eddig eltelt időszakában naponta átlagosan 19 otthonban keletkezett tűz, ezek során 288 ember sérült meg - tízzel kevesebb, mint tavaly ugyanebben az időszakban -, többségük füstmérgezést szenvedett. A lakástüzekhez összesen 6737 tűzoltóautót riasztottak, a tűzoltók összesen 2416 órát töltöttek a tüzek oltásával.

hirdetes
   

A leghosszabb beavatkozás 18 órán át tartott, amikor április 6-án egy 350 négyzetméteres, nádfedelű családi ház égett Kápolnásnyéken, negyven tűzoltó kilenc járművel akadályozta meg, hogy a lángok a szomszédos istállóra és garázsra átterjedjenek - idézte fel közleményében az OKF szóvivője.
   

Mi okozza leggyakrabban a lakástüzeket?

Az első félévben 405 lakóépület vált tűz miatt lakhatatlanná, 1174 embernek kellett elhagynia az otthonát. A tűz pontos keletkezési helyének, okának és idejének tisztázása érdekében 149 lakástűz után indult vizsgálat. A leggyakrabban elektromos hiba, nyílt láng, a fűtési rendszer hibája, sütés-főzés, avar- vagy szemétégetés, illetve a kémény műszaki állapota miatt gyulladt ki épület - sorolta a szóvivő hozzátéve, hogy 79 otthonban szándékos gyújtogatás miatt keletkezett a tűz. A tüzek 17 százaléka konyhában, 16 százaléka kéményben, 9 százaléka hálószobában keletkezett.

hirdetes
   

Ezért hasznos a füstérzékelő!

A 3433 tűzzel érintett otthon közül csak 14-ben volt füstérzékelő, holott ezek a készülékek már a tűz kezdeti fázisában megbízhatóan jeleznek, amikor még van idő cselekedni, az éppen meggyulladt tüzet eloltani, vagy kimenekülni és a tűzoltókat hívni - hívta fel a figyelmet a szóvivő. Szén-monoxid miatt idén eddig 553-szor hívták a tűzoltókat, kicsivel kevesebbszer, mint egy évvel korábban. 118 ember szenvedett valamilyen mértékű szén-monoxid-mérgezést, öt emberen pedig már nem lehetett segíteni.
   

Szén-monoxid akkor jön létre, ha beltérben nyílt láng van, és a tűz környezetében nem megfelelő a levegő-utánpótlás. Mivel meleg vízre nyáron is szükségünk van, ezért ebben az évszakban is fenyegető veszélyforrásról van szó - figyelmeztetett a közleményben Mukics Dániel.

Forrás: MTI

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Békésy György

Békésy György: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1961-ben kapta meg a fiziológiai elismerést.... Tovább

Gyimesi racka

Gyimesi racka: A gyimesi racka juh a hegyvidéki racka juhok legtipikusabb képviselője. Erdélyben... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek