hirdetes

Ezek a világ legveszélyesebb munkái

LK

Nem mindenkinek adatik meg, hogy reggelente felkeljen, felüljön a buszra, vagy behuppanjon az autójába, és egy kényelmes irodában töltse el napja nagy részét. Habár minden hivatásnak megvannak a maga veszélyei, nem minden ember nyitja ki a szemeit reggelente azzal a tudattal, hogy a mai nap lehet számára az utolsó.

Ismerd meg a világ legveszélyesebb munkáit!

De tűnődtél már azon, hogy vajon melyek azok a munkák, amelyek évente a legtöbb emberáldozatot követelik meg? Néhány „toplistás” hivatáson biztosan meglepődsz majd. Lássuk is ezeket!

10. Gépész

A gépészek munkája mesés, eltekintve persze a gépek által termelt gázoktól, a munka során használt mérgező vegyi anyagoktól, a veszélyes szerszámoktól, a hirtelen beinduló gépezetektől és attól a több tucatnyi kockázatos helyzettől, amikkel napi szinten találkoznak.

9. Fémmunkás

Ha az extrém hőfokok és a fémmel való munkavégzés nem lenne elég, a fémmunkások gyakran napi szinten dolgoznak olyan veszélyes anyagokkal, amelyek belégzése hosszú távon visszafordíthatatlan károkhoz vezet szervezetükben.

8. Légimentő

Legyen szó a parti helikopteresekről, vagy a jeges csúcsok között navigáló hegyi mentőkről, ezeknek a szó szerint repülő angyaloknak saját életüket kell kockáztatniuk azért, hogy valaki másét megmenthessék.

7. Hulladékeltakarító

Talán senkit nem lep meg, hogy ez a munka bekerült a top tízbe – a megszámlálhatatlanul sok káros és veszélyes anyag, ami bekerül a kukákba egy meglepően veszélyes munkává teszi a hulladékeltakarítók hivatását.

Ismerd meg a világ legveszélyesebb munkáit!

6. Taposóakna-eltávolító

hirdetes

Habár néhány helyen ez a hadsereg feladata, számos országban a mai napig is találhatók élesített, működőképes taposóaknák. A kormány (ha létezik egyáltalán ilyen az adott területen) számára ez nem mindenhol prioritás, így az aknák felszedése egyéni vállalkozókra hárul.

5. Személyes utasszállító

Habár a buszsofőrök és masiniszták minden nap szembe kell nézzenek néhány nagyon is komoly veszélylehetőséggel, a tuk tukok és taxik teljesen más szintre emelik a személyszállítás veszélyeit. A sofőrökre leselkedő úti veszélyek mellett a személyes utasszállítók könnyű prédák a rablóknak és az erőszakos utasoknak. Az Egyesült Államokban például a taxisofőrökre jellemző a legnagyobb munkahelyi halálozási arány.

4. Bányász

Kevés olyan szakma létezik, ami annyira veszélyes lenne az ember egészségére, mint a bányászat. Tüdővész, a folyamatos omlások, gázrobbanások, a felhasznált vegyszerek és a belélegzett radon lassan vagy éppen egyik napról a másikra ragadják el tőlünk bányászainkat.

Ismerd meg a világ legveszélyesebb munkáit!

3. Bozótpilóta

A pilóták munkáját sokan veszélyesnek tartják, hiszen a repülők bármikor lezuhanhatnak. Az elmúlt egy évszázad alatt azonban a repülés sokat fejlődött, az utas- és rakományszállító pilóták pedig biztonságosabb technikai háttérrel repülhetnek, mint valaha. Az igazán adrenalinfüggő fenegyerekek a bozótpilóták, akik elképesztően veszélyes, embertelen időjárási viszonyokban kell, hogy a levegőbe emelkedjenek, általában nehezen kezelhető terepeken.

hirdetes

2. Mélytengeri halász

Erről már biztosan sokan hallottak, de nehezen tudták elképzelni, hogy hogy lehet a halfogás (amit sokan pihentető kikapcsolódásként végeznek) a világ egyik legveszélyesebb hivatása. Nos, maradjunk annyiban, hogy az alaszkai rákhalászok éjszakai, fagyos hőmérsékletekben végzett munkája egy dülöngélő, hullám ostromolta hajón egy kicsivel rizikósabb, mint kiülni a helyi tó partjára egy doboz sörrel.

1. Favágó

A mélytengeri halászathoz hasonlóan a favágóipar már hosszú évek óta hihetetlen veszélyforrást jelent a benne dolgozó helyszíni munkások számára. Óriási fák, éles fűrészek és hosszú, fárasztó órák, amelyek minden energiát (és figyelmet) kiszívnak az emberből. A favágók élete nem a gyenge fizikumúaknak és idegzetűeknek való.

hirdetes

Ha tetszett ez a cikk, oszd meg ismerőseiddel, kattints ide:

MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS MEGOSZTÁS

Ezek is érdekelhetnek

hirdetes
További cikkek ebben a témában

Szótár

Ludwig Múzeum

Ludwig Múzeum: Budapest egyik leghíresebb múzeuma. A múzeum első sorban kortárs művészeti... Tovább

Tojásfestés technikák

Tojásfestés technikák: Húsvét alkalmával szinte mindenhol festenek vagy díszítenek tojást.... Tovább

Tovább a lexikonra
Érdekességek