hirdetes

A könyv napja alkalmából összegyűjtöttünk 5 magyar könyvet, amit neked is el kell olvasnod!

VN

Április 23-án halt meg William Shakespeare és Miguel de Cervantes, ezért ezen a napon ünnepeljük a könyv napját, illetve ez a szerzői jogok világnapja is. Ennek apropóján összegyűjtöttük nektek azt az 5 magyar könyvet, amit egyszer mindenkinek el kell olvasnia. Ezt pedig nem csak mi állítjuk, hanem rajtunk kívül még nagyon sokan! A #maradjotthon idejére pont kapóra jön, használd ki az alkalmat, és olvasd el ezeket a szuper olvasmányokat! Mutatjuk is minden idők 5 legjobb magyar könyvét mindenféle sorrend nélkül!

5 legjobb magyar olvasmány: ezek a legjobb magyar könyvek

Szabó Magda: Abigél

Egyetlen könyvlistáról sem maradhat le ez a zseniálisan műalkotás. Nekem az egyik személyes kedvencem, így nehéz elfogultság nélkül írnom róla, de talán egy könyvajánlónál ez nem is elvárás. Ha csak egy könyvet olvastok el a karantén alatt, szerintem mindenképpen ez legyen az ( meg a lista többi tagja)! Fiataloknak és idősebbeknek is egyaránt ajánlott ez az eredetileg ifjúsági regény, ami az 1943/44-es tanévben, egy vidéki, bentlakásos református leánygimnáziumban játszódik, de az iskolai történetek árnyékában megjelenik a kor történelme is, ami végül elég nagy változtatást ejt a szereplőkön. Ha megtetszett a könyv, és miért ne tetszene meg, akkor az írónőtől még Az ajtó-t, valamint Az őz-t is nagyon ajánlom!

Kertész Imre: Sorstalanság

Természetes a Nobel-díjjal jutalmazott Sorstalanság sem maradhat ki a kötelezők listájáról. A holokauszt témában írt mű kegyetlen őszinteséggel írja le a második világháború történéseit. Arra számítani kell tehát, hogy nem egy tündérmese, de mindenképpen életszagú, és olyan témát dolgoz fel, amiről igenis kell és szabad is beszélni! A könyvből film is készült, ami biztosan sokak számára ismerős lehet, azonban véleményem szerint a könyv jóval több élményt nyújt. 

hirdetes

Márai Sándor: A gyertyák csonkig égnek

Emlékszem, amikor középiskolában kellett elolvasni ezt a művet, bevallom nem jutottam el a végéig. De felnőtt fejjel újból elővettem, és egyszerűen nem hittem el, hogy ezt a könyvet valaha le tudtam rakni. A mű, amely két rég nem látott barát beszélgetésén vezet minket végig „vakító élességgel világít a barátság, a hűség és az árulás örvényeibe”. Egyes kritikák szerint ez a mű az író stílusművészetének valóságos remeke, amit te sem hagyhatsz ki!

Szerb Antal: Utas és holdvilág

Az Utas és holdvilág a magát kereső ember önelemző regénye. Az 1930-ban megírt klasszikus nemcsak hazánkban, hanem nemzetközi téren is nagy sikert aratott. A könyv valójában a nosztalgiáról és a fiatalság kereséséről, annak meghosszabbításról szól: a főszereplő, Mihály, azaz az utas a holdvilágban szökik meg fiatal felesége mellől, hogy meghosszabíthassa fiatalságát, és közben az élet nagy dolgaira meglelje a választ. 

Rejtő Jenő: Csontbrigád

Ha magyar könyvek, akkor Rejtő, avagy írói álnevein P. Howard vagy Gibson Lavery nem maradhat le a listáról, bár kedvencet, vagy legjobb művet választani tőle, nem, hogy nehéz, hanem egyenesen lehetetlen. A tizennégy karátos autó; Az elveszett cirkáló; A megkerült cirkáló; A szőke ciklon; A három testőr Afrikában; Az úr a pokolban is úr; Vesztegzár a Grand Hotelben; Piszkos Fred, a kapitány; Tigrisvér na meg a Csontbrigád, még 10-re is nehéz redukálni a legjobb alkotások számát. De azért mégis éppen a Csontbrigádot emeletem ki, mert már annyiszor halottam, hogy ez az egyik legjobb Rejtő mű, valamint nekem is a kedvenceim között szerepel, olvassátok el ti is a kalandot, biztosan nem fogjátok megbánni!

hirdetes

+1 Molnár Ferenc: A Pál utcai fiúk

Na jó, legjobb 5 magyar könyvet kiemelni nem könnyű, hát nekem sem sikerült. Ahogy fürkészem a könyvespolcomat egyszerűen nem bírtam ki, hogy a lista végére ne csempésszem bele a Pál utcai fiúkat, amit feltehetőleg te is olvastál általános iskolában, ahogyan az anyukád is, sőt még én is. De azt kell, hogy mondjam, hogy érdemes még egyszer elolvasnod most így jó pár év elteltével, és felnőtt fejjel újra átélned Nemecsekék történetét, hiszen teljesen más élmény lesz! 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátra

A Mátra Magyarország legnagyobb hegye. Itt található az ország legmagasabb pontja a... Tovább

Hortobágyi Nemzeti Park

Magyarország első alapítású és második legnagyobb területű  nemzeti parkja, a nagy... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyarország Magyarság
X
Kövess minket facebookon!