hirdetes

Legnépszerűbb szilveszteri szokások! Neked melyik tetszik a legjobban?

Bettina

A szilveszter a Gergely-naptár szerinti naptári év utolsó napja, amit hatalmas tüzijátékkal és ünnepléssel szoktunk ünnepelni. Minden országnak van saját szilveszteri szokása, ami szerint csúcsúztatja az előző évet és köszönti az új évet.  

szilveszteri szokások

A legtöbb országban családi összejövetelekkel, baráti társaságokban, evéssel-ivással, különféle rendezvényekkel és tűzijátékokkal ünneplik. Néhány keresztény templomban szilveszter éjszakáján virrasztási szertartás van. Ez az elnevezését onnan kapta, hogy ezen a napon van Szent Szilveszter pápa ünnepe a katolikus egyházban, bár a legtöbb helyen nem kötik össze a szilvesztert nagyon az egyházzal. Te ismered ezeket a szilveszteri szokásot? 


Néhány érdekes magyar szilveszteri szokás: 

 • Népszerű a zajkeltés, „gonoszűző zajcsapás”, „gulyafordítás”: főként éjfélkor lármáztak ostorral, kolomppal, dudálással, bádogdarabok összeütésével.
 • Egyes helyeken mondákat is fűztek a szokáshoz. Például török támadások emlékéhez kötik.
 • A téltemetés az óévet jelképező bábu elásása vagy elégetése, vagy pedig egy öregembernek öltöztetett legény kiűzése a faluból.
 • Elterjedt szokás volt a kántálás, jókívánságokkal házról házra járás. Ezt régen a felnőtt férfiak űzték, később fiatalok és gyermekek, a 20. század óta pedig főleg a cigányok és adománykérő szokása lett.
 • hirdetes
 • A férjezetlen lányok jövendőbelijük kilétét, nevét, társadalmi helyzetét jövendölték meg gombócfőzéssel, pogácsasütéssel, ólomöntéssel.
 • Ismert volt a halál- és az időjóslás is.

Más országokban érdekes szilveszteri szokások:

 • Főleg az angolszász országokban népszerű az ünnepi díszítés a fagyöngy. Ennek a téli ünnepekkel való társítása még a pogány korból származik. Egy újabb keletű hagyomány szerint a szerelmeseknek fagyöngy alatt kell csókot váltaniuk, ha éppen alatta állnak meg mindketten.
 • Spanyolországban és latin-amerikai országokban minden egyes éjféli harangszókor bekapnak egy-egy szőlőszemet, hogy szerencsés új évük legyen.
 • Olaszországban az emberek kidobálják a régi, felesleges dolgokat az ablakon, így leszámolnak  az óévvel. Egyes helyeken cserépedényeket törnek össze, ezzel ijesztve el a sötét lelkeket. Hagyományos szilveszteri étel a lencse és csülök.
 • hirdetes
 • Oroszországban szilveszterkor állítanak „újévi fát" (Novogodnaja jolka), és Fagy apó (Gyed Moroz) ezen az éjfélen ajándékozza meg a gyermekeket. Hagyományos étel a hering és saláta. Az óhitű ortodoxok január 14-én ünneplik az újévet.
 • Az Egyesült Államok legnagyobb szilveszteri buliját a Times Square-en tartják; az év utolsó percében egy kristálygömböt engednek le az egyik épület tetejéről.

Az Egyesült Államokban ez az esemény nagyon nagy tömeget vonz, nézd meg a 2019-es videót, hogy milyen különleges! :)

Ez a szilveszteri szokás nagyon látványos és izgalmas minden évben az Egyesült Államokban! Nem is csodáljuk, hogy ilyen nagy tömeget vonz oda. Te részt vennél egy ilyen szilveszteren vagy van neked is saját szilveszteri szokásod? Oszd meg velünk, kíváncsiak vagyunk, hogy kinek milyen szokásai vannak szilveszter estéjén!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Cserszegi fűszeres

Cserszegi fűszeres: híres szőlőfajta, mely Magyarországon is igencsak népszerűnek számít. A... Tovább

Széchenyi Fürdő

Széchenyi Fürdő: Budapest legnagyobb és leghíresebb fürdője, melyet évente több, mint 1... Tovább

Tovább a lexikonra
Utazás