hirdetes

A legjobb programok a március 15-i hosszú hétvégére

cs

Idén, 2018-ban március 15-e csütörtöki napra esik, amely egyúttal azt is jelenti, hogy hosszú hétvégére számíthatunk. Most összegyűjtöttünk számotokra három olyan programlehetőséget, amelyek tökéletesek lehetnek erre a négy napra. 

Máricus 15. Szabadság-szobor

Mit is ünneplünk március 15-én?

Azt mindenki tudja, hogy március 15-e munkaszüneti nap. Azt azonban sajnálatos módon jóval kevesebben tudják, hogy mit is ünneplünk ekkor. 

Március 15. a forradalaom és szabadságharc kezdetének, és végső soron a modern parlamentáris Magyarország megszületésének napja. 1848-ban ezen a napon tört ki forradalom, melynek célja a Habsburg-uralom megszüntetése, az alkotmányos berendezkedés és országunk függetlensége volt. Bár a forradalom 1849. augusztus 13-án a világosi fegyverletétellel elbukott, a szabadságharc nem volt hiábavaló; Magyarország március 15-én a nemzeti összefogásról tett tanúbizonyságot.
Idén, március 15-e csütörtökre esik, azaz – mint ilyenkor szokás - hosszú hétvégének nézünk elébe. A történelmi áttekintés után pedig nézzük csak meg, hogy milyen programokon vehetünk részt ezen a négynapos hétvégén. 

Ünneplés a fővárosban

Budapesten március 15-én számos ünnepi programban lehet részünk. Rendszerint tartanak megemlékezést a Kossuth téren, ahol a katonai tiszteletadást követően a Nemzeti Múzeumnál folytatják a Díszünnepséget. Magyarország miniszterelnöke, Orbán Viktor ünnepi beszédet tart azon a helyen, ahol 169 évvel ezelőtt Petőfi Sándor elszavalta a Nemzeti dalt. 

hirdetes
A műsort követően tökéletes program lehet az egész család számára a forradalmi helyszínek bejárása, mint például az egykori Pilvax kávéház, Landerer nyomdája vagy Táncsics börtöne. De érdemes lehet további helyek felkeresése, amelyek nemzeti ünnepünkhöz köthetők, mint például a Magyarság Háza, a Magyar Nemzeti Galéria, a Magyar Nemzeti Levéltár Országos Levéltára, a Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeuma vagy a Nagyrondella.

Pilvax kávéház 1848-ban


Kikapcsolódás a Balatonon

Azok számára, akik szeretnék ezt a néhány napot pihenéssel és feltöltődéssel eltölteni, tökéletes választás lehet egy kiruccanás a Balatonra. Ilyenkor már előbújnak az első tavaszi napsugarak; egy hatalmas séta a Balaton partján például tökéletes kikapcsolódás az egész család számára. Ha pedig egy napnál tovább élveznénk a csodálatos táj és újjáéledő természet látványát, akkor az ottani hotelek különleges akciós ajánlatokkal várnak ebben az időszakban. 

hirdetes

 

Fenyves Yacht Club Hotel
 

Máricus 15. Szabadság-szobor

Székesfehérváron megelevenedik a történelem 

Idén Székesfehérvár olyan egyedülálló ünnepi programmal tiszteleg az 1848-’49-es forradalom és a szabadságharc hősei előtt, amelyre rég nem volt példa. 
Közel száz színész ugyanis a márciusi ifjak bőrébe bújva időutazásra invitálja az érdeklődőket. Előadásukban korhű ruhákba bújnak, és Petőfi Sándor naplója nyomán idézik fel Magyarország függetlenségét kivívó történelmi nap eseményeit. 
Aki szeretne egy egyedülálló programot választani nemzeti ünnepünk, a hosszú hétvége első napjára, annak bizony itt a helye. Családok számára is kifejezetten ajánljuk, hiszen a gyermekek történelmi tanulmányaiban is sokat segít, ha vizuálisan is részeseivé válhatnak e dicső történelmi napnak. 
 

1848-1849-es forradalom és szabadságharc

Március 15. programok
hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Baradla-barlang

Baradla-barlang: Az ország leghíresebb barlangja. Az Aggteleki-karszt és a Szlovák-karszt... Tovább

Lahner György

Lahner György: Lahner honvéd vezérőrnagy, az aradi vértanúk egyike. A Túróc megyei Necpálon... Tovább

Tovább a lexikonra
Magyar Magyar történelem