notification icon
Ne maradj le semmiről! Iratkozz fel értesítéseinkre!

A Kárpát-medence legöregebb épülete több mint ezeréves!

hirdetes

A Kárpát-medence legöregebb épülete több mint ezeréves!

B. Á.
hirdetes

Iratkozz fel Te is Youtube csatornánkra, kattints az alábbi YOUTUBE ikonra! 

 

 

 

Elképesztő, de már több mint ezeréve áll a Kárpát-medence legöregebb épülete, ami nem más, mint a Kopcsány közelében található Antiokheiai Szent Margit-templom. Tartsatok velem és ismerjétek meg ti is a történetét! 

A Kárpát-medence legöregebb épülete több mint ezeréves!

(Kép forrása: Wikimédia/Doronenko)

Az Antiokheiai Szent Margit-templom Szlovákiában Kopcsány közelében egyike a kevés fennmaradt templomnak, amelyek feltételezhetően a Nagymorva Birodalom korából származnak. Szlovákia legrégebbi templomai közé tartozik; valószínűleg a 9. vagy 10. században építették, első fennmaradt említése 1329-ből való. A templomot a 18. századig használták.

 

A templom elő-romanikus(wd) stílusban épült. Egyhajós templom, amelyben a keleti presbitériumhoz kis, téglalap alakú presbitérium csatlakozik. A legutóbbi ásatások szerint az eredeti templomnak egy téglalap alakú narthex volt a nyugati végén, benne egy kővel kirakott nagy sírral. Amikor a narthexet lebontották, beillesztették a gótikus boltívet, amely azután a nyugati bejáratot képezte. 

hirdetes

 

1995 óta a templomot a szlovák kulturális örökség részeként tartják nyilván. A nagyközönség számára a templom kívülről megtekinthető. Kopcsánytól keletre egy mezőn áll, és mintegy 1,6 kilométerre helyezkedik el a nagymorávaiai Mikulčice településtől, amely a Morva folyó másik partján található. Egy út vezet hozzá, a közelében egy 16-17. századi épület romja található, amely talán major vagy kúria lehetett.

 

A templom kutatástörténete

A cseh-szlovák határ közelében található kis templomot hosszú ideig barokk kápolnának tartották. A templom első építészeti felmérését 1964-ben végezték, ekkor a templom építését a gótikus időszakra datálták. 1996-ban Viktor Ferus közzétett egy hipotézist a nagymorva eredetet illetően. A 2004-es kutatások során három sír és több ékszer került elő a templom mellől, amelyek a Nagymorva Birodalom korából származnak.

 

A sírok helyzete már igazodott a temploméhoz, és a sírok az épületből származó habarcsot tartalmaztak. A töredékek alakja és mérete arra utal, hogy a templom építési szakaszában keletkeztek, és nem valamely későbbi bontáskor. Ebben az időszakban ezt a templomot tartották az egyedülinek, amely a nagymorva korszakból fennmaradt Csehországban illetve Szlovákiában. A következő oldalon folytatom! 

Forrás: Wikipédia

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában
Ennyien olvasták az oldalt ebben a hónapban:
432 110
ENNYIEN OLVASTÁK AZ OLDALT
2020. JANUÁR 1. ÓTA:
882 932
Közösség

Szótár

Árpád vezér

Árpád vezér: Árpád (845 – 907) a magyar törzsszövetség nagyfejedelme volt a... Tovább

Csongrádi borvidék

Csongrádi borvidék Magyarország 22 borvidékének egyike. A Csongrádi borvidék Magyarország... Tovább

Tovább a lexikonra

Hasznos volt számodra ez a cikk?

Mondd el mennyire!

Szavazatok száma: 1

Átlagos értékelés: 5.0

Érdekességek