A legjobb Fodor Ákos haikuk- A legnagyobb magyar haiku mester legjobb haikui, mutatjuk mi az a haikuk, és melyek a legjobb haikuk

A legnagyobb magyar haiku mester legjobb haikui

Noémi Vida

Haiku? Furcsa egy szó igaz? De mit is jelent, és ki is ennek a legnagyobb hazai mestere? Adunk egy kis gyorstalpalót, és utána mutatjuk is a legnagyobb legjobb alkotásait, avagy jöjjön pár igen különleges Fodor Ákos haiku! 

Fodor Ákos legjobb haikuk

Mi az a haiku?

A haiku, avagy haikai a japán költészet egyik jellegzetes versformája, amely Macuo Basó által a 17. században jelent meg Japánban. Ez a fajta költészeti forma nem csupán a japán irodalomban, hanem a 20. század elejétől a világirodalomban is nagy népszerűségnek örvend. Miért olyan különleges dolog ez? Ha megnézed majd a haiku gyűjteményt, amit összeszedtem látni fogod, hogy ez nem egy hétköznapi műfaj: A haiku 17 morából, azaz szótagból épül fel, első sor 5, második sor 7, és a harmadik sor szintén 5 morából áll, s a vers csattanóval zárul. Ki ennek a műfajnak a legnagyobb magyar mestere?

Fodor Ákos a haiku legnagyobb mestere

Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek Fodor Ákost! Ha eddig még nem ismertétek volna Fodor Ákos korunk egyik meghatározó költője, írója és műfordítója volt, aki kiválóan tudott játszani a szavakkal és a formákkal, ezért is vált a haiku egyik nagy mesterévé. Sokszor csempész iróniát, játékot a műveibe, forgatja ki a szavak jelentését, mégis ragaszkodva az eredeti formához és szótag felosztáshoz. 1945. május 17. én született, és 2015. február 21-én. Bár pályáját zenészként kezdte el, mégis ebbe az irányba mozdult el, és a haikuk között találta meg a leginkább a helyét. Konzervatóriumot végzett, majd 1963-1968 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, középiskolai énektanár és karvezetői tanszakon. A főiskola elvégzése után több mint 20 éven át dolgozott a Zeneműkiadónál zenei szerkesztőként. Az Artisjus zenei alapítványának tagja. Első verseskötet csak 1978-ban jelent meg. De nézzük is azokat a híres, neves haiukuit, ehhez lapozz a következő oldalra, ígérjük nem fogsz csalódni!
 

Szuper haikukhoz lapozz!

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hillebrand Jenő-barlang

Hillebrand Jenő-barlang: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. Az 1947-ben... Tovább

Pataki vár

Pataki vár: A sárospataki vár vagy más néven Rákóczi-vár, a magyarországi késő... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!