hirdetes

A legnagyobb magyar haiku mester legjobb haikui

Noémi Vida, ZH

Haiku? Furcsa egy szó igaz? De mit is jelent, és ki is ennek a legnagyobb hazai mestere? Adunk egy kis gyorstalpalót, és utána mutatjuk is a legnagyobb legjobb alkotásait, avagy jöjjön pár igen különleges Fodor Ákos haiku! 

Fodor Ákos legjobb haikuk

Mi az a haiku?

A haiku, avagy haikai a japán költészet egyik jellegzetes versformája, amely Macuo Basó által a 17. században jelent meg Japánban. Ez a fajta költészeti forma nem csupán a japán irodalomban, hanem a 20. század elejétől a világirodalomban is nagy népszerűségnek örvend. Miért olyan különleges dolog ez? Ha megnézed majd a haiku gyűjteményt, amit összeszedtem látni fogod, hogy ez nem egy hétköznapi műfaj: A haiku 17 morából, azaz szótagból épül fel, első sor 5, második sor 7, és a harmadik sor szintén 5 morából áll, s a vers csattanóval zárul. Ki ennek a műfajnak a legnagyobb magyar mestere?

hirdetes

Fodor Ákos a haiku legnagyobb mestere

hirdetes

Engedjétek meg, hogy bemutassam nektek Fodor Ákost! Ha eddig még nem ismertétek volna Fodor Ákos korunk egyik meghatározó költője, írója és műfordítója volt, aki kiválóan tudott játszani a szavakkal és a formákkal, ezért is vált a haiku egyik nagy mesterévé. Sokszor csempész iróniát, játékot a műveibe, forgatja ki a szavak jelentését, mégis ragaszkodva az eredeti formához és szótag felosztáshoz. 1945. május 17. én született, és 2015. február 21-én. Bár pályáját zenészként kezdte el, mégis ebbe az irányba mozdult el, és a haikuk között találta meg a leginkább a helyét. Konzervatóriumot végzett, majd 1963-1968 között a Liszt Ferenc Zeneművészeti Főiskola hallgatója volt, középiskolai énektanár és karvezetői tanszakon. A főiskola elvégzése után több mint 20 éven át dolgozott a Zeneműkiadónál zenei szerkesztőként. Az Artisjus zenei alapítványának tagja. Első verseskötet csak 1978-ban jelent meg. De nézzük is azokat a híres, neves haiukuit, ehhez lapozz a következő oldalra, ígérjük nem fogsz csalódni!
 

Szuper haikukhoz lapozz!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Mátai Ménes

 A Mátai Ménes közel 270 lovával Magyarország egyik jelentős lótenyésztő központja.... Tovább

Kisalföld

Magyarország észak-nyugati csücskében találhat. Legnagyobb városa Győr, domborzata... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Szórakozás
X
Kövess minket facebookon!