hirdetes

Ezek bolygónk legszebb és legritkább természeti jelenségei

emszi

Földünk számtalan titokzatos szépsége a bizonyíték arra, hogy mennyire különleges világban élünk! Megmutatjuk a legérdekesebb jelenségeket!

A Föld legszebb természeti jelenségei

Bolygónk (és közvetlen csillagközi környezete) rengeteg szépséggel kápráztat el bennünket minden egyes nap. Ott vannak például a napfelkelték vagy a holdfénybe borított éjszakák, de ha szerencsénk van, sokkal ritkább és rendkívül érdekes pillanatokat is elcsíphetünk, amelyekre az életünk során talán csupán egyetlen alkalommal adódik lehetőség.

A megfelelő körülmények (hőmérséklet, páratartalon, napszak …) olyan látványos jelenségeket idézhetnek elő, hogy az ember néha nem tudja, hogy ébren van-e, vagy álmodja, amit lát.

Összegyűjtöttünk néhány ilyen hihetetlen jelenséget és természeti képződményt, amelyekkel soha, vagy csak nagyon ritkán találkozik az ember élete során!

Mutatjuk őket a következő oldalon!

A Föld legszebb természeti jelenségei

Csíkos jéghegyek

Mintha csak hatalmas márványtömbök úszkálnának a tengeren. A csíkos mintájú jéghegyek úgy jönnek létre, hogy az elolvadó, majd újra megfagyó jégrétegek közé más anyagok is kerülnek.

Tüzes szivárvány

A „klasszikus” köríves szivárványhoz hasonlóan akkor láthatók, ha a napfény a megfelelő szögben világítja meg a magasabb rétegekben található pehelyfelhőket. Ezek a felhők többnyire jégkristályokból állnak, amik varázslatos színekre törik szét az érkező fényt

Bazaltoszlopok

Első ránézésre mesterségesnek tűnnek, pedig nem így van. Ezek a természetesen képződő különös sziklaoszlopok a hirtelen lehűlő láva eredményei.

hirdetes

Állateső

Egy-egy vízfelszín felett kialakuló forgószél néha hajlamos felemelni a vízben található állatokat, amelyek később a szárazföldön landolnak.

Undulatus asperatus felhők

Ezek a hihetetlenül látványos felhők általában egy közelgő vihar előhírnökei. Ha adottak a megfelelő körülmények, akkor úgy tűnhet, mintha egy tenger hullámai jelennének meg az égbolton.

A Föld legszebb természeti jelenségei

Zöld villanás

Egy jelenség, ami gyakran megtörténik, azonban csak nagyon kevesen látták eddig. A különleges zöld villanás naplementekor vagy napfelkeltekor történik és mindössze két másodpercig látható!

Gyöngyházfényű felhők

Ezek a találóan elnevezett felhők olyanok, mintha egy művész festette volna őket az égre. Rendkívül ritkán figyelhetők meg. Általában naplemente után vagy a hajnalt megelőzően láthatók.

Ragyogó fitoplanktonok

Ha adottak a megfelelő körülmények, az óceánban élő fitoplanktonok képesek robbansászerűen szaporodni. A Föld néhány tengerpartján éjszakánként néha megfigyelhető, ahogy a számtalan apró élőlény kék fényárba borítja a partvidéket.

Vulkanikus villámok

A szakértők még mindig nem teljesen biztosak benne, hogy hogyan is képződhetnek ezek a veszélyesen látványos villámcsapások. A legnépszerűbb elmélet szerint a kitörés pozitív töltésű részecskéket bocsát ki, amelyek a légkörben található negatív töltéssel lépnek reakcióba, ami villámokat idéz elő.

hirdetes

Hófánkok

Habár nevük úgy hangzik, mint egy süteményé, valójában egy rendkívül érdekes természeti jelenségről van szó. Ezek a különös „kerekek” akkor jönnek létre, ha a földön található hóba pont megfelelően kap bele a szél.

Napkutyák

A szivárványhoz hasonlóan akkor látható, amikor a légkör megtöri a napfényt. Azonban ez a jelenség mindig a Nap körül jön létre, és két látványos világos folttal is jár. Ezek az extra fények annyira világosak is lehetnek, hogy első ránézésre úgy tűnhet, mintha három Nap lenne az égen. Főleg akkor figyelhetők meg, ha a Nap már alacsonyan jár.

Fényoszlopok

Ez a félig természetes lézershow általában csak nagyon hideg időkben figyelhető meg. Félig természetes, ugyanis mesterséges fények kellenek hozzá, amelyeket a levegőben lebegő jégkristályok „emelnek” az égbe. Fontos továbbá, hogy szélmentes időjárás legyen, hiszen csak így maradhatnak zavartalanul a kristályok a levegőben.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Megyer-hegyi tengerszem

Megyer-hegyi tengerszem: A Zempléni-hegyég egyik legkülönösebb látnivalója csak nevében... Tovább

Mészégető-források-barlangja

Mészégető-források-barlangja: Csodás barlangjaink egyik, melyre joggal lehetünk büszkék. Az... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek Utazás