hirdetes

Ezek a világ legboldogabb országai 2018-ban

LK

A 2018-as World Happiness Report 156 országot rangsorolt a „boldogsági szintjük” alapján, amelyet olyan szempontok alapján számoltak ki, mint a GDP, az átlag élettartam, a nagylelkűség, a szociális támogatás, a szabadság és a korrupció szintje. A következőkben az ezen szempontok alapján kiválasztott nyerteseket soroljuk fel.

Ismerd meg te is a legboldogabb országokat!

10. Ausztrália

Ausztrália közelében találjuk a világ legnagyobb korallzátonyát, és néhányat a bolygó legszebb tengerpartjai közül. Az ország a mai napig a világ egyik legnépszerűbb célállomása a vakációzók számára, azonban a tavalyi pozíciójához képest eggyel lejjebb csúszott a boldogsági ranglistán.

9. Svédország

Svédország tavalyi 10. helyezését cserélte el idén Ausztráliával. Az országról elmondható, hogy minden olyan skandináv jellegzetesség megvan benne, amelyeket szomszédjai is kínálnak. Találkozhatunk itt Koppenhága városi hangulatával és Norvégia vadregényes tájaival is, de persze a Finnországra jellemző tavas vidékek és tengerpartok sem maradnak el.

8. Új-Zéland

Új-Zéland továbbra is tartja előkelő nyolcadik pozícióját a boldogsági ranglistán. A változatos tájakat felsorakoztató szigetország büszkélkedik a világ néhány legszebb természeti kincsével. Amit Douglas Adams író is megemlített, Peter Jackson pedig nagysikerű Gyűrk Ura és Hobbit-trilógiáinak forgatási helyszíneként használta.

hirdetes

7. Kanada

Kanada idén is a hetedik helyen végzett, amiben sokat segített a hosszú átlag élettartam, a laza életvitel és a festenivaló tájak.

Ismerd meg te is a legboldogabb országokat!

6. Hollandia

Hollandia a 2013-as negyedik helyről az évek során két pozíciót csúszott, de idén sikerült ismét hatodikként befutnia. Szabadelvű politikája, virágzó kerékpárkultúrája és csinos látképei miatt nem sokaknak lehet oka panaszra errefelé.

5. Svájc

Habár Svájc 2015-ös első helyezését elvesztette, bizonyára senkit nem lep meg, hogy továbbra is a top 5 ország között találjuk. Az átlag várható életkor 82,8, az emberek többnyelvűek (nem ritkák a német, francia és angol nyelvet is beszélő polgárok), ráadásul lélegzetelállító tájakkal rendelkeznek.

4. Izland

Izland a majdnem dobogós negyedik helyen végzett idén, ami köszönhető többek között az alacsony jövedelemadónak és annak, hogy tavaly a Global Peace Index a világ legbékésebb nemzetének választotta. Az országba érkező látogatók számra több mint négyszeresére nőtt az elmúlt hat év során.

hirdetes
Ismerd meg te is a legboldogabb országokat!

3. Dánia

2016 legboldogabb országa tavaly ezüst- idén pedig bronzérmes lett, persze ennek ellenére itt sem hallhatunk túl sok panaszt azt emberektől. Dánia sikere olyan szempontoknak tudható be, mint a 80 éves átlag várható életkor, az ingyenes (adóból finanszírozott) egészségügy, és a példaértékű segélyrendszer.

2. Norvégia

Norvégia gyönyörűen szerepelt az idei versenyen, és büszkén viselheti a világ második legboldogabb nemzetének járó kitüntetést. Ez nem meglepő, hiszen Európa legszebbnek megválasztott országáról van szó, ahol mind a társadalmi tőke, mind pedig a nemi egyenlőség kimagasló.

1. Finnország

2018-ban Finnország fosztotta meg tavaly elfoglalt trónjától az idén második helyen végző Norvégiát. Európa nyolcadik legnagyobb országa összesen négy pozíciót ugrott 2017 óta. Kétségtelenül jól jött a finneknek, hogy mind a legjobb életminőségű, mind pedig a legbékésebb országok egyikében élnek.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Kaposvár

Somogy megye központja, megyei jogú város és egyben egyetemi város és püspöki székhely... Tovább

Békéscsaba

Békéscsaba Magyarország dél-keleti sarkában található nagyvárosa, közel Romániához. A... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek