hirdetes

Régmúlt szerelmek nyomában a legromantikusabb magyar várakban

ZH
Frissítve: 2024.04.06
Frissítette: ZH

Nem csak Valentin-napon vihetjük el romantikázni szerelmünket, a tavasz közeledtével érdemes olyan helyszíneket is meglátogatnunk, ahonnan árad a romantika az évszázadokon át szövődő szerelmi szálaktól. Cikkünkben bemutatjuk Magyarország legromantikusabb várait, hogy a tavasz bármely napján kiélvezhessétek egymás társaságát a legromantikusabb helyszíneken!

magyar romantika várai

Legromantikusabb várak Magyarországon


Nincs is jobb szerelmesnek lenni és rózsaszínben látni a világot és szerencsénkre hazánk tele van olyan helyszínekkel és építményekkel, amik bármely napból Valentin-napot képesek faragni. Cikkünkben most összegyűjtöttük azok a várakat és kastélyokat, amelyekhez valamilyen szerelmi- romantikus szál fűzödik, és történetük minden szerelmest magával ragad!

1.    Andrássy-kastély Tiszadob

Az Andrássy-család több nemzedéken keresztül lakott a tiszadobi kastélyban, amely persze építészetileg is elképesztő látványt nyújt, azonban nem csak a stílusjegyeiben viselheti magán a romantika kifejezést, mivel történetéhez egy különleges szerelmi legenda is hozzátartozik.

A legenda szerint itt bontakozott ki egy szerelmi viszony Sissi hercegné és Andrássy Gyula között, bár ennek valósságáról már másfél évszázada vita folyik, mégis meghatározó érzelmeket vált ki a helyszín bejárása közben.

2.    Bory-vár Székesfehérvár

hirdetes

Bory Jenő neves építészmérnöknek köszönhetjük a Székesfehérvár Öreghegy városrészére épült Bory-várat, aki 1912-ben vásárolt telket a Mária-völgyben. A várat a II. világháborút követően egészen a haláláig, 40 éven keresztül építette és díszítette, hogy kifejezze felesége, Komócsin Ilona iránt érzett mélységes szerelemét.

3.    Brunszvik-kastély Martonvásár


Hazánk egyik legromantikusabb kastélya a martonvásári Brunszvik-kastély, amely egyben a legszebb és a legismertebb főúri kastélyunk is. Ezen jelzők részben Beethovennek is köszönhetőek, ugyanis a zeneszerzőt szoros érzelmek kötik a helyi nemesi család leányához, Brunszvik Jozefinhez, a halhatatlan kedveshez. Ezt a szerelmét még ma is őrzik a kastély falai.

4.    Esterházy-kastély Fertőd


Az Esterházy-kastély Fertődön a 19. és 20. században kelt új életre, amikor Esterházy IV. Miklós királyi családbók való főhercegnőt készült feleségül venni. Szerelmi tragédiának is felfogható, hogy a herceg végül egy magyar grófkisasszonyt kért meg, amelyre már évszázadok óta nem volt példa a csládban. Cziráky Margit Ludovika Johanna grófnővel való házasságát ezért csak akkor tették közzé, mikor a család feje, Esterházy Pál a halálos ágyán végül áldását adta a frigyre.

hirdetes

5.    Nádasdy-kastély Nádasladány

Mesébe illő szerelem zajlott Gróf Nádasdy Ferenc és az ifjú Zichy Ilona grófnő között, amit 1868-ban meg is pecsételtek és 1873-ban kezdtek közös kastély építésbe. A kastély teljes kialakítását a grófnő már nem élhette meg, de a szerelmes özvegy minden termet úgy rendezett be, ahogyan Zichy Ilona megálmodta.


 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Pécs

Pécs Magyarország ötödik legnagyobb városa, a Mecsek központja. Lakosainak száma 144 675... Tovább

Bodrogzug

Bodrogzug: A Tisza és a Bodrog által közrefogott ártéri síkság, amely rendszeresen víz alá... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Európa Kirándulás Magyar Magyar történelem Magyarország Programajánló Szórakozás Utazás