hirdetes

Minden idők legjobb magyar focistái

LK

Kis hazánkban igencsak megoszlik a vélemény, ha a magyar futballról van szó, azonban ettől függetlenül tagadhatatlan, hogy nemzetünk számos páratlan játékosra lehetett büszke a történelem során.

Most te is megismerheted a legjobb magyar focistákat!

1. Puskás Ferenc (1927 – 2006)

Puskás Ferenc („Puskás Öcsi”) labdarúgót és edzőt minden idők egyik legjobb focistájának tartják, méghozzá nem véletlenül. 85 nemzetközi meccse során 84 gólt írhatott be neve alá a magyar csapat javára, amihez további 514 gól számítható hozzá a magyar és spanyol ligákban megvívott 529 csatája során. 1952-ben elnyerte az olimpiai bajnoki címet, az 1954-es világkupán pedig a bajnokság legjobb játékosává választották. A nemzetközileg is elismert játékost élete során számos további kitüntetéssel díjazták.

2. Kocsis Sándor (1929 – 1979)

Kocsis Sándor a Ferencvárosi TC, a Budapest Honvéd, a Young Fellows Zürich és az FC Barcelona csapatát is erősítette pályafutása során, illetve a magyar válogatott csapat listáján is ott szerepelt a neve az 50-es években. Az ’56-os forradalmat követően Spanyolországba költözött, ahol az 50-es évek végétől az FC Barcelona csapatában játszott. A Budapest Honvéd csapatában ő volt a legtöbb gólt szerző játékos az Európai ligában 1952-ben és 1954-ben is.

3. Kubala László (1927 – 2002)

A Ladislao és Ladislav neveken is ismert magyar labdarúgó többek között a Ferencvárosi TC, az ŠK Slovan Bratislava, a Vasas SC, az FC Barcelona és az RCD Espanyol csapatában is játszott. Tagja volt a magyar, a csehszlovák és a spanyol válogatottnak, és az 50-es évek során az FC Barcelona egyik vezető játékosa volt. Csak e klub tagjaként 256 gólt szerzett. 1999-ben, a klub 100 éves évfordulója alkalmából megtartott szavazásban a klub legjobb játékosának választották.

hirdetes
Most te is megismerheted a legjobb magyar focistákat!

4. Hidegkuti Nándor (1922 – 2002)

Hidegkuti pályafutása során labdarúgóként és edzőként is tevékenykedett. Csatárként és támadó középpályásként is játszott, karriere nagy részében pedig az MTK Hungária FC csapatát erősítette. Az 50-es években az Aranycsapatban is játszott. Mesterhármasának köszönhetően született meg az a bizonyos legendás 6-3 az angol csapat ellen a Wembley Stadionban.

5. Bozsik József (1925 – 1978)

Bozsik József középpályás labdarúgó klubkarrierjének teljességét a Budapest Honvéd FC-ben töltötte, illetve részese volt a Magyarországot képviselő legendás Aranycsapatnak is. Már 11 éves korában felkeltette a Honvéd FC figyelmét, első Magyarországot reprezentáló meccsén pedig 1947-ben jelent meg.

6. Albert Flórián (1941 – 2011)

Ablert Flórián labdarúgó és edző pályafutása során a Császár becenevet kapta, ugyanis sokak szerint ő volt minden idők egyik legelegánsabb futballjátékosa. A Ferencvárosi TC egyik legendája még iskolásként csatlakozott a klubhoz, és itt töltötte egész karrierjét. Magyarországot képviselve 75 nemzetközi megjelenése volt, amelyek során 31 gólt szerzett.

7. Czibor Zoltán (1929 – 1997)

Czibor Zoltán pályafutása során több klubban is játszott, például a Ferencvárosi TC-ben, a Honvédben és a magyar válogatott tagja is volt. Balszélső csatárként játszott, és híresen erős rúgása, gyors játéktempója és kiváló labdakoordinációja volt. Az Aranycsapat után, az 50-es évek végén ő is áttért az FC Barcelonába.

hirdetes
Most te is megismerheted a legjobb magyar focistákat!

8. Grosics Gyula (1926 – 2014)

Grosics Gyula a magyar válogatott kapuját védte az 50-es évek során. Fekete párduc becenevét fekete ruhájáról kapta, amelyet a meccseken viselt. Grosicsot minden idők egyik legnagyszerűbb kapusának tartják, ugyanis ő volt az első olyan kapus, aki nem csak saját szerepkörét töltötte be a pályán.

9. Sárosi György (1912 – 1993)

Sárosi György válogatott labdarúgó többek között páratlan sokoldalúsága és technikája miatt vált legendás játékossá. Mind a Ferencvárosi TC-ben, mind a magyar válogatott tagjaként több pozícióban is játszott. Alapvetően csatári szerepet töltött be, de középpályásként és középfedezetként is aktív volt. 1932 és ’41 között öt magyar liga győzelemhez segítette hozzá az FTC-t. A háború előtti időszak egyik legjobb játékosának tartják.

10. Gera Zoltán (1979 –)

Listánk egyetlen még ma is élő labdarúgója támadó középpályásként játszott a Ferencvárosi TC-ben és a magyar válogatottban is. Korábban többek között a Pécsi Mecsek FC és a Fulham csapatát is erősítette. Gera többek között a fej felett berúgott góljairól és látványos gólörömeiről híres, amelyet a Fulham Európa Ligában játszott negyeddöntős győztes meccsén is megtekinthettek a nézők 2010-ben. 2002-ben, 2004-ben és 2005-ben az év magyar játékosának választották.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Hősök tere

Hősök tere: Budapest legnagyobb és legszebb tere, melyet miden évszakban turisták hada száll... Tovább

Szózat

Szózat: a második „Himnuszunk” ,sokak szerint funkcióját tekintve még szebb és... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar