hirdetes

3 különleges tó a Mátrában, ami most a legszebb

VN

A Mátra hazánk egyik legnépszerűbb, és egyben legszebb vonulata, ami többek között olyan kincseket is rejt, mint hazánk legmagasabb pontja. Évről évre rengetegen látogatnak el ide, hiszen az év minden napján, mind a 4 évszakban csodaszép látványt nyújt, és remek élményeket ad. Most a Mátra 3 nagyon különleges tavát fogjuk bemutatni, amik szerintünk ősszel a legszebbek, de télen is valami igazi mesevilág képét formálják.

Ezek a legszebb tavak a Mátrában

Legszebb tavak a Mátrában

A Mátrában több tóval is lehet találkozni, azonban tudni kell, hogy ezek közül nem mind természetes eredetű. A cikkünkben bemutatott különleges mátrai tavakat a természet hozta létre, és történetük is különleges, látványuk pedig csodálatos. A dombok között, vagy ahogyan mi mondjuk, a hegyekben túrázva érdemes ezeket a tavakat útba ejteni.

Sás-tó az egyik legkülönlegesebb tó a Mátrában

507 méteres tengerszint feletti magasságban találjuk a Mátra egyik legszebb tavát, és a nagyon jól kiépített tanösvényen részletesen meg is ismerhetjük azt, valamint izgalmas élővilágát is. A Sás-tó a Mátra egyik legismertebb tava, de szerintem nem hiányozhat erről, a különleges mátrai tavakat bemutató listáról sem, mert ha valami, akkor a Sás-tó igazán különleges. Miért mondom, illetve írom ezt? Bár a Sás-tót mesterségesen hozták létre, valamikor ezen a helyen a természet alkotott csodát. Tudni kell, hogy még sok-sok évvel ezelőtt ez egy mocsaras, esővíz által táplált terület volt, amit csak a 20. század második felének első éveiben tisztítottak ki – ekkor jött létre a ma is látható Sás-tó. Beszédes a neve is, a természet és az emberi kéz közös alkotása, amit te is megtekinthetsz. A tó körüli tanösvényen még mindig fellelhető itt-ott az eredeti állapot. Nyaranta csónakra is szállhatunk, de a környéken libegő, és kilátó is van, amik teljessé teszik a mátrai kirándulás élményét. 

hirdetes

Egy nagyon különleges tó a Mátrában a Fekete-tó

hirdetes

Még a neve is különleges a mátrai Fekete-tónak….hát még a tó maga! Tudtad, hogy a Mátrában több Fekete-tó is van? A mi cikkünkbe most az egyik legkülönlegesebb került be, aminek színe természetesen fekete, és a Galyatetőtől keletre található – ami egyébként szintén közkedvelt kirándulóhely. A tó neve bár tó, sokkal inkább egy lápos területet találunk itt, ugyanis a közeli csúcsokról folyó itt, ebben a természet alkotta medencében gyűlik össze. Ennek a természetes kialakulásnak köszönhetően egy nagyon gazdag élővilág jött itt létre, többek között hatalmas égerfák, sások, és másféle vízinövény is van, alig látni tiszta vízfelületet. A fekete színt a vastag iszapréteg miatt kapja, de most ősszel, a falevelek még sötétebbre színezik a tavat. Ehhez a különleges tóhoz Galyatetőről a zöld háromszög jelzésen indulva juthatunk el. Fontos, hogy a tótól legalább 1 méteres távolságot kell tartani, biztonsági, és természetvédelmi okokból! 

Pisztrángos-tó a Mátra egyik különleges tava

667 méteres tengerszint feletti magasságban található a csodaszép, és nem kicsit különleges Pisztrángos-tó. Meg fogsz lepődni, honnan kapta a nevét! Ez a csodás természeti kincs a tudósok szerint a jégkorszak felmelegedési szakaszában jött létre, méghozzá úgynevezett csuszamlással. Azt is megállapították, hogy biztosan természetes módon jött létre a tó, de lehet, hogy emberi kéz is van a dologban, például szélesítés, vagy mélyítés kapcsán. Na és a neve? Az ilyen tavaknak jellemzően kristály tiszta a vizük, a pisztrángok pedig csak ilyen kristály tiszta vízben képesek élni – innen ered a Pisztrángos-tó név. Viszont manapság már nem találni benne pisztrángot, mert a tó elkezdett elmocsarasodni a tavak természetes feltöltődési ciklusa miatt – tehát ebben semmi globális felmelegedés nincs! Kékestetőről, Mátraházáról valamint Parád felől is megközelíthető ez a különleges mátrai tó. 
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Panorámás ingatlan

Egy panorámás ingatlan valóban örök befektetés. A kilátás, amelyben a lakás... Tovább

A regölés

A regölés: a téli népszokások közé sorolható. A regölés a télközépi, karácsonyi,... Tovább

Tovább a lexikonra
Belföld Érdekességek Magyarország Magyarság Történelem Utazás
X
Kövess minket facebookon!