hirdetes

A legérdekesebb tények a kávéról, a kávé különböző fajtái

cs

A kávé a világ egyik legnépszerűbb itala. Sokan el sem tudják képzelni nélküle reggeleiket, mások pedig egy fárasztó napon nyúlnak a fekete italhoz éberségük fenntartása érdekében.

 

Ebben a cikkben összegyűjtöttünk néhány érdekességet a kávéval kapcsolatban, amelyek minden kávé-szerető számára érdekesek lehetnek. Tudod például, hogy a sok olasz név, amelyeket az itallapokon látsz mit takarnak pontosan?

 

Kíváncsi vagy arra, hogy melyek a világ legdrágább kávéi, vagy hogy mikor nyílt meg Magyarországon az első kávéház? Alább választ kapsz ezekre a kérdésekre is.

Érdekességek a kávéról

Innék egy kávét, na de melyiket válasszam?

A profi kávépörkölő mesterek számára bizonyára nem lesz újdonság cikkünk ezen része, azonban sokan vannak, akik - bár nagy előszeretettel fogyasztják ezt a nemes nedűt - az itallapot megtekintve mégsem tudják pontosan, hogy a kávékínálatban felsorakoztatott hangzatos olasz megnevezések mit is takarnak igazából. Most akkor öntsünk tiszta vizet a pohárba!

Bemutatjuk a hazánkban legnépszerűbbnek számító kávéból készült italokat, hogy mostantól minden laikus is pontosan el tudjon igazodni a kávékínálat láttán.

Alább a teljesség kedvéért az eredeti olasz kifejezéseket veszik górcső alá - a magyar megfelelők helyett -, mivel a legtöbb kávézóban és étteremben ilyen formában találkozhatunk ezekkel a kávéfajtákkal.

Espresso

A lista élén az espresso (ejtsd: eszpresszó) áll, amelyet szokás rövid feketeként is emlegetni. Ezt a különleges - kávéspecialitások alapját képező - kávé típust kis csészében szolgálják fel, amelyet ízesítés nélkül pillanatok alatt szokás felhörpinteni. Erős ital, magas koffeintartalommal. Mennyiségét tekintve általában mindössze 0,3 deciliter.

Itt megemlítenénk, az espresso macchiatot (ejtsd: eszpresszó mákkjátó), amely foltos espressot jelent, a gyakorlatban pedig espressot egy kis tejhabbal megbolondítva.

hirdetes

 Capuccino

Ezt az italt minden bizonnyal az is ismeri, aki nem tartozik a kávé-fogyasztók népes táborába. A közkedvelt capuccino (ejtsd: kapucsínó) látványra is igen vonzó, s elsősorban azok elsőszámú kedvence, akik a lágyabb ízeket kedvelik.

Általában három deciliteres csészékben szolgálják fel, melyet egyharmadnyi espresso, valamint ugyanennyi forró tej és tejhab alkot.

 

Latte

A latte (ejtsd: látte) olaszul egyszerűen tejet jelent, a kávékra vonatkoztatva azonban ez a tejeskávé megfelelője. Nem kell itt semmi hóbelevancra gondolnunk; egy adag espressohoz tetszőleges mennyiségű tejet öntünk hozzá és máris készen vagyunk.

Ide tartozik a latte macchiato is, amely szintén kellemes látvány a szemnek. A „festett tej” magasabb pohárban kerül felszolgálásra. A lágy tejhabot a pohár tetejéig öntik, majd egy kevés várakozást követően egy adag espressot csurgatnak bele, melytől az ital rétegessé válik.

Nem csak a szemünket bűvöli el ez az ital, hanem az ízlelőbimbóinkat is.

Americano

Az amerikai filmekből jól ismert büfékben kapható kávé tetszőleges mennyiségű forró vízzel felöntött espressot takar. Az espresso erőteljes ízét ezáltal tompítják.

Melange

A melange (ejtsd: melanzs) nagyon hasonlít a latte macchiatora, azonban ebben a finom italban méz is található. Szintén üvegpohárban kerül felszolgálásra, hogy a kapott rétegeket jól láthassák a fogyasztói.

hirdetes

Általában a pohár aljára mézet öntenek, majd a latte macchiatot készítenek, azaz felhabosított tejbe csurgatják a friss espressot.

Az említett társánál a méz általi réteg miatt még mutatósabb finomságot az édesszájúaknak ajánlják.

Ristretto

Az espresso kistestvére a ristretto (ejtsd: risztrettó), mondhatni rövid espresso. Finom, aromás, intenzív és erős. Ezzel lehet jellemezni leginkább ezt a kávétípust. Az espressotól darálási finomságában tér el, így a végeredmény egy sűrűbb állagú espresso.

A kávé, népszerűsége miatt gyakorlatilag minden vendéglátó egység kínálatában elérhető bármerre is járunk, célszerű azonban több helyen is megízlelni a különböző kávéspecialitásokat, hiszen „ahány ház annyi szokás” – tartja a mondás is.

A következő oldalon további érdekességekről olvashattok, többek között a világ legdrágább kávéiról is.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Bocskai viselet

Bocskai viselet: A Bocskai ruha a két világháború közötti időszakban kialakított társasági... Tovább

Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Csongrádi borvidék Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra
Ételek
X
Kövess minket facebookon!