hirdetes

Budapest legszebb épületei

LK

Amikor szóba kerül Budapest, akkor a legtöbben a nyüzsgő városra, a zajos utcákra, a zöld parkokra, vagy éppen a Duna fenséges látképére gondolnak. Tény, hogy fővárosunk meglehetősen színes ilyen tekintetben, és sok helyen az ember meg sem mondaná, hogy éppen az ország központjában tartózkodik.

Ismerd meg te is Budapest legszebb épületeit!

Egy valami azonban bármelyik kerületben elárulhatja, hogy bizony Budapesten járunk: a mesteri designú építészeti csodák, amiket szinte mindenhol megtalálunk a fővárosban. Tarts velünk egy építészettörténeti időutazásra, amely során végigjárjuk Budapest leggyönyörűbb épületeit.

Az Országház

A sokszor tévesen Parlamentként emlegetett Országház épülete 1904-ben készült el, és vitathatatlanul az egész ország egyik legnépszerűbb, legszebb jelképe. Évente turisták ezrei sétálnak el a neogótikus épület tekintélyparancsoló falai mellett. Az Országházban némi barokk és neobizánci elemek is fellelhetők. Az épület leglenyűgözőbb jellegzetességei a hatalmas középső kupola, és a szimmetrikus homlokzat, ami összesen 10 udvart és 691 szobát illetve termet rejt maga mögött.

Az Országház épülete vezetett kísérővel belülről is megtekinthető (bizonyos korlátokkal persze).

A Nagy Vásárcsarnok

A Nagy Vásárcsarnok Budapest legnagyobb és legrégebbi beltéri piactere. Az 1897-ben befejezett épület több mint 10 ezer négyzetméteres területet foglal el, és Budapest egyik legjobb piacának tartják. Még a turisták köreiben is népszerű, mert falai között hamisítatlan magyar élelmiszerek és ajándékok vásárolhatók, továbbá több, helyben készült tradicionális magyar fogás is elfogyasztható itt.

New York Kávéház

Ezen legendás budapesti kávéház a művészek kedvelt találkozóhelyéül szolgált a 20. század elején. A nemrégiben Tihanyi Ádám tervező vezetésével felújított hely belső tere megtartotta a csillogó aranyozott kialakítását, ám a korabeli lámpák és festmények mellett már a környezetbe tökéletesen passzoló kortárs bútorok is helyet kaptak. A Boscolo Budapest Hotelhez csatolt kávézó ma már egy teljes értékű étteremként is funkcionál, ahol a helyieket és a turistákat is tárt karokkal fogadják. Az étterembe betérő vendégek a tükrös asztaloknál tradicionális helyi és olasz ételeket fogyaszthatnak, miközben lágy dallamok és gyakran helyi színészek rövid előadásai szórakoztatják őket. Minden magyarnak érdemes ellátogatnia erre a hihetetlen helyre, ahol még egy kávé elfogyasztása is hatalmas élményül szolgál. 

hirdetes

A Halászbástya

A Halászbástya 1902-ben készült el, így mindössze két évvel idősebb a túlparton díszelgő Országháznál. A bástya közvetlenül a Mátyás-templom mögött található a Budai Várnegyedben, és utánozhatatlan, a pesti városrészre nyíló panorámát nyújt azoknak, akik veszik a fáradtságot (vagy felpattannak a Budavári Siklóra), és ellátogatnak ide. 

A neogótikus és újromantikus stílusban épült Halászbástyához lépcsők és tornyok tartoznak, és a XVII. században itt álló várfal helyét jelzi. Az épület neve az egykori fal e szakaszát védelmező halászok céhe előtt tiszteleg. A bástya hét tornya a hét honfoglaló vezért jelképezi.

hirdetes

Sokan nem tudják, de a Budai Várnegyed különleges környezete számos jól sikerült rendezvénynek adott már otthont. Ha te is egy különleges rendezvényhelyszínt keresel Budapesten, érdemes megismerned a Zsidai Csoport helyszíneint! 

Ismerd meg te is Budapest legszebb épületeit!

A Mátyás-templom

Ha már a Halászbástyánál tartunk, közvetlenül mellette találhatjuk a XIII. századi Mátyás-templomot. A római katolikus templom eredetileg a budavári Nagyboldogasszony-templom nevet viselte, azonban később Mátyás király tiszteletére átnevezték, miután nagylelkű adományaival hozzájárult az épület felújításához.

A gótikus templom itt-ott barokk elemeket is tartalmaz, és – mint több budapesti épületet is – Zsolnay kerámiák díszítik. A beltéri design egyszerűen lélegzetelállító, és nem egy magyar művészlegenda munkáját őrzi.

Magyar Állami Operaház

Budapest egyik leghíresebb épülete, a Magyar Állami Operaház a szintén híres Andrássy úton található. A neoreneszánszt képviselő épület 1884-ben készült el, homlokzatát pedig híres magyar zeneszerzők szobrai díszítik.

Odabent freskók és szobrok díszítik a falakat, a padlót pedig gyönyörű csempe fedi. A háromemeletes lópatkó formájú nézőtér állítólag a világ harmadik legjobb akusztikájú auditóriuma, amelyet csak egy milánói és egy párizsi intézmény előznek meg.

A Néprajzi Múzeum

A Néprajzi Múzeum egy méltóságteljes épület, amely az Országházzal szemben kapott helyet. A barokk és neoreneszánsz épület designja Hauszmann Alajos munkásságát dicséri. A múzeum valójában csak az épületben működő egyik intézmény, az épület eredeti neve Igazságügyi palota.

Sok más budapesti épülethez hasonlóan szobrok és más elemek díszítik homlokzatát, de belülről éppen olyan impozáns, mint amilyenre az ember a külső design alapján számít.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Máriapócsi templom

Máriapócsi templom: Máriapócs város Szabolcs-Szatmár-Bereg megye Nyírbátori járásában.... Tovább

A pogány madonna

  Az egyik leghíresebb magyar filmről van szó. A Pogány Madonna 1980-ban forgatott,... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Magyar Magyar történelem Utazás