hirdetes

Honnan ered a lángos?

Pi

Ha nyár és itthon, akkor Balaton. Ha Balaton, akkor hőség. Ha hőség, akkor vízpart és strand. Ha vízpart és strand, akkor büfé. Ha büfé, akkor sör és lángos. Egyértelmű, nem?

Lángos származása

Ez az a hagyomány, amelyet mi magyarok, már hosszú évtizedek óta nem engedünk el. Miért is tennénk, mikor annyira bevált? Egészen biztos, hogy tudunk olyan embert találni Magyarországon, aki nem szereti a lángost. Az is teljesen egyértelmű, hogy sokkal nehezebb lesz találni olyat aki nem szereti, mint olyat, aki odavan ezért a nyári finomságért. (Halkan jegyezzük meg, hogy az idők során már nem kifejezetten idényjellegű ez az étel.)

Mint azt már taglaltuk, nagyon sokak kedvence ez az étel, de abban is biztosak lehetünk, hogy nagyon kevés ember ismeri az eredettörténetét. A lángos- melyet a népi köznyelv langallónak nevez, és sokan gondolják (tévesen), hogy hungarikum- eredete a török hódoltság idejére vezethető vissza.  Magyarországon szokás 150 éves török hódoltságról beszélni (joggal), azonban az is biztos, hogy kevés elnyomó hagy ennyi mindent a megszállottnak, mint a törökök Nekünk. Gondoljunk csak bele: csodás fürdőink, a töltött paprika, a kávézás elterjedése mellett a lángost is a félholdasoknak köszönhetjük.

hirdetes

Nem is igazán a mai jellegzetes fokhagymás-sajtos-tejfölös lángos az, amit eltanultunk anno a törököktől.  A kulcs az alapanyag, a tészta volt. A lágy, kelt tésztából készült finomságot rendszerint a kenyérsütésből visszamaradt részekből sütötték elődeink. A kenyértésztát kerek alakúra nyújtották, majd forró parázson „meglángolták”.

Akkoriban egy család átlagosan 5-7 naponta sütött egy kenyeret. Ekkor sütötték tehát a lángost is.
Az új kenyér sütése napján a langallót hagyományosan reggelire ették az emberek. Némi átfedés volt az ízesítés kapcsán, de csak némi. A lángost anno tejföllel, lekvárral vagy porcukorral ízesítették az emberek.

hirdetes

Az étel népszerűsége az utóbbi évtizedekben az országhatárokon is túlért. Ma már elismerik és szeretik Németországban, Ausztriában, Romániában, Szerbiában, de Csehországban is. Ebből is látszik, hogy a Balaton mennyi hozzáadott plusszal rendelkezik, mennyi mindent köszönhet neki az ország. 

Manapság már a street food és a parázson sütés elmaradásával az utcai gyorsbüfék kínálatában is megjelent ez a magyaros gasztro csoda. Ehetjük Budapesten, a Balaton partján, a Mátrában, bárhol kis hazánkban. Ugye mennyire magyaros az, ami nem is feltétlen magyar ötlet? Pedig ha nyár, akkor lángos. Ha lángos, akkor tradicionális magyar étel. Ennyire egyértelmű, igen.

Fotó: Fortepan / Kotnyek Antal

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Goldmark Péter Károly

Goldmark Péter Károly: Goldmark Péter Károly magyar-amerikai mérnök, fizikus. Kezdetekben... Tovább

Polányi János

Polányi János: 14 magyar Nobel díjasunk egyike. 1986-ben kapta meg a kémia szakterületén az... Tovább

Tovább a lexikonra
Retró
X
Kövess minket facebookon!