hirdetes

Magyarország leghíresebb fái

B. Á.

Magyarországon rengeteg gyönyörű szép erdő található, melyben sok elhíresült fa található, némelyik azért híres, mert nagyon ritka, némelyik azért, mert valamilyen történet kapcsolódik hozzájuk. Most bemutatjuk a leghíresebbeket.

Magyarország legcsodálatosabb fái

Erkel-fa

A Gyulai Várfürdőben található ez a gyönyörű mára már lomb nélküli mezei juhar, melynek lombjai alatt a hagyomány szerint Erkel Ferenc megírta a Bánk Bán című operát, azonban később kiderült, hogy ez valószínűleg nem így volt, mivel egy Mezei juharról van szó, így vagy nagyon kicsi lehetett még akkor nem is lehetett még meg. Ez azonban semmit nem számít, mindenkinek akkor is Erkel fa marad.

Bükkábrányi ősfák

Borsod-Abaúj-Zemplén megyében található ez a feltevések szerint 7,2-7,6 millió éves mocsárciprusokból álló erdőmaradvány. Korabeli magasságuk a becslések szerint elérhette a 30-40 métert is. Pusztulásukhoz egy iszaplavina vagy egy hirtelen jött homokvihar járult hozzá, mely nagyjából 6 méteres magasságban elborította és konzerválta az alsó részeket.

Magyarország legnagyobb fája

Európa legnagyobb összefüggő ártéri erdejében, a Gemenci erdőben található ez az egyedülálló nyárfa, melynek törzs körmérete 12 méter. A közel 100 éves fa becsült magassága 30-35 méter. Sarjeredetű lehet, mivel mintegy 4 méter magasságban négy fő ágra bomlik. Életerős, egészséges fa.

hirdetes

Mátrai ősjuhar

A Mátrai juhar a Mátra környékén előforduló mezei juhar egyedül itt előforduló változata, pont ezért különleges. Sem kérge, sem levélalakja, sem termése nem hasonlít a többi juharéhoz. Ehhez a fához hasonló nagyjából 15-20 millió évvel ezelőtt élt, innen származik az ősjuhar elnevezés. 1954 óta védett.

hirdetes

Libanoni cédrus

A Budai Parkerdőben található. A fából Közép-Európában ez az egy példány található. Védett fa, eredetéről, telepítéséről nem tudnak sokat, csak annyit, hogy Fedák Sári villájához tartozott a környezete. Nagyjából 120 éves, magassága meghaladja a 12 métert.

Normafa

A Budai-hegység keleti területén található, közkedvelt kirándulóhely. A fa arról kapta a nevét, hogy a színészek kedvelt helye volt, ide jártak azokon a napokon (norma napokon), amikor nem lehetett játszani. Eredetileg Viharbükk volt az elnevezése. 1927-ben egy villám következtében elpusztult, a csonkját a Margitszigetre szállították, hogy konzerválják, sajnos ez sem sikerült és elkorhadt.

Ördögigafa

Különös formájú hatalmas bükkfa Sümeg közelében, a sarvalyi forrástól pár száz méterre található. Törzse kétfelé ágazik, két méteres magasságban újra összeforr, majd háromfelé ágazik. A fa nagyjából 200 éves, törzsének kerülete csaknem 3 méter, magassága megközelíti a 35 métert.

Zsennyei Tölgy

A Rába árterén volt található ez a tekintélyes méretű és korú tölgy. 1958-tól természetvédelem alatt állt. A hagyomány szerint 1000 éves volt. Belseje teljesen üres, akkora üreggel rendelkezett, hogy 10-15 gyerek is elfér benne. Az üreget bebetonozták, hogy megóvják. Magassága 23 méter volt, kerülete meghaladta a 10 métert. Sajnos az utóbbi 70 évben a fa egyre rosszabb állapotba került, és már csak az északi törzsrész tartott magán élő, lombozattal díszített ágat. Az ország legidősebb fájaként tartották számon a tölgyet, 2006-ban elpusztult.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Esztáz-kői-barlang

Esztáz-kői-barlang: Az Esztáz-kői-barlang a Bükk-hegység déli részén, Felsőtárkánytól... Tovább

Fekete kökörcsin

Fekete kökörcsin: nemzeti értékünknek számít, védett növény, melyet szigorúan tilos... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyarország