hirdetes

A legszebb Zsolnay alkotásokat gyűjtöttük össze nektek

VN

Ha porcelán, akkor Zsolnay, ez nem kérdés. Nemcsak mi magyarok tudjuk ezt. A Zsolnay Porcelánmanufaktúra, és a Zsolnay Porcelán világszerte híres-neves. A gyönyörű daraboknak a Föld másik felén sem lelni párját. De ti ismeritek a legszebb Zsolnay Alkotásokat? Most összegyűjtöttünk nektek néhány legendás Zsolnay alkotást!

A Zsolnay Porcelánmanufaktúra bemutatása

Amit a Zsolnayról tudni kell

Szerintem nincsen olyan magyar ember a Földön, legyen az fiatal, vagy kicsit idősebb, kicsi vagy nagy, pesti, vagy pécsi, aki ne ismerné a Zsolnay Porcelánt, ne hallott volna a legendás manufaktúráról, és annak legendás alkotásiról. A pécsi Zsolnay porcelángyár a magyar ipar történetének kiemelkedő, egykor külföldön is nagyon jó hírű szereplője, bár fénykorát a századfordulón élte, a mai napig nagyon meghatározó szereplő, a magyar értékek egyik neves képviselője. Zsolnay Miklós 1852-ben alapította meg a tönkrement lukafai keménycserép manufaktúra berendezéseiből a gyár elődjét, a Zsolnay Keménycserép Manufaktúrát, amit 1854-ben idősebb fia, Ignác nevére íratott át. Ezután nagyon sok minden történt a gyárral, állt a csőd szélén, amiből Zsolnay Vilmos mentette meg, és fejlesztette világhírűvé, azután a világháborúk sem tettek jót neki, aztán jött az államosítás, amiből nem maradt ki, majd jött a privatizáió, a felvásárlások, most pedig a Pécsi Önkormányzat tulajdonában áll, de ezek mit sem változtatnak azon, hogy milyen csodálatos művekkel tették gazdaggá a kulturánkat.

hirdetes

A Zsolnay igazi érték

A Zsolnay nemcsak hungarikum, hanem egy valódi fogalom. A Zsolnay márkanév a hagyomány, az egyediség, a művészi érték és az állandó megújulás jelképe. 16 éves történelme során mindig tudott újat, valami formabontót alkotni, sikerei többek között ennek, és a kézi gyártás magas színvonalának, a kreatív ötleteknek és a tökéletes kivitelezésnek köszönhetőek. A 2010-es Európa kulturális fővárosa egyik kulcsprojektjeként kulturális negyedet alakított ki Pécset,a mit mindenképpen érdemes megcsodálni, ha valaki arra jár, mert több kiállítás is van itt. Zsolnay Vilmos a magyar kerámiaművészet legjelentősebb mestere volt, aki világszerte hírnevet szerzett nem csak magának, hanem hazájának is. Valódi szellemiséget és kultúrát hozott létre mely nem csak a hazai, de a nemzetközi művészettörténetnek is fontos részét képezi, szellemisége a mai napig formát ölt termékeiben.

hirdetes

Zsolnay remekek

A Zsolnayról ódákat lehetne még zengeni, lapokat teleírni, hiszen hosszú, hosszú történelme során, megannyi érdekes történettel, kulturális emlékkel, maradandó technikai újítással tette színesebbé a világot, és hazánk történelmét. Nemcsak étkészletekkel gazdagítottak minket, hanem csodás épületek ékei is lettek. Most ezekből gyűjtöttünk egy csokorral. Jöjjenek hát a legendás Zsolnay alkotások! Kattintsatok a képre, és lapozzátok végig a galériát!
 

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Magyar tradíciók

Magyar tradíciók: a mai rohanó világban egyre kevésbé adunk a tradíciókra, a hagyományokra... Tovább

Hegyeshalom

Hegyeshalom Magyarország nyugati, leghíresebb határátkelője, Ausztria irányába.... Tovább

Tovább a lexikonra
Alkotás Érdekességek Magyar Magyar történelem Magyarország Magyarság Történelem
X
Kövess minket facebookon!