hirdetes

Last minute húsvéti programok 2018

FO

Itt a húsvét, és elfelejtettél programokat nézni, de most rájöttél, hogy szívesen mennél valamerre? Szerencsére hazánk bővelkedik a különböző húsvéti programokban, amiken kicsik és nagyok is remekül tudnak szórakozni. Ha az utolsó pillanatban jöttél rá, hogy érdemes lenne elutazni valahova, ezek a top programok az országban, ahova érdemes elmenni.

Last minute húsvéti programok 2018 - Ezekre menj el a családdal!

A húsvétról sokaknak csak a nyuszi, a csokitojás, meg a sonka evés jut eszébe, pedig a hagyomány szerint nem csak ebből áll. A keresztényeknek például ez az egyik legnagyobb ünnepe Jézus keresztre feszítésével és feltámadásával, míg a népi szokások ilyenkor a tavasz eljövetelét ünneplik. Megannyi szokás, amiről elfeledkezünk, és csak a gyors bevásárlás és csoki dugdosás marad a kertben, hogy a gyerekeknek örömet szerezzünk. Ha mégis szeretnénk megismerkedni és részeseivé válni a hagyományoknak, akkor érdemes autóba ülni, és meglátogatni egy-két helyszínt az országban, ahol autentikusan és szuper programokkal ünneplik a húsvétot.

Hollókő

Még ma, nagyszombaton is érdemes lehet felkerekedni, hiszen igazi folklór programokkal várják az ide látogatókat az Ófaluban és a Várban. Lesz néptánctanítás, népviseletbe öltözés, karikázás és még szilvásgombóc főzés is. A híres, hagyományos locsolkodásra vasárnap a templom után, és hétfőn kerül sor. Vasárnap fellép a Kerekes Band Táncház, és Bukovics János palóc mesemondó is. A vasárnap főként a gyerekeké, táncház és játékok sora várja a kicsiket, este pedig a gyerekek és a szülők egyszerre rophatják a napközben megtanult tánclépéseket a talpalávalóra. A vasárnap is hasonlóan telik majd Hollókőn, de akit igazán érdekel a locsolkodás, az már délelőtt 10 órára legyen a helyszínen, ekkor kezdődik ugyanis az igazi, nagy húsvéti locsolkodás, amikor szem és szoknya nem marad szárazon.

hirdetes
 

Lapozz tovább a többi húsvéti programért!

Last minute húsvéti programok 2018 - Ezekre menj el a családdal!

Ópusztaszer

A Szeri húsvét minden évben az ópusztaszeri skanzenben kerül megrendezésre. Rügyfakasztó vasárnap és vízbevető hétfőn életre keltik a húsvéti hagyományokat, ahol korhű ruhákba öltözött menyecskék és legények elevenítik fel az ünnepi szokásokat. Lesz ételszentelés, tojásfestés, lovaskocsis locsolás, néptánc, népi talpalávaló, meglepetések és nyereményjátékok az idelátogatóknak.

hirdetes

A kicsit nagyobbak a Nomád Parkban régi tevékenységeket és foglalkozásokat próbálhatnak ki, például lőhetnek íjjal, nemezelhetnek és a bőrrel is megtanulhatnak bánni. Lesz még természetesen lovasbemutató is, ahol megismerhetjük a nomádok félelmetes harcmodorát, fegyvergyakorlatait és lovasjátékait.

Nagyon fontos, hogy a Puszták aranya kiállítás, amely a nagyszentmiklósi kincseket mutatja be a húsvéti ünnepek alatt lesz utoljára látható, úgyhogy ha valakit ez érdekelt, akkor még most gyorsan látogasson el Ópusztaszerre.

Esztergom

Az esztergomi Sonkaszegő Fesztiválon kézművesvásár, ingyenes népi játszóház és hagyományos ételek várják minden nap az ide látogatókat. A fesztivált immáron ötödik alkalommal rendezik meg, és szombattól hétfőig programokban nem lesz hiány. Rengeteg fellépő, zene, tánc és még tűzzsonglőrök is színesítik a programot szombattól hétfőig. Az esztergomi fesztivál egyszerre hagyományörző és újszerű, hogy mindenki remekül érezhesse magát. Fellép az Apostol, Takács Eszter, Tóth Reni, Kalapács József és még sokan mások, akiket a szervezők sem árulnak el, úgyhogy meglepetésben nem lesz hiány.
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

A kőszívű ember fiai

A kőszívű ember fiai, Jókai Mór 1869-ben megjelent regénye, amelyben az író az... Tovább

Magyar tarka szarvasmarha

Magyar tarka szarvasmarha: Nemes magyar fajta. A magyar tarka a XIX. sz. második felében még... Tovább

Tovább a lexikonra
Kirándulás Magyar Magyarország Utazás