hirdetes

Ezeket az országokat választották meg idén a legbiztonságosabb úti céloknak Európában

ZH

Akár a Globális Békeindex, akár más mérőszámok alapján hoznánk döntést, például az erőszakos bűnözés arányával mérjük a biztonságot, Európa a világ legbiztonságosabb kontinense. De melyik a legbiztonságosabb és a legveszélyesebb országa?

legbiztonságosabb Európai országok

A legbiztonságosabb európai ország

Valójában 2022-ben a világ 20 legbiztonságosabb országa közül 14 Európában található. Mindazonáltal a biztonsági szint európai országonként eltérő – és egyes európai országok sokkal biztonságosabbak, mint mások. Lássuk hát a hivatalos listát Európa legbiztonságosabb országairól és a legkevésbé biztonságosabb országokról!

A 10 legbiztonságosabb ország Európában (2022 GPI)

 • Izland – 1,107
 • Írország – 1,288
 • Dánia – 1,296
 • Ausztria – 1.300
 • Portugália – 1,301
 • Szlovénia – 1,316
 • Cseh Köztársaság – 1,318
 • Svájc – 1,357
 • Magyarország — 1,411
 • Finnország – 1,439

1.    Izland

A legbiztonságosabb európai országok listáját Izland nyitja meg, amely több mint 10 egymást követő éve a világ legbiztonságosabb országa. Ebben az északi országban nagyon alacsony a bűnözési ráta alacsony lakosságának (körülbelül 340 000 fő), magas életszínvonalának, bűnözéssel szembeni társadalmi attitűdjének, képzett rendőri egységeinek, valamint a különböző gazdasági és társadalmi osztályokhoz tartozó emberek közötti gyűlölet hiányának köszönhetően. Izlandnak nincs hadserege, a rendőrség pedig fegyvertelen.

2. Írország


Talán nem meglepő, hogy a buja zöld dombjairól ismert országnak nagyon kevés vörös zászlója van. Írországban nagyon kicsi a természeti katasztrófák kockázata, biztonságos és megbízható tömegközlekedéssel büszkélkedhet, alacsony a kisebb bűncselekmények (például zsebtolvajlás és rablás) előfordulási gyakorisága, és még alacsonyabb az erőszakos bűncselekmények aránya. A felmerülő néhány probléma gyakran az alkoholtól függ, ezért légy óvatos, ha éjszaka kint vagy.

3. Dánia


Amellett, hogy Dánia Európa egyik legbiztonságosabb országa, a világ legboldogabb országai közé tartozik. Dániában rendkívül alacsony a bűnözési ráta, és az emberek, köztük a gyerekek, minden alkalommal biztonságban érzik magukat. A magas biztonsági szintet az egyenlőségnek és a társadalmi jólét iránti közös felelősségérzetnek tulajdonítják. Ezenkívül az ország jóléti állam, ami azt jelenti, hogy minden polgár olyan szolgáltatásokat és juttatásokat kap, amelyek javítják életüket. Dániát nem fenyegeti a természeti katasztrófák veszélye, mint egyes európai nemzeteknél, fővárosa, Koppenhága pedig a világ egyik legbiztonságosabb városa.

hirdetes

4. Ausztria


Mozart hazája a harmadik legbiztonságosabb ország Európában és a világ egészében. Ausztriában nagyon alacsony a bűnözési ráta, kevés az erőszakos tiltakozás, nagyon kevés a terrorista tevékenység, és feltűnően kevés a természeti fenyegetés, mint például a veszélyes időjárás, természeti katasztrófák vagy veszélyes vadon élő állatok.

5. Portugália


Portugália Európa második legbiztonságosabb országa. A bűnözési ráta Portugáliában nagyon alacsony. Izlanddal ellentétben Portugáliának katonai ereje van, és rendőri egységei fel vannak fegyverkezve. A biztonsági tisztek jelenléte a délnyugat-európai országban részben felelős a magas biztonsági szintért. A politikai stabilitás Portugáliát is biztonságos országgá teszi. Harmonikus kapcsolatai vannak más országokkal.

6. Szlovénia


A világ egyik legbiztonságosabb országa, ez a közép-európai ország a rengeteg középkori kastélyról, a zord természeti szépségéről és a sárkányok kulturális identitásának beépítésére való hajlamáról ismert. Nem ismert semmiféle bűnözésről vagy nyugtalanságról, mindkettő meglehetősen ritka az országban.

hirdetes

7. Csehország


Közép-Európában fészkelő Csehország nagyon biztonságos ország. A nemzetnek biztonságos közösségei vannak, ahol az emberek harmóniában élnek. A bűncselekmények ritkán és gyakran kisebbek. Csehországban nehéz hozzáférni a fegyverekhez, és csekély a terrortámadások kockázata. Nagy az egyenlőség az országban, az egészségügy, valamint az egyéb alapvető szolgáltatások viszonylag olcsóbbak.

8. Svájc


Svájc alacsony bűnözési aránya miatt biztonságos ország a kontinentális Európában. Az emberek biztonságban érzik magukat, ha sétálnak és tartózkodnak a szabadban, még elszigetelt területeken is, a nap vagy éjszaka bármely szakában. A terrorcselekmények esélye alacsony az országban. Bár Svájc a lőfegyverek egyik legnagyobb exportőre, rendkívül nehéz fegyvereket szerezni az országban. Svájcban is ritkák a természeti katasztrófák.

9. Magyarország


Míg a turisztikai területek látogatóinak figyelniük kell a zsebtolvajokra (ami bárhol a világon igaz), Magyarország 2022-ben továbbra is Európa 9. legbiztonságosabb országa (és az egész világon a 13.), köszönhetően minimális bűnözési rátájának. Ne feledd azonban, hogy a taxisok jutalékot kaphatnak bizonyos kocsmákba vagy éttermekbe látogatók szállításáért, így tanácsaikat a legjobb elkerülni.

10. Finnország


Amíg az ember tudja, hogyan kell melegen öltözni, és bent maradni, vagy télen hóban vezetni, Finnország egészen biztonságos hely. Fővárosát, Helsinkit gyakran a világ egyik legbiztonságosabb városaként tartják számon, a közlekedés egyszerű és megbízható, és a kisebb bűnözés kockázata is meglehetősen alacsony.

Íme a 10 legkevésbé biztonságos ország Európában:

 • Oroszország - 3,275
 • Ukrajna - 2,971
 • Törökország - 2,785
 • Azerbajdzsán - 2,437
 • Fehéroroszország - 2,259
 • Grúzia - 2,065
 • Ciprus - 1,903
 • Franciaország - 1,895
 • Moldova - 1,882
 • Bosznia-Hercegovina - 1,85
   
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Petőfi Sándor

Petőfi Sándor: az egyik leghíresebb és legismertebb magyar költőnek számít mind a mai napig,... Tovább

Tatárjárás

Tatárjárás: A vérzivataros időkben sok vész pusztított az országban, egyik közülük a... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Hírek Kirándulás Külföld Magyar Magyarország Utazás
X
Kövess minket facebookon!