notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A legjobb lángos recept

hirdetes

Ne várd meg a karantén végét - Így készül a hamisítatlan magyar lángos!

B. Á.

A balatoni strandok egyik legkedveltebb étele a magyar lángos, nem is véletlenül, hiszen nagyon finom! Én nem csak a parton szeretem eszegetni, hanem otthon is, szerencsére van egy nagyon szuper kis receptem, amit most megosztok veletek is! 

Így készül a legjobb lángos

Röviden a lángos történetéről

A lángos a magyar konyha hagyományos, lágy kelt tésztából készülő, sült lepénye. Egyes feltételezések szerint a lángos a török hódoltság idején került a magyar konyhákba, mások szerint ókori római az eredete. Otthon is készíthető, de főként piacokon, vagy gyorsbüfékben árulják. Többféle ízesítéssel kínálják, legjellemzőbb a fokhagymás-mártás, a sajtos, a tejfölös, a sajtos-tejfölös, kolbászos, Békéscsaba környékén a juhtúrós kivitel. A lángos eredete valószínűleg a kenyérrel egy időbe tehető, mivel ez is kenyértésztából készül.

Neve a láng szóból eredeztethető. A lángosokat a kemence elülső részében sütötték. A megkelt kenyértésztából kiszakítottak egy darabot, és azt nyújtották ki kézzel, majd a parázsra dobták. Kenyeret általában 5-7 naponta sütöttek és vele egy időben készült a lángos is, úgyhogy azokon a napokon, amikor az új kenyér készült, a kenyérlángost reggelire, tejföllel, lekvárral vagy porcukorral fogyasztották.

hirdetes

Az otthoni kenyérsütés hagyománya eltűnt, mivel viszonylag jó minőségű kenyeret készen is lehet kapni a péknél. Azóta a lángost zsírban, majd olajban sütik ki. Magyarországon, és magyarlakta vidékeken az utcai árusok egyik jellegzetes terméke, de ausztriai vidámparkokban is kaphat, magyar hatásra terjedt el ott és Csehországban is. A bécsi Práterben gyakran látni a helyi lakosokat lángost majszolni.

A hagyományos kenyérlángoson kívül (ami liszttel, élesztővel és vízzel készül) krumplislángos is készíthető, ami főtt burgonyát is tartalmaz. És akkor most jöjjön a tökéletes lángos receptje!

hirdetes

Hozzávalók: 2 darab tojás, 5 dekagramm élesztő, 2 pohár kefir, 1 evőkanál só, 1 kilogramm liszt, fél liter tej, 3 evőkanál olaj

Elkészítése

Először is egy kis langyos kefirben futassuk fel az élesztőt, majd keverjük hozzá a sót és a tojásokat, jó alaposan keverjük meg, majd adjuk hozzá a lisztet és dolgozzuk össze az egészet. Ha ezzel megvagyunk, akkor rakjuk bele egy zacskóba, szurkáljunk meg kicsit villával az alját. Válasszunk egy akkora tálat, ami nagyjából a duplája a lángos tésztánknak, olajozzuk meg egy kicsit és a lángost rakjuk bele, majd mehet a hűtőbe 2-3 napra.

Ha letelt a 2-3 nap, akkor süthetjük ki a lángost, vizezzük vagy olajozzuk be a kezünket egy kicsit, majd tépjünk a tésztából egy kisebb darabot, melyet a tenyerünk segítségével gömbölyűre formázunk. Ezután óvatosan húzzuk szét laposra, szépen formásra, majd süssük meg olajban. Pár perc után fordítsuk meg, ha kész vagyunk, akkor ízesítsük ízlés szerint! 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Veszprém megye

Veszprém megye a Dunántúlon található. Személyében tisztelhetjük a Balaton északi... Tovább

Bánáti bazsarózsa

Bánáti bazsarózsa:  nemzeti értékünk. A bánáti bazsarózsa vagy bánsági bazsarózsa... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek Gasztronómia Magyar