hirdetes

Nagyon retro lakberendezési tippek – avagy dolgok, amit érdemes ellesni a parasztházakból

VN

Lakberendezési trendek jönnek, és mennek, azonban vannak olyan szabályok, ötletek, amik örök érvényűek, és csodát tudnak művelni a házakkal, lakásokkal. Less el néhány trükköt őseinktől, fogadd meg ezeket az aranyat érő lakberendezési tippeket.

Legjobb lakberendezési tippek a parasztházakból

Parasztházak a természet erejével

Valahogyan gyermekkoromban is sokkal jobban szerettem nagymamám házában lenni, tenni-venni, mint otthon, és ez nem csak egyedül az ő kisugárzásában rejlett. Akkor még nem tudhattam, de most már tisztában vagyok vele, hogy az egyik fő ok, amiért annyira jó kisugárzásuk van a parasztházaknak, hogy olyan természetesek. Nincsenek benne digitális kütyük, önműködő sütő, időzíthető mosógép, se tapsra működő lámpa, és az a rengeteg műanyag sem, ami manapság a modern háztartásokban megtalálható. A legmodernebb dolog, ami nagyon is újdonságnak számít nagymamámnál, az a dobozos tv, és a vezetékes telefon. „Felesleges modern kütyük, amik nélkül eddig is elvoltam” mindig mondja. A természet nyugalma járja át a paszatházakat, amik testre, lélekre pozitív hatást gyakorolnak. Ezen parasztházaknak nem célja egy burok, egy természettől távoli világ kialakítása, sokkal inkább a természet, és az emberek praktikus összekötése, remek példa erre a sárral tapasztott fal. 

hirdetes

Parasztházak modern elektronika nélkül

A régi parasztházakban nem villanyok, hanem lámpások világítottak, amiket be kellet gyújtani. Nem lógtak minden felé vezetékek, érzékelők, és csillogó modern eszközök. Bármennyire is dizájnosak az elektromos eszközök, és egyre inkább úgy tervezik őket, hogy letisztultak, modern külsejűek legyenek, ez nem tesz jót az emberi szemnek, hiszen rideg, idegen érzetet ad. Ráadásul ezek az eszközök kizárják sokszor a természetes érintkezést. Mindenhol lámpa rendszer van, régen úgy alakították ki a lakást, hogy a különböző helyiségek a napfény haladásának megfelelően helyezkedjenek el, és véletlenül sem sötétítettek el napközben. A gyerekek a televízió helyett rossz időben bentről nézték az állatokat, madarakat, jó időben kint játszottak velük. 

hirdetes

Parasztházak műanyagok nélkül

Magam sem tudok úgy lefőzni egy kávét, vagy bármi mást csinálni a lakásomban, hogy ne akadna a kezemben valami műanyag. Nagymamánál meg ha kerestem volna, sem találtam volna – sőt nem is találtam. Már ovis koromban vigyázni kellett, el ne ejtsem a poharat, mert ott bizony nem volt műanyag! A természetes anyagokból, üvegből, fémből készült tárgyak sokkal strapabíróbbak, környezettudatosabbak - és ha engem kérdezel-, szerintem még szebbek is. Igyekezz kevesebb műanyagot használni! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Herendi porcelán

Herendi porcelán: hungarikumnak számít. Aki herendi porcelánt kap ajándékba, az igazán... Tovább

Kossuth Lajos

Kossuth Lajos: Udvardi és kossuthfalvi Kossuth Lajos (Monok, 1802. szeptember 19. – Torino,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem