hirdetes

Miért érdemes meglátogatni a sümegi várat?

P.B.

Sümeg Veszprém megyéhez tartozik, a Balatontól csak 20 kilométerre található. A települést körülbelül 6200 fő lakja. Azoknak, akik nem jártak még Sümegen, mindenképp érdemes bepótolniuk, ugyanis ez a történelmi kisváros ideális lehet mindazok számára, akik kikapcsolódásra és nyugalomra vágynak, illetve megismerkedhetnek a város, és egyben a vár történelmével is. 
 

Programok Sümegen

Sümegi vár 

Az egyik legnagyobb várnak mondható azok közül, melyek a Dunántúlon találhatók. A Sümegi vár története a tatárjáráshoz köthető, ugyanis az ostromok után a második honalapítónk, IV. Béla szorgalmazta a vár megépítését, látván, hogy a törökök mekkora pusztítást hagytak maguk után. Mindezt a kutatások is alátámasztották, ugyanis a vár legősibb részei az 1260-as években épültek.

A vár többszöri restauráción és építésen esett át, hogy a mai formáját elnyerje. a 15. században megkezdődött a vár bővítése, melynek során várfalat húztak fel a fennsíkra, majd a Belső Kaputorony és a palota is megépült. Ezeket követte a Külső kaputorony, és a kápolna kialakítása is. 

hirdetes

A törökök 1552-ben elfoglalták Veszprémet is, a püspökség székhelye pedig Sümegre került át, és nekik köszönhetően a vár ismét bővülésnek indult, íly módon megerősödött a vár. Az építkezések pedig Köves András püspök és Széchenyi György püspök nevéhez köthetők, illetve Ormányi Józsa várkapitánynak is köszönhető, hogy a várat sikerült megerősíteni. 

Az 1600-as évek közepétől ismét átalakításon és további építéseken esett át a vár. Azonban 1713-ban a várat felgyújtották, amely ennek következtében pusztulásnak indult. A helyreállítás és a feltárás csak 1957-ben kezdődött meg, amely 7 évig tartott. Az igazi megváltást a vár számára a Papp Imre és családja hozta el, akik kezelésbe vették, és rendbe tették a várat. 

hirdetes

Na de milyen is napjainkban a vár, és milyen lehetőségeket kínál a látogatók számára? 

A közel 90 méteres magasságban elhelyezkedő várban visszautazhatunk az időben, és a középkori hangulat nem maradhat el. Várbéli mesteremberekkel, kiállításokkal és rengeteg programlehetőséggel várják a vendégeket. 

Az állandó kiállításon többek között megtekinthető a börtönkiállítás, püspöki fogadó és tanácsterem, bognárműhely és még sok más érdekesség. A vármúzeumban még a várról készült makettet is megtekinthetjük. 


Ha érdekelnek a további részletek is, akkor lapozz a következő oldalra!

Forrás: sumegvar.hu

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes

Szótár

Rendezvényhelyszín Balaton

Rendezvényhelyszín a Balatonon? Nem egyszerű a kérdés, hiszen a megfelelő helyszín... Tovább

I. László

I. László: vagy Szent László, horvátul Ladislav I magyar király 1077-től, horvát király... Tovább

Tovább a lexikonra