hirdetes

7 dolog, amit sosem szabad megvenni a bevásárlóközpontokban

Sokszor bele sem gondolunk, hogy mit veszünk le a polcról az üzletben, pedig akár súlyos egészségügyi problémákat okozhat! Íme a 7 legrosszabb dolog, amit sose vegyél meg!

Íme a 7 legrosszabb, egészségtelen dolog, étel a bevásárlóközpontokban

Mindegy, hogy minőségi termékről van-e szó, vagy valamilyen olcsó, tartósítószerekkel teleszórt műanyagra – ha megfelelően csomagolod be, az emberek meg fogják vásárolni. A legtöbbször bele sem gondolunk, hogy mit veszünk le a polcokról az üzletekben, pedig súlyos egészségügyi gondok származhatnak figyelmetlenségünkből.

Lássunk, hogy mely termékeket érdemes kerülni az üzletekben!

Előre elkészített saláta
A bakteriológusok szerint az üzletekben kapható legveszélyesebb étel nem más, mint az előre elkészített és csomagolt saláták. Ugyan a csomagoláson fel van tüntetve, hogy „azonnal fogyasztható”, mégis számtalan káros baktériumot tartalmazhat. Ezek a baktériumok a talajból kerülnek a salátába, és mivel ezek a zöldségek nem esnek át hőkezelésen, nehéz megszabadulni tőlük. A biztonság kedvéért alaposan mossunk át minden zöldséget és gyümölcsöt, bárhol is vásároljuk!

 

Lapozz egyet és tudd meg melyek azok az ételek, amiket messziről kerülj el a bevásárlóközpontokban!

Íme a 7 legrosszabb, egészségtelen dolog, étel a bevásárlóközpontokban

Kolbász
Az Egészségügyi Világszervezet szerint a kolbász, szalonna és más feldolgozott hústermékek rákkeltő hatásúak. Az ilyen élelmiszerekben nitritek vannak, amelyek a belekben nitrózaminná ezek pedig erős karcinogénok, azaz rákkeltő anyagok. A füstölt hús benzopirént is tartalmazhat, ami szintén rákkeltő hatással bír. A legbiztonságosabb megoldás megbízható forrásból származó nyer húst vásárolni, és saját magunknak elkészíteni azt.

 

Palackozott zöld tea
Egy nemrégiben folytatott tanulmány kimutatta, hogy a palackozott zöld teának valójában semmi köze nincs a valódi teához. A zöld tea antioxidáns tulajdonságairól híres – most gondoljunk csak bele, hogy egy csésze zöld tea valójában hússzor annyi antioxidáns van, mint a dobozos változatban. Ez utóbbi szinte csak vizet és cukrot tartalmaz, ráadásul többet, mint sok üdítő. Érdemes a teát otthon megfőzni, és eltenni későbbre, ha magunkkal szeretnénk vinni.

hirdetes

 

Lapozz egyet és tudd meg melyek azok az ételek, amiket messziről kerülj el a bevásárlóközpontokban!

Íme a 7 legrosszabb, egészségtelen dolog, étel a bevásárlóközpontokban

Ételek gyümölcsös adalékokkal
Habár azok a finom, gyümölcsös péksütik és az ízes joghurtok ínycsiklandónak tűnnek, valójában többnyire csak gyümölcs adalékokat tartalmaznak amelyek olcsóbban előállíthatók, mint a valódi gyümölcsök. A tartósítószerek, ízesítőanyagok és besűrítők megakadályozzák, hogy megromoljanak és felszívódjanak a tésztában. Valódi gyümölcs nem igazán fordul elő bennük. Szerencsére a gyártók kötelesek feltűntetni az összetevőket, és ha jobban megfigyeljük, a 20-40% gyümölcstartalom nem kifejezetten biztató arány. Jobban tesszük, ha megeszünk egy maréknyi friss gyümölcsöt a reggelink mellé.

hirdetes

 

Majonéz
A majonéz eredetileg tojásokból, ecetből, zöldségolajokból és fűszerekből készül. A bolti verzió ezek mellett tartósítószereket, ételszínezéket és stabilizátorokat tartalmaz. A „Light” majonéz kevesebb zsírt tartalmaz, de hogy megőrizze eredeti ízét és sűrűségét, több keményítőt és cukrot kevernek bele. A zsírszegény majonéz éppen ezért nagyjából ugyan annyi kalóriát tartalmaz, mint a rendes változat. Bár a majonéz magában sem kifejezetten egészséges, ha mindenképpen fogyasztani szeretnél, érdemes inkább otthon elkészíteni.

 

Lapozz egyet és tudd meg melyek azok az ételek, amiket messziről kerülj el a bevásárlóközpontokban!

Íme a 7 legrosszabb, egészségtelen dolog, étel a bevásárlóközpontokban

Őrölt fűszerek
Az őrölt fűszerekbe nem nehéz olcsó adalékanyagokat keverni. Például fahéj helyett gyakran kasszia kerül a dobozba, a sáfrányt pedig sárfányos szeklicével szokták „helyettesíteni”. Érdemes egészben megvásárolni a fűszereket, és házilag megőrölni őket. Így elkerülhetjük, hogy plusz nátrium-glutamátot vigyünk a szervezetünkbe, ami egy őrölt fűszerekben gyakran megtalálható ízfokozó. Ugyan ez az anyag nem veszélyes, rendszeres fogyasztása után a természetes, adalékmentes fűszerek kevésbé tűnnek ízletesnek.

 

Kenyér
A bevásárlóközpontokban kapható kenyér vegyi eljárással fehérített lisztből készül, amihez például benzoil-peroxidot használnak (mellesleg ezt az anyagot látjuk működés közben, amikor egy filmben valamilyen robbanás történik). Az ilyen lisztet tovább lehet tárolni, és a különböző rovarok is elkerülik, de valójában nekünk is ezt kéne tennünk. A kenyértészta lisztkezelőt is tartalmaz, amiben tésztaerősítők, ízfokozók és egyéb adalékanyagok vannak. Ezek az összetevők ugyan tovább frissen tartják a kenyeret, de számos olyan anyagot is beviszünk velük a szervezetünkbe, aminek semmi keresnivalója az ilyen pékárukban. Érdemes tehát a kenyeret helyi, kisebb pékségekben vásárolni!

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Sopron Óvárosa

  Sopron hazánk egyik legvonzóbb turisztikai célpontja. Változatos természeti adottságai,... Tovább

Lovas kultúra, pásztorok

Lovas kultúra, pásztorok: Köztudomású, hogy a magyarság lovas nemzet. Ez a mondás onnan ered,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Ételek
X
Kövess minket facebookon!